krzychu330 Napisano 13 Maj 2007 Autor Napisano 13 Maj 2007 Znaleziona w przykościelnym starym dworku pod belkami ten kto ją znalazł mówił że był rocznik na drewnie 1570 nie wiem czy mówi prawdę proszę o pomoc w wydatowaniu tej bibli i jaką ona może mieć wartość
oskar-markiewicz Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 W 100% nie jest to biblia z 1570 roku. Podejżewam że jest to rocznik od 1800 do 1900r. Zobacz czy czcionka i obrazki są dosyć wypukłe.Pozdrawiam Oskar
pokemon Napisano 16 Maj 2007 Napisano 16 Maj 2007 Tak. Nie jest aż tak stara aby był to XVI w. Przykościelny stary dworek to pewnie Plebania. Jeśli nie ma datowania na którejś ze stron, trzeba zasugerować się miejscem czyli co tam mogło być (Niemcy rdzenne? zabór? itp.) i następnie kiedy w tej Parafii prawdopodobnie odprawiano Mszę Świętą w języku niemieckim. Wydaje mi się, że te informacje pozwoliłyby dostatecznie przybliżyć datowanie tej Biblii.Oczywiście są też inne sposoby np. pójść do jakiegoś antykwariatu... Pozdro :-)
krzychu330 Napisano 13 Maj 2007 Autor Napisano 13 Maj 2007 Znaleziona w przykościelnym starym dworku pod belkami ten kto ją znalazł mówił że był rocznik na drewnie 1570 nie wiem czy mówi prawdę proszę o pomoc w wydatowaniu tej bibli i jaką ona może mieć wartość
traper6 Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 Na płocie raz pisało d.... Chciałem pogłaskać i mi drzazgi weszły.Maksymalnie I połowa XIXw.
Pytanie
krzychu330
Znaleziona w przykościelnym starym dworku pod belkami ten kto ją znalazł mówił że był rocznik na drewnie 1570 nie wiem czy mówi prawdę proszę o pomoc w wydatowaniu tej bibli i jaką ona może mieć wartość
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.