Skocz do zawartości
  • 0

Orzeł ze sztandaru ?

bachus

Pytanie

Napisano

Witam,co to za orzeł? Pamiętam że od zawsze stoi u mnie w domu, kupiony chyba na jakimś targu staroci. Wydaje mi sie że ktos kiedyś opowiadal że jest z jakiegoś sztandaru. Rozpiętość skrzydeł ok 12 cm. Wdzięczny bede za jakiekolwiek informacje.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,co to za orzeł? Pamiętam że od zawsze stoi u mnie w domu, kupiony chyba na jakimś targu staroci. Wydaje mi sie że ktos kiedyś opowiadal że jest z jakiegoś sztandaru. Rozpiętość skrzydeł ok 12 cm. Wdzięczny bede za jakiekolwiek informacje.

Napisano
Witam, wg mnie jest to przycisk do papieru na biurko - w komplecie z bibularzem i kałamarzem tworzył zgrabny komplecik. Pozdro - israel
Napisano
A przedstaw wymiary i wyraźniejsze zdjecia głowy orła i miejsca połączenia go z tym mosiężnym klockiem.

Ostoja a gdzie napisane jest że każdy sztandar z okresu II RP ma mieć określoną konstrukcje grotu?:)Zdaje się, że chodzi Ci o groty sztandarów pułkowych WP.Pzdr

Według mnie istnieje wysokie prawdopodobienstwo iż ten egzemplarz zwieńczał w przeszłości drzewce bliżej nie określonej chorągwi"
Napisano
Chorągwia dla Piechoty(100x100), sztandar dla Jazdy(65x65)do 1937r później uogólniono nazwę dla wszystkich rodzajów broni funkcjonowała nazwa sztandar...Ale nie o to się rozchodzi...

czekamy na fotki

Nie zapominajmy o miniaturowych sztandarach pamiątkowych:)A to tylko WP.

I o masie organizacji, związków, zrzeszeń, które także mogły posiadać sztandar.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie