Skocz do zawartości

pytanie - boratynka 1668

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W sumie masz rację, że dziwolągów nigdy nie da się do końca skompletować, ale mnie po prostu ciekawią z technicznego punktu - co też może jeszcze w nich zaskoczyć.

Dotychczas wykopałem nieco ponad 100 boratynek, ale przyznam, że takich dziwacznych to jest w nich zaledwie kilka. Oczywiście nie biorę pod uwagę przesunięć stempla, chyba że stempel pokrywa co najwyżej 1/4 monety i jest w ładnym stanie.
Napisano
Witam wszystkich, jestem tutaj praz pierwszy, co do tych boratynek z 1668r., miałem taka i zapewne mam tylko gdzieś podziałem jak znajdę to wkleję zdjęcie a co do tych litewskich to tez posiadam.
Napisano
No właśnie, poza tym tutaj należy kierować się logiką... Boratini - ojciec tej monety - był mężczyzną, na wizerunku też jest mężczyzna (król) - więc to boratynek.

Gdyby na monecie była królowa - to wtedy byłaby boratynka.
Chyba że Jan Kazimierz był.... no nie no, nie wierzę... nawet Joannie D'Arc się nie udało... :-)
Napisano
Nie no to juz nie jest apokalipsa, to jest armagedon !! :)
No przeciez kazik był chłopem , ludzie kochani toż on po emigracji został ojcem - Jan II Kazimierz Waza zrzekł się korony 16 września 1668 i 30 kwietnia1669 wyjechał do Francji, gdzie uzyskał niezwykle dochodowe opactwo Saint-Germain-des-Prés. Prowadził dość świecki tryb życia, zostając w tym czasie ojcem nieślubnej córki Katarzyny"
Tak wiec kolega Banan20 bezblednie okreslil plec" tej monetki :)
Napisano
Całe szczęście, że z tą orientacją Kazika wszystko jasne.
Przecież gdyby sie potwierdziły te przypuszczenia, a post ten przeczytałby ktoś od długiego Romka, od pierwszego września dzieciaki w szkołach miałyby nowe podręczniki.
O Kaziku nawet nie byłoby wzmianki!!!
P.S Ja znalazłem wczoraj 4 boratynków, ale bardzo nieczytelne.
  • 3 years later...
Napisano
mam pytanie. do jakich rejonów polski później dotarła wieść o zaprzestaniu produkcji boratynek. zdaję sobie sprawę że rocznik 1668 jest bardzo rzadki lecz gdzie można by się spodziewać jeszcze znalezienia takiej boratynki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie