acer Napisano 13 Maj 2007 Autor Napisano 13 Maj 2007 Takie pytanie dla siedzących głęboko w temacie Wiadomo ile i jakich nadano odznaczeń w WP za Wojnę 1920 r ?Napewno VM, KW i co jeszcze ponadto ?Czy da się jeszcze gdzieś sprawdzić (np. CAW) jakieś wykazy nadań w poszczególnych formacjach - piechota, kawaleria, żandarmeria (lista z nazwiskami odznaczonych) ?? Czy jest to już niemożliwe ?
farby Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 O istnieniu listy odznaczonych KW nie slyszalem. Jest chyba ze 40,000+ nadan za wojne w 1920r. Wydaje mi sie ze jest lista odznaczonych Krzyzem Niepodleglosci.Jesli chodzi o Virtuti Militari to napewno Kapitula ma dokladna liste. Jest tez ksiazka Prof. Wesolowskiego ale niestety ma bardzo duzo bledow. Tutaj masz linka do strony na necie o odznaczonych Virtuti Militari:http://www.stankiewicz.e.pl/vm/index.htmNiestety nie wiem gdzie szukac listy nadan w poszczegolnych formacjach....
sqh Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 Jeśli chodzi o bronie główne, to wykazy odznaczonych żołnierzy danego oddziału były publikowane w przedwojennych zeszytach pułkowych". Nie ręczę, że we wszystkich, ale chyba raczej tak. Gorzej z żołnierzami broni pomocniczych i służb - pozostaje chyba tylko wertowanie Dzienników Personalnych.Ponadto, wykaz piechurów, odznaczonych VM, zawarty jest w Księdze Chwały Piechoty" (Warszawa 1939). Przypuszczam, że podobne wykazy moga być w Księdze Jazdy Polskiej" (Warszawa 1938), Księdze Pamiątkowej Artylerii Polskiej" (Londyn 1975), tudzież londyńskich monografiach saperów i pancerniaków (dokładnych tytułów z pamięci nie przytoczę).
acer Napisano 13 Maj 2007 Autor Napisano 13 Maj 2007 Dziękuję Panowie :)Szukam konkretnie informacji dot. mojego Dziadka, który był akurat w formacji Żandarmerii.Na początek zacznę od maksymalnego powiększenia zdjęcia, na którym widać go w mundurze z baretką. To już coś powinno powiedzieć. Z pewnością krzyż, tylko nie jestem pewien czy KW czy Niepodległości.pozdroacer
sqh Napisano 14 Maj 2007 Napisano 14 Maj 2007 A sprawdzałeś, czy teczka personalna Twojego Dziadka zachowała się w CAW?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.