kindzal Napisano 9 Maj 2007 Autor Napisano 9 Maj 2007 Trafil mi sie oto taki guzik,sporo ich juz mam ale tak pieknego jeszcze niebylo. Interesuje mnie ten herb; orzelek chyba Polski ?Czy ktos ze znawcow moglby powiedziec cos wiecej ?Jakies datowanie moze?Z gory dziekuje .kindzal
abcd Napisano 9 Maj 2007 Napisano 9 Maj 2007 Jeżeli ten przedmiot nie ma regularnego guzikowego ucha a zaczep,i biorąc pod uwagę jego precyzyjne i estetyczne wykonanie być może nie jest to guzik a jakaś broszka lub znaczek patriotyczny z okresu Księstwa Warszawskiego.
kindzal Napisano 9 Maj 2007 Autor Napisano 9 Maj 2007 Wiesz co,tu mozesz miec racje. Guzik" ten znalazlem w pewnym miejscu,wraz z mnostwem innych ciekawych rzeczy z okresu II WW(miedzy innymi ostrogi,brzytwy, srebrne 5 zlotych z 1936 roku,itd.)i odrazu odnioslem wrazenie ze to jest jakis talizman noszony przez naszego zolnierza z 1939,bo ten guzik"tam wogole iepasowal"...Dzieki i pozdro
kindzal Napisano 9 Maj 2007 Autor Napisano 9 Maj 2007 Trafil mi sie oto taki guzik,sporo ich juz mam ale tak pieknego jeszcze niebylo. Interesuje mnie ten herb; orzelek chyba Polski ?Czy ktos ze znawcow moglby powiedziec cos wiecej ?Jakies datowanie moze?Z gory dziekuje .kindzal
abcd Napisano 9 Maj 2007 Napisano 9 Maj 2007 Na guziku figuruje herb Księstwa Warszawskiego które funkcjonowało od lipca 1807r. do Kongresu Wiedeńskiego w 1815 roku.Z tego okresu może/ale nie musi/ pochodzić ten przedmiot.
Pytanie
kindzal
Trafil mi sie oto taki guzik,sporo ich juz mam ale tak pieknego jeszcze niebylo. Interesuje mnie ten herb; orzelek chyba Polski ?
Czy ktos ze znawcow moglby powiedziec cos wiecej ?
Jakies datowanie moze?
Z gory dziekuje .
kindzal
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.