Skocz do zawartości

REKO

Rekomendowane odpowiedzi

A to dziwne - założyć podkoszulek z CCCP w domu - propagowanie, fotografować się publicznie w mundurach SS żadne propagowanie bo tylko rekonstrukcja. Delikatnie mówiąc hipokryzja, brak obiektywizmu i podwójne standardy."

Dalej nie rozumiesz o czym ja rozprawiam - założyć mundur historyczny na inscenizacje/pokaz czy to zomo, armii czerwonej czy ss to jest rekonstrukcja , założyć podkoszulek współczesny ze swastyka czy cccp to ani rekonstrukcja ani kolekcjonerstwo, to po prostu głupota jeśli sie takie coś nosi poza domem i uważa za 'fajne'.

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Na razie to pokazane zdjęcia były wykonane w domu czyli miejscu prywatnym.
Natomiast czy kwestią głupoty jest jest nosić publicznie podkoszulek CCCP to kwestia indywidualnego podejścia i własnej opinii. Dla innego głupotą może być że w ogóle zakłada się mundury ss - i nic nie zrobisz.
I obiektywnie patrząc to trzeba by wziąść pod uwagę że każdy ma swoje zdanie.

Ale się chłopaki podjarali .....jeden prosty post a tyle jadu....
PS.faktycznie ten gość od ZOMO i komuny nadaje się .... do leczenia zamkniętego (dużo zdrowia po wyleczeniu mu życzę)ale nie rokuję sukcesu lekarzom (nawet tym wykształconym za komuny : )

..czemu wcinasz wypowiedz niedotyczącą tego tematu to raz...dwa moje poglądy dalekie są od brunatnych...trzy jak mnie nie lubisz to nie pisz tu bzdur tylko idz do rusznikarza niech cię przestrzeli (nalepiej odstrzeli)...
GRH były są i będą....nawet bez ciebie

A tak co do samego podkoszulka z 'CCCP' - takowy można bez problemu kupić i to wszędzie. Dzisiaj byłem pozwiedzać sobie Kraków, widziałem go na dwóch pasażach (i to w samym centrum rynku, pośród różnych innych koszulek - humorystycznych i zespołów muzycznych...). Kosztował nie więcej niż 35zł. Nawet dzieciakowi nie mającemu pojęcia co to jest i co oznacza może się spodobać i sobie kupić...
Taka różnica, że podkoszulków ze swastykami czy runami nie widać i (mam nadzieję!!) nie będzie widać na oficjalnych, otwartych stanowiskach sklepowych. Jasne, można kupić takowe na allegro, ale jest zastrzeżenie 'DLA GRUP REKONSTRUKCJI HISTORYCZNEJ' itp.

Moim zdaniem tu wina leży bardziej po stronie producentów (ale kasa i tak jest najważniejsza) i władzy, w końcu tego nie tępi i pozwala normalnie sprzedawać... a niby 'szerzenie ideologi komunistycznej' jest zabronione.

Tyle ode mnie dzisiaj na ten temat.
Pozdrawiam :-)

Bo to szerzenie" ciężko udowodnić. Podnosi ktoś łapę do góry, to nie osławione obienie Chitlera" (pisownia oryginalna), tylko salut rzymski, neutralne, Panie Władzo! Albo pięć piw.

Podkoszulek promuje ZSRR? No może, ale primo, ZSRR nie zostało oficjalnie uznane za zbrodnicze, jak i jego formacje bezpieczeństwa, secundo, kto udowodni, że to nie jest godło Chin?

Taki sportowy podkoszulek ze swastyką - pokaże się fotkę, że takie były w III Rzeszy i, że to historyczne...

Niestety, do odpowiedzialności karnej można pociągnąć tylko w naprawdę ciężkich" przypadkach :(

Nie mniej jednak komunizm (ten z ZSRR i jego klony) pochłonął finalnie 3 razy więcej ofiar niż nazizm, a metody eksterminacji wykorzystywane przez komunistów były i są tak samo lub bardziej wymyślne. Jednakże jak wiadomo to zwycięzcy danej wojny piszą historię i dlatego na papierze są czyści. Tak samo jak wytoczyli niemcom proces o Katyń - w tamtym okresie było więcej takich 'kwiatków'.Gdyby teoretycznie w rzeszy doszlo do przewrotu i razem z aliantami pokonali by stalina to wtedy było by odwrotnie. Co do podkoszulków sportowych to takie sprzedaja nawet najbardziej renomowane sklepy jak Militaria 44 gdyż istotnie one istniały i jakos nie widuje kretynów w takich na ulicach a w cccp i pochodnych owszem ; )

Faktów nie zmienisz że dzieki temu znienawidzonemu ustrojowi jakaś Polska była.

Ten mniej zbrodniczy ustrój kolego strzelcu przewidywał Polakom przyszłość ale w formie nawozu i popiołu.....

Ale się chłopaki podjarali .....jeden prosty post a tyle jadu....
PS.faktycznie ten gość od ZOMO i komuny nadaje się .... do leczenia zamkniętego (dużo zdrowia po wyleczeniu mu życzę)ale nie rokuję sukcesu lekarzom (nawet tym wykształconym za komuny : )"
Zalman, teksty tego typu zachowaj dla swoich kolegów z gimnazjum. Jak masz pisac pierdoły, to nie pisz nic.

idz do rusznikarza niech cię przestrzeli"
Moze ciebie to jara ale ja wole kobiety.

Panowie, co tu dużo gadać
- SS - uznane za zbrodnicze, zakaz propagowania faszyzmu itp - fakt?
- MO, ZOMO, ZSRR, KGB, ORMO, Kołchozy itp - nie są prawnie zakazane - fakt?

Co do moralnej oceny ZSRR/IIIReich - Zawsze będę po stronie Rosjan (gdyby ktoś mnie pytał ;-) ). Żadne pierdzielenie statystyczne tego nie zmieni bo:
1. Hitlera Niemcy sami sobie wybrali
2. Stalina Rosjanie niekoniecznie wybierali, poza tym sami dostali od niego po dupie bardziej niż od Adolfa.

Niemcy nie dość że sami go sobie wybrali, to jeszcze są wg mnie bardziej odpowiedzialni za swoje zbrodnie, bo świadomość tej zbrodni wg mnie była wyższa - nie oszukujmy się, Niemcy lat 30 to wysoko ucywilizowane państwo, z rozwiniętą kulturą, powszechną edukacją, kontaktami ze światem. Niemcy popełniali zbrodnie z powodu swojego przeświadczenia o wyższości, pragnienia oczysczenia świata, no i zwykłego bandytyzmu (nie tylko zbrodnie ideowe, ale i zwykły kryminał). Rosjanie popełniający zbrodnie w terenie" (nie mówię o aparacie represji politycznych popełniający zbrodnie systemowo) to głównie kompanie karne (a w ich składzie obok politycznych", byl najgorszy element kryminalny), oraz słabo ucywilizowane ludy, siłą wyrwane z szałasu. Oprócz tego brak wykształcenia - który często owocował brakiem świadomości geograficznej" - czytałem wspomnienia wg których wiele zbrodni było skierowanych w Niemców, a udeżyły w Nas - czyli w każdych którzy nie są Rosjanami (czasami nawet nie wiedzieli o tym że Polska jest po drodze) - ZSRR nie był najbadziej cywilizowanym krajem w okolicy, nie dość że ludzie żyli w izolacji swoich granicach, a do wielu miejsc w kraju nie dochodziła wogóle cywilizacja (z edukacją, kulturą, radiem itp) - dopiero poprzejściu tych fal przychodzili polityczni" z którymi najczęściej kojarzymy system komunistyczny.

Tak więc Panowie wiecej szacunku dla zwykłych żołnierzy którzy przelali tu swoją krew w walce z nazistami, często nawet nie wiedzących o istnieniu kraju który wyzwalają. Te gwiazdki, młoty, czerwone chorągiewki reprezentują także Ich. Porównywanie tego do runów, swastyki itp jest co najmniej niestosowne. Temat ZSRR i komuny dlatego jest tak dwuznaczny, bo nie każdy utożsamia te symbole tylko ze zbrodniczym systemem, bandytami u władzy i ich aparatem bezpieczeństwa, który jest odpowiedzialny za całe zło ze wschodu. Także MO nie zawsze była zła ( o ile wogóle można pisać o nich w jednym wątku z bandytami z SS, NKWD itp), bo ktoś jednak ze zwykłym kryminałem walczył.

Znaczy się, że głupkowi wolno, a mądremu nie?

Co do MO i ZOMO itp. organizacji- nie zostały uznane za zbrodnicze, bo nikt się za to nie zabrał. Nie mieliśmy tu drugiej Norymbergi, bo PZPR oddało władzę na konkretnych zasadach.
Niedawno słyszałem, że jakichśtam notabli komunistycznych (Jaruzelski? Kiszczak?) posądzono o kierowanie grupą przestępczą o charakterze zbrojnym (WRON??), więc jak widać jak się chce, to można niektóre organizacje jasno nazwać i zgodnie z obowiązującym prawem.

KGB i ZSRR nie zostały uznane za org. zbrodnicze- a kto miałby to ogłosić? Rosjanie jeszcze dziś wspominają z łezką w oku tamte czasy, więc sami się takim stwierdzeniem nie skalają. Zachód miałby to zrobić? Na dobrą sprawę poza wydatkami na zbrojenia nie ponieśli żadnych strat ze strony ZSRR, im to zwyczajnie wisi co się stało z Rosją, ważne, że nie ma już atomowego grożenia.

Ktoś tu napisał o tym, że mojego Kolegę - Komunacccp" wysłałby na leczenie.. Nie wiem gdzie ja bym wysłał osobę, która SS, Gestapo i Wrmacht w II WŚ porównuje do ZOMO w PRL.. Dla takiej osoby wypadałoby chyba powórzyć lekcje historii - i to w klasach nauczania początkowego,ewentualnie wsparłbym to filmami Pianista" w zestawieniu ze Śmierć jak kromka chleba"..

Nie przypominam sobie, żeby ZOMO z miotaczamni ognia zrównało z ziemią jakąś dzielnicę, w której wybuchły walki uliczne.. A o ile się nie mylę, tak właśnie zrobili niemcy w Warszawie w 1944 roku.. ?? Może panowie anty-zomowcy i anty-komuniści macie jeszcze jakieś błyskotliwe porównania??

Rzadko czytam to Forum, ale widze, ze każdy temat dotyczący ZOMO zmienia się w taką własnie paradę epitetów.. Cóż.. pozostaje mi tylko - co poniektórym tu wypowiadającym się - pozadrościć" ciekawego, barwnego życia - musi sie w nim wiele dziać, skoro tyle emocji wzbudza w nich czyiś nick na Forum :-) A skoro jesteście mości panowie tacy zbulwersowani agresją i postawą dzisiejszej młodzieży - proszę bardzo - jest na ulicach wiele młodzieży w dresach, którzy się w przemocy (o wiele brutalniejszej niż ta w wykonaniu" ZOMO) lubują.. Może swoją energię wykorzystalibyście w potyczce z nimi??

AKMS - witryna www.zomoza.kgb.pl jest mojego autorstwa - dziękuję za podanie linku i pozytywny komentarz.

Pozdrawiam
zomol@gazeta.pl

Nie chce mi się już tutaj pisać bo jak widzę niektóre argumenty na korzyść komuny to bierze mnie pusty śmiech. Pamiętajcie tylko że o ile 5 lat nazizmu kosztowało nas życie obywateli i zniszczenia materialne o tyle w czasie 45 lat komuny naród stracił coś ważniejszego: przetrącono mu w kręgosłup moralny. To dzięki temu wspaniałemu ustrojowi w którym jakaś Polska była" jesteśmy dziś narodem pijaków, złodziei i nierobów niezdolnych do administrowania własnym państwem. A niestety samo bycie narodem i bogata historia we współczesnym świecie nie jest już powodem w opinii międzynarodowej żeby mieć własne państwo. Jak Polska się nie obudzi z postkomunistycznego letargu to za kilkadziesiąt lat ktoś silniejszy znów zapuka palcem w mapę jak przed rozbiorami a wygniłe państwo polskie rozsypie się w pył.
A za jakiś czas będzie ustawa deubekizacyjna która jasno będzie określać iż organy bezpieczeństwa do 56 roku to organizacja zbrodnicza a w latach 56-89 przestępcza i sobie o zomo inaczej wtedy porozmawiamy.

ZOMO, PZPR, Komuna ....fani tych formacji są i bedą...jak choroby i pasożyty na świecie....
AKMS wcześniej Vilkolaki pieknie napisał ...że byłby to mezalians dla psa...i ma gość rację!!!!

Kol. Zalman, może podacie chociaż JEDEN merytoryczny argument, zamiast naskakiwać na adwersarzy po kolei?

Moja rodzina żyła w czasach komunizmu. I jakoś nie jest rodziną pijaków, złodziei, nierobów - widać trzeba po prostu umieć trzymać poziom.

MO organizacją zbrodniczą - przypominam, że połowa Policji to byli funkcjonariusze MO - zapewne każdy milicjant, który zajmował się dbaniem o bezpieczeństwo, a nie pałowaniem opozycji, miał w swojej piwnicy kilka kukieł demonstrantów, na których się wyżywał?

Jeśli pojmuje się świat w kategoriach białe-czarne, to można dyskutować co najwyżej o Przygoda

Iwan ja nie liczyłem tutaj na masowe przyznawanie się do pijaństwa, nieróbstwa i złodziejstwa. Do tego nie przyznaje się nawet najgorszy menel. Napisałem o tym dlatego że to właśnie rękoma zomoli komunistyczny reżim złamał ducha narodu w czasie stanu wojennego. Zomo było tutaj na pewno diabelnie skuteczne. I faktycznie nie można go porównać z Waffen SS. A to dlatego że WSS przynajmniej walczyło na froncie z często silniejszym i liczniejszym przeciwnikiem. Natomiast zomo tylko z tłumem bezbronnych cywili i to z własnymi współobywatelami.

(...)jesteśmy dziś narodem pijaków, złodziei i nierobów niezdolnych do administrowania własnym państwem.(...)

Wyjątkowe obraźliwe stwierdzenie dla ogółu współobywateli, ale Vilkaloki tak konkretnie to kogo masz na myśli ? zwłaszcza w przedmiocie nieróbstwa przykładowo ?
nie siebie ?

(...)nie obudzi z postkomunistycznego letargu(...)

A na czym ma polegać to obudzenie się ? Na uznaniu ze ss i ogólnie nazizm był bardziej ok od komunizmu bo rzy razy mniej ofiar" ???

Natomiast wpisy zalmana kwalifikują się do natychmiastowego i nieodwołalnego bana.

Acer mnie oskarżasz o osobiste wycieczki a sam robisz to samo, czyli jesteśmy kwita.

O budzenie się z letargu nie będę z Tobą dyskutował bo to za skomplikowany temat dla Ciebie.

Natomiast do czego kwalifikują się wpisy zalmana może oceniać ktoś kto sam jest kryształowy. Twoje pełne chamstwa wpisy nadają się na bana od kilku lat więc nie masz moralnego prawa do tego.

Mam ogromną prośbę do osób biorących udział w tej pyskówce.
Jeżeli bierzecie udział w jakichkolwiek inscenizacjach przedstawiajcie się ksywkami z tego forum,będzie łatwiej was unikać.

A tak właściwie to mam wrażenie że niektórzy sobie traktują ten wątek jako okazję do nabicia liczby postów przy nicku. W temacie są pierwsze 3 posty:
-komunycccp z pytaniem
- mariana_101 z odpowiedzią gdzie może znaleźć
- mój z odpowiedzią żeby nie szukał bo tego co chce i tak tam nie znajdzie

Reszta to już tylko obliczona na wywołanie awantury działalność stałego duetu chuliganów forumowych i dyskusja z nimi. Jak ktoś nie ma nic do powiedzenia jak np. człopiur w temacie dyskusji to może niech się ugryzie w palce zanim coś napisze. Bo darmo się wątek długo odświeża.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie