Skocz do zawartości
  • 0

Co to za blachy???

AKCarski

Pytanie

Napisano

Witam,
Wczoraj w niemieckim okopie z II WŚ znalazłem kilka takich blach - rozmiar ok. 15/15cm. Czy ktoś może mi powiedzieć co to może być??? Czy wogóle pochodzą z IIWŚ czy są to jakieś tabliczki pozostawione przez leśników (choć czcionka jakby niemiecka). Z góry dzięki.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Wczoraj w niemieckim okopie z II WŚ znalazłem kilka takich blach - rozmiar ok. 15/15cm. Czy ktoś może mi powiedzieć co to może być??? Czy wogóle pochodzą z IIWŚ czy są to jakieś tabliczki pozostawione przez leśników (choć czcionka jakby niemiecka). Z góry dzięki.

Napisano
Poprzedzające A.R. 5 rzymskie I,II,III i IV to numery kolejnych abteilungen w tym pułku,Tabliczki mogły być używane w różnych celach np.kwatermistrzowskich do oznaczania mienia lub miejsca stacjonowania danego pododdziału.A.R.5 wchodził w skład 5 Jnf.Div.Wehrmachtu którą przekształcono w 1942 r.w 5 Jager Div.
Napisano
Dzięki coriolan. A na blaszce 5 Jager Div. Artillerie Regiment 5. co będzie??? Chciałbym taki zdobyć bo ten oddział walczył w moich okolicach - kilka fantów już udało mi się zdobyć i chciałbym się rozejrzeć za nieśmiertelnikiem.
Napisano

Witam ponownie,

Czy to jest nieśmiertelnik tego oddziału? Jeśli nie to co powinno znajdować się na nieśmiertelniku 5 Jager Div. Artillerie Regiment 5.? Może ktoś ma taki?

Ewentualnie byłbym wdzięczny za link gdzie można rozszyfrować skróty z niemieckich blach.

Pozdrawiam Adriantop

Napisano

Witam ponownie,

Czy to jest nieśmiertelnik tego oddziału? Jeśli nie to co powinno znajdować się na nieśmiertelniku 5 Jager Div. Artillerie Regiment 5.? Może ktoś ma taki?

Ewentualnie byłbym wdzięczny za link gdzie można rozszyfrować skróty z niemieckich blach.

Pozdrawiam Adriantop

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie