Skocz do zawartości
  • 0

Czy to z powst.listopadowego?

bruner0

Pytanie

Napisano

witam czy ten fancik może być z okresu powstania listopadowego?Cynkowy napis 8'K wyszedł z różnymi innymi rzeczami z tamtego okresu.wymiar ok.25mmx25mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Masz bruner0 100% pewność że blaszka z 8k jest z cynku, a nie z ołowiu? Wycięcie pasuje do śruby kurka od zamka. Widziałem też kilka skałek obkładanych ołowianą, powycinaną na krawędzi w ząbki blaszką. Myślę, że w tej dziedzinie panowała pewna dowolność.
Jeżeli chodzi o guziki to Ruscy w tym okresie używali głównie mosiężnych, natomiast polskie żołnierskie były z cyny, cynku lub ołowiu, przynajmniej z takimi się spotykałem. Chociaż posiadam guzik płaszczowy 96 Wileńskiego Jegierskiego Pułku wykonany ze srebrzystego stopu, prawdopodobnie pewter, zachowany w tak rewelacyjnym stanie (co okazało się po umyciu) jakby był niedawno odlany. Gdybym go nie wykopał kilka lat temu nie uwierzył bym, że taki stan może pochodzić z ziemi. Widziałem też sporo ruskich guzików znalezionych na obozowisku z 1831 r., prawdopodobnie od od opinaczy nogawek (nie jestem pewien czy tak się nazywa ten element umundurowania) i były prawie płaskie, wykonane ze stopu o dużej zawartości miedzi (sądząc po patynie).
Napisano
Witam,
Darek419 - porównaj oba granaty - są między nimi istotne różnice - granat znaleziony przez Kosucha jest właśnie rosyjski.
Zresztą granat bruner0 został znaleziony z polskimi guzikami, z których jeden był grenadierski z granatem. Wśród znalezisk nie było rosyjskich guzików pułkowych więc to dodatkowo moim zdaniem potwierdza pochodzenie znaleziska. Zresztą poproszę o wypowiedzenie sie w temacie znawcę granatów Petrelusa.
Pozdrawiam
Napisano
witam Sławku nie jestem tam zarejestrowany; a im dłużej się przyglądam temu hakowi to myślę ,że masz racje tylko z tyłu na tej krótkiej części nie widać jak był mocowany do żabki,może bezpośrednio do pochwy?chyba się tam zrejestruje:)
Napisano
Witam,
na moje oko hak był zgrzewany z górnym okuciem, a pochwa mocowana tak jak pochwa drugowojennego bagnetu np. od mausera w żabce. Mam górne okucie od pochwy bagnetu (z resztką skóry) gdzie hak jest mocowany w ten sposób do trójkątnego w przekroju okucia.
Pozdrawiam
Napisano

witam czy ten fancik może być z okresu powstania listopadowego?Cynkowy napis 8'K wyszedł z różnymi innymi rzeczami z tamtego okresu.wymiar ok.25mmx25mm

Napisano
Jeżeli chodzi o zdjęcie z 3 przedmiotami - fragment okucia to na 100% odłamany przedni fragment kabłaka osłony spustu od karabinu skałkowego a hak wygląda mi na zaczep pochwy od tasaka.
Napisano
siemka, bardzo fajne NIEWIADOMOCO, siakieś żetony...obrączka do nich pasuje, jak ten ktoś przegrywał,przekonał kumpli, że to gold, he he
Napisano

zapomniałem wyszła jeszcze taka miedziana obrączka,w środku sygnatura:w rąbie TL w kwadracie wizerunek lwa i napis PLATER może ktoś coś wie na ten temat?

Napisano
Co do pierścienia - nie sądzę, żeby była potrzeba sprawdzania nim kul. To że ma ok. 16 mm średnicy to raczej przypadek. Armia polska i rosyjska używała w 1831 r. tych samych wzorów broni. Broń austriacka, pruska czy inna o odmiennym kalibrze raczej nie znajdowała się na wyposażeniu jednostek liniowych, takich jak pułk grenadierów oraz 2 i 23 liniowe.
Jakim sprzętem szukałeś?
Czy znaleziska zalegały głęboko?
Czy pochodzą z pobojowiska, czy z obozu?
Pozdrawiam
Napisano
minelab se,
na różnych głebokościach ,kulki muszkietowe(99szt)czasami pod wierzchem a czasami na granicy słyszalności(takie podbicie dziwięku??),po tym gorejącym granacie kopałem wszystkie sygnały :) nawet te ewidentnie na folie czy kapsle
Myśle,że to było chyba obozowisko
Napisano
Dlaczego tak sądzisz? W rosyjskim opracowaniu Regularna piechota 1807-1855 jest zupełnie inny wzór. Pogadam ze znajomymi, którze mają rosyjskie granaty i może któryś z nich wrzuci fotkę.
Napisano

witam dziś obszedłem to poletko jeszcze raz i wyszło mi coś takiego.może ktoś wie do czego to mogło być przyszyte? 1,5cmx3,5cm

Napisano
kolego havir jak chcesz se nałapać punktów na forum to może w dziale towarzyskie? Te żetony" z cyfrą to cynkowe guziki pułkowe z powst.list. jak nie wiesz co to, to nie zabieraj głosu.
Napisano

co to jest to wiadomo cyfra z ładownicy i granat gorejący.Tylko czy polski czy carski?co prawda tydzień temu wyszły tam też polskie cynkowe guziki z 2 ale nie mam pewności

Napisano
bruner0 - mam jeszcze pytanie o kule - czy wygladają na wystrzelone tzn. czy nie są zdeformowane, lekko spłaszczone na na części obwodu lub z dziurką po usuwaniu grajcarem w przypadku niewypałów? Coś dużo ich jak na obóz.
Pozdrawiam
Napisano
Witam, dołączam się z prośbą o identyfikację okucia widocznego w środku na zdjęciu kolegi bruner0, post z dnia 15.04, godz. 17.06. Ostatnio znalazłem bardzo podobne. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie