Skocz do zawartości

okolice Poznania vol. 2

bonzo74

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 311
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Kto nie był z nami na week&owym wypadzie niech żałuje - a jest czego ( szkoda tylko, że nie moje trafienie bo o takim marzy każdy Poszukiwacz - szczegóły powinny być jutro ).

U mnie dziś 4 boartynki, w tym jedna w pięknym stanie, a pozostałe też niczego sobie oraz fajny srebrny pierścień z sercem i napisem IHS ( widać jakiś Kościelny" ).

Romkol, czytałem we wcześniejszych postach, że chciałeś wybrać się w okolice Nowego Tomyśla, byłeś? Jak wyniki? Ja mieszkam w N.T., jeżeli chodzi o militaria, to kiepsko, w II w.ś. większych walk nie było, ale są ciekawe miejsca z okresu powstania wielkopolskiego i miejsca po karczmach - te zaznaczone na mapach już oczywiście przekopałem z dobrymi wynikami :) Gdybyś był w okolicy, to daj znać na maila.
Pozdrawiam

Fakt, kto nie był niech żałuje... Jak na razie, moje najpiękniejsze trafienie właśnie z soboty, z pewnego zapomnianego parku :) Grzebiąc jedno odznaczenie za drugim aż nie wierzyłem...
Wszystko I wojna (chyba weteran jakiś to ukrył) - Gwiazda Hamburga, krzyż (Verdun 1914-1918), to małe to chyba resztki krzyża (Somme 1914-1918) i jakiś nieznany mi jeszcze medal. Później wrzucę jeszcze pojedyńcze foty do identyfikacji :D

Ozzy, mam nadzieję że się niedługo spotkamy! Z chęcią na drobnicę do ciebie przyjedziemy :)
Pozdr.

PG von Luck :)

Moim zdaniem Weteran bał się Ruskich i skrył swe zasługi" w miejscu, które wydało mu się bezpieczne ( prawdopodobnie w drewnianej skrzyneczce, po której pozostały tylko okucia , a z drugiej strony zapewniające mu łatwe namierzenie odznak.
Gratulacje! No i lecę w teren...
Sv

Za gratulacje bardzo dziękuję :)

Faktycznie, napewno było to miejsce ukrycia - tak jak pisał Sv, pod drzewem wyszły mi jeszcze okucia od czegoś (skrzyneczka?). Swoją drogą ciekawe kto to był i jak potoczyły się jego dalsze losy...?

No co jest chłopaki? Czy tylko my w weekend coś zgarneliśmy? Chwalić się co tam u was?
Pozdr.

PG Gratuluje! super!
teraz tylko gablotkę na ścianę i dopinać następne:)
w niedzielę jakoś kiepsko mi poszło nie mam szczęścia do drobnicy chyba muszę się zgłosić do Sv na korepetycje:)
Ozzy w okolice Nowego Tomyśla na razie nie dotarłem ale niedawno był tam kolega ze swoim dziadkiem który tam mieszkał po wojnie i znał pare ciekawych miejsc niestety pamięć dziadka w terenie zawiodła :( ale na pewno kiedyś tam zajedziemy
romkol

Chłopaki... Łzy wzruszenia zalewają mi oczy :) Jeszcze raz dzięki :) A tak na poważnie czas pomyśleć kiedy i gdzie? Weekend się zbliża, gleba czeka :)
A o gablotce już plany snuję :)

ciekaw jestem czy ktoś z was słyszał lub ewentualnie zna jakąś miejscówkę poznańską ale od strony skórzewa i dalej na dopiewo, pytam bo interesuje się tym rejonem (nawet kiedyś założyłem temacik dotyczący kampanii napoleońskiej, nie spotkał się on jednak z szerszym zainteresowaniem - jeden pościk odpowiedzi) ... znalazłem w muzeum archeologicznym w poz materiały dotyczące średniowiecznych grodzisk - ale to odpada z wiadomnych względów, co ciekawe kilka z nich było eksplorowanych przez archeologów w latach 60-tych, po czym dyrektorzy pgr-ów w popłochu je zaorywali i tym miejscu akurat stawiali szopę albo magazyn, dostawali za to karę 900 starych złotych ale nie mieli już problemu z archeo ...
wiem też o obozie gwardii napoleońskiej podczas kampanii w stronę moskwy-sam cesarz nocował we dworku w konarzewie, nie udało mi się jednak tego obozu jak narazie namierzyć-liczę tu jednak na pomoc jednego znajomego, skądinąd znanego napoleonisty dra nieuważnego ...
mam też mniej więcej namieżoną jeszcze jedną miejscówkę tj. bitewkę z powstania wielkopolskiego ...

gdybyście wiara byli chętni to jak wszystko dopracuję z dokładniejszymi namiarami możnaby razem przeszperać te tereny, a może nawet na trwałe zagościć po tej stronie miasta ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie