Skocz do zawartości

IKEA-Łódź

wicja1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Czy ma ktoś informację na temat intensywnie uprawianego detektoringu" na terenie pod budwę IKEA-Łódź ?? Czy są to tylko wymogi przepisów budowlanych,czy może coś ciekawego odkryto po zdjęciu pierwszej warstwy ziemi ???
Mam nadzieję,że to pierwsze,bo cała zime się tam wybierałem z wykrywką :(
Pozdrawiam,
wicja1.
Napisano
A jadąc na wykopki widziałem tam ekipe archeologów i sie zastanawialismy co wychodzi. 15 min temu w TV przegląd prasy byl. W jednej z gazet jest o tych pracach artykuł. Ponoć pozstałości ostadnictwa czasów kultury pucharów lejkowatych o ile dobrze pamietam zaraZ ide sukac tej gazety. Tytułu nie doslyszalem
Napisano
W dwóch z czterech przeczesanych stanowisk archeolodzy znaleźli miejsca po jamach mieszkalnych i swoistych spichlerzach. Około 3 tysięcy fragmentów ceramiki oraz grób z czasów Chrystusa z pozostałościami żelaznego miecza , grotu włóczni, nożyczek i noża." reszta w Express ilostrowany
Napisano
Teren pod budowę łódzkiej IKEI zaliczany jest do doliny Neru a obszar ten jest dosyć mocno naszpikowany stanowiskami archeo.
Pod placem odkryto sporo ciekawych stanowisk datowanych poniżej VI wieku n.e (jeżeli się pomyliłem niech ktoś poprawi).
Na terenie lepiej nie dłubać" bo pani Magda pogoni :)
Napisano
Faktycznie,mógł wyjść przypał !!!! Nie ma co w takim razie żałować miejscówki.Ale coś się wyjaśniło w temacie,
Dzięki i pozdrawiam,
wicja1.
Napisano
Tą IKEĘ budują już od połowy lat dziewięćdziesiątych.
Chodzą słuchy że jeżeli archeolodzy na zbyt długo zasiedzą się na tej działce dyrekcja firmy gotowa jest całkowicie odpuścić koncepcję budowy tego sklepu w Łodzi... i ciągle trzeba będzie do Janek zasuwać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie