to17071990 Napisano 18 Kwiecień 2007 Autor Napisano 18 Kwiecień 2007 Witam wszystkich. Mam pytanie do posiadaczy książki Władysława Steblika Armia Kraków 1939"Czy są w niej opisy takiech bitew jak: Bronina , Rytwiany , SIchów stoczonych przez 55 DPRez ?Czy mapy w książce są szczegółówe i nadają się do wykopków?Proszę o pomoc
chor. Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 Armia Kraków jest zbyt ogólna- moim zdaniem- aby śledzić konkretną jednostkę, co do 55 dyw. rez. akurat znam inną dobra książkę.
to17071990 Napisano 18 Kwiecień 2007 Autor Napisano 18 Kwiecień 2007 Nie mógłbyś podać tytułu tej książki
Ostoja Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 Pytanie do chor. : A moglbys krotko ocenic inne wydawnictwa MON z tej serii czyli: Armia Prusy, Armia Łodź, Armia Pomorze, Armia Modlin ?czy zawarta w nich wiedza jest wyczerpujaca itp...?
chor. Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 Nie mam zielonego pojęcia co innych publikacji z serii Armia... Pewnie są dobre, a jak nie dokońca dobre to lepszych już pewnie i tak nie będzie. Chodzi mi o to że Władysław Steblik był oficerem sztabowym armii, pisał książkę opierając się na meldunkach rozkazach itp. ( choć też i na relacjach) natomiast trudno było mu ogarnąć drobniejsze wydarzenia. jest to po prostu dokument. Ja wolę czytać wspomnienia widziane z nirzszej perpektywy. Mowa jest o pamietniku d-cy 201 płku rezerwowego ppłk. Adamczyka książka pt. Przeciw nawale"
chor. Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 Nie mam zielonego pojęcia co innych publikacji z serii Armia... Pewnie są dobre, a jak nie dokońca dobre to lepszych już pewnie i tak nie będzie. Chodzi mi o to że Władysław Steblik był oficerem sztabowym armii, pisał książkę opierając się na meldunkach rozkazach itp. ( choć też i na relacjach) natomiast trudno było mu ogarnąć drobniejsze wydarzenia. jest to po prostu dokument. Ja wolę czytać wspomnienia widziane z nirzszej perpektywy. Mowa jest o pamietniku d-cy 201 płku rezerwowego ppłk. Adamczyka książka pt. Przeciw nawale"
d007 Napisano 19 Kwiecień 2007 Napisano 19 Kwiecień 2007 Książka o d-cy 55 DP Rez ppłk. Kalabińskim-Przemsza Zieliński J., Jeden z tysiąca Zagłębiaków" Sosnowiec 1999Pozdrawiam d007
njorl Napisano 20 Kwiecień 2007 Napisano 20 Kwiecień 2007 Bitwa/bój koło Rytwian, grobli i stawów rytwiańskich jest opisany u Steblika - to akurat pamiętam, bo mam niedaleko rodzinę i kojarzę nazwę:) Co do pozostałych miejsc to trzeba by dopiero sprawdzić.Jak na razie z wydawnictw MON przeczytałem tylko Armię Kraków, Armię Łódź i Armię Prusy - mój typ to zdecydowanie Armia Kraków. Najwięcej relacji uczestników walk, relatywnie dużo szczegółów, miejscami powoływanie się na źródła niemieckie.I jeszcze Księga wrześniowej chwały pułków śląskich" J. Przemszy-Zielińskiego.Pozdrawiam,MJU
to17071990 Napisano 27 Grudzień 2008 Autor Napisano 27 Grudzień 2008 Nigdzie nie mogę znaleźć tej książki Adamczyka Przeciw nawale"
feld Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 Bój pod bronona jest opisany dosyc zdawkowo.O wiele bardziej szczegółowo jest opisany bój pod Osiekiem.Pozdro.
to17071990 Napisano 30 Grudzień 2008 Autor Napisano 30 Grudzień 2008 Wszystko dobrze ale gdzie ta ksiązkę Admaczyka dorwać ?;]
njorl Napisano 30 Grudzień 2008 Napisano 30 Grudzień 2008 Szukaj na aledrogo lub w antykwariatach.Jak znajdziesz drugą część pozycji Księga wrześniowej chwały pułków śląskich" Przemszy-Zielińskiego (niebieska okładka) to też dobrze - opis działania śląsko-dąbrowskiej ON opiera się m. in. na relacjach Adamczyka.W sumie to nie wiem co łatwiej znaleźć: Adamczyka (10.000+350 egz.) czy wspomnianego Przemszę-Zielińskiego (1.000 egz.)... Powodzenia!MJU
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.