Perun Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Od niedawna jestem posiadaczem tego zdjęcia i nie potrafię ustalić co to za broń. Nie jest to ani Mauser, ani Gewehr, możliwe, że jakiś karabin zdobyczny. Może ktoś rozpozna co to za spluwa?Pozdrawiam!
jacenty2004 Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 tia mercedes benzyniak i ropniak to też to samo no chyba ,że stoimy na stacji benzynowej
jacenty2004 Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 żaden z tych -no chyba ,że im się przespawa rączkę zamkową:)- rumun 1892 lub 1893 jak nic
Perun Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Od niedawna jestem posiadaczem tego zdjęcia i nie potrafię ustalić co to za broń. Nie jest to ani Mauser, ani Gewehr, możliwe, że jakiś karabin zdobyczny. Może ktoś rozpozna co to za spluwa?Pozdrawiam!
a.korbaczewski Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 a czy 1 z lewej to nie mannlicher 1895?, a następny Mauser- Gustaw cośtam? mam foto broni oddzielnie i foto tabliczki z opisem oddzielnie.
a.korbaczewski Napisano 11 Kwiecień 2007 Napisano 11 Kwiecień 2007 mam pewne wąty bo: to na foto od góry jadąc wygląda tak, lufa, bączek, lufa okładzina drewniana. a tak jakby Mannlicher to ma kawałek lufy i dalej okładzina drewniana (chyba że carcano, ale to Mauser a nie mannlicher jest bardziej), chyba że ten rumuński jest jakis inny. Ale nie twierdzę ze to Mauser na foto jest, arisaka to już napewno nie.Chętnie bym foto zobaczył jego.
jacenty2004 Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 szwed 1896 -tak i mi się przypomniało :)
jacenty2004 Napisano 10 Kwiecień 2007 Napisano 10 Kwiecień 2007 Na zdjęciu niemiec ma mannlichera rumuńskiego 1892 lub 93 ,a na twojej fotce jest to szwedzki mauser 1896 i tej wersji będę się trzymał :)
a.korbaczewski Napisano 11 Kwiecień 2007 Napisano 11 Kwiecień 2007 http://www.sunblest.net/gun/Mann95.htmteż ciekawe foto różnych węgierskich.
jacenty2004 Napisano 19 Kwiecień 2007 Napisano 19 Kwiecień 2007 Spokojnie panowie! Nowotny zna się na rzeczy i jego opinie trzeba brać pod uwagę.My tu się poprostu nie dogadujemy ponieważ rozmawiamy skrótami :) a Ty Nowotny nie obrażaj się na forum, bo jako facet, który miał praktyki tu gdzie miał... zachowuj się jak przystało na fachurę i naszego kumpla. ps. pozdrowienia od wszystkicj balujących kiedyś na Narutowicza :)
Nowotny Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 Tia..... rozmowa jak z .... w nocy. O samochodach masz takie samo pojęcie jak o broni?
jacenty2004 Napisano 19 Kwiecień 2007 Napisano 19 Kwiecień 2007 Spokojnie Panowie. Nowotny zna się na rzeczy (praktyki miał w dobrym miejscu )i jego zdanie trzeba brać pod uwagę.Nasz problem polega na tym ,że piszemy skrótami i dlatego mamy mały problem żeby się dogadać.ps. Nowotny więcej luzu , przypomnij sobie jak się baluje na Narutowicza :)
jacenty2004 Napisano 19 Kwiecień 2007 Napisano 19 Kwiecień 2007 Panowie spokojnie . Nowotny zna się na rzeczy i jego zdanie trzeba brać pod uwagę. Praktyki miał tu gdzie trzeba ,a problem polega na tym ,że piszemy skrótami i dlatego nie możemy się dogadać . Nowotny nie obrażaj się na forum tylko zachowuj się jak na fachurę przystało. Pozdrowienia od balujących kiedyś na Narutowicza :)
jacenty2004 Napisano 16 Kwiecień 2007 Napisano 16 Kwiecień 2007 Nowotny sprawa zapożyczeń konstrukcji jest oczywista i tu nie o to raczej chodzi :) tym bardziej,że prawie to samo co w M-Sch zrobione zostało w Mannlicherze holenderskim 1895 i rumuńskim 1892 .Komora zamkowa ,trzon zamka,kurek, są prawie identyczne na pierwszy rzut oka jak w 88 i Sch .Holenderski wyróżnia się np. stosunkowo dużą gałką na rączce zamka,Sch miał gałkę z dziurką" w środku ( w każdym bądź razie długa wersja. 1 wojenna)-na zdjęciu ciężko to stwierdzić? . Obydwa mają celownik o podobnej konstrukcji dlatego wykluczyłem w końcu rumuńskiego z jego celownikiem. Ponieważ obydwa o które prowadzimy dyskusję praktycznie w widoku od góry są identyczne. Należy chyba spojrzeć na drewnianą nakładkę.I ta ze zdjęcia pasuje bardzo dobrze do holendra,który w okolicach celownika i komory nabojowej miał tą nakładkę o trochę fikuśnym profilu.Na zdjęciu nie widaż też na przednim bączku z prawej strony mocowania pod bagnet co powinien mieć długi Sch. Holender miał je pod spodem.I jak już doszliśmy do ładu w kwestii kulturalnej wymiany zdań (jak na statecznych panów przystało)to problem tego gwera też zostanie rozwiązany :)
Bocian Napisano 19 Kwiecień 2007 Napisano 19 Kwiecień 2007 Nowotny, Twój zaczepny ton i naskakiwanie na ludzi jest niezbyt eleganckie i prosiłbym Cię o zaprzestanie osobistych wycieczek. Wystarczy już
jacenty2004 Napisano 15 Kwiecień 2007 Napisano 15 Kwiecień 2007 Z tym ciśnieniem to nie przesadzajmy :)Jako facet potrafię przyznać się do błędu i z tłokiem dałem lekko ciała. Ma człowiek czasem chwile słabości:) Twojej wiedzy też nie będę podważał i powiem nawet więcej świetnie nadajesz się na nieomylnego rzeczoznawcę sądowego. Jak sobie wymyśliłeś ,że to Schonauer to nie popuścisz żeby nawet sam konstruktor temu zaprzeczał:) Ja jednak mimo wszystko będę się dalej co do tego spierał ,a że tylko koń nie zmienia zdania to powiem ,że giwera ze zdjęcia równie dobrze może być holenderskim mannlicherem 1895. ps. głupkowate" analogie pojawiły się tam dlatego ponieważ chciałem żebyś zrozumiał o czym piszę ,ale widzę ,że nie muszę tego więcej robić :)
jacenty2004 Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 http://www.municion.org/6_5x54r/6_5x54r.htm -coś w tym stylu patrząc tylko na nakładkę
jacenty2004 Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 http://earmi.it/armi/atlas2/585.htm mnie pasuje 26-1
a.korbaczewski Napisano 10 Kwiecień 2007 Napisano 10 Kwiecień 2007 nie twierdzę i nie przeczę zarazempolecam taką stronęhttp://www.collectorsfirearms.com/admin/show_inventory.php?catID=2&subcatID=13
jacenty2004 Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 mnie przypomina raczej rumuńskiego mannlichera 1893
Nowotny Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 PanowieJacenty, zroniłes błąd w założeniach :)Proponuje popatrzeć na zamek i komorę zamkową jeszcze raz! A następnie poszukac zdjęć lub dotrzeć w inny sposób do karabinu mauser Mod 1888 i porównać. Wyjdzie na to ze zamek i komora zamkowa są ... identyczne. Nawet zaczep zamka jest jakby" taki sam.
jacenty2004 Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 z komisyjnym mauserem ma tyle wspólnego ,że jest...podobny :)
Pytanie
Perun
Od niedawna jestem posiadaczem tego zdjęcia i nie potrafię ustalić co to za broń. Nie jest to ani Mauser, ani Gewehr, możliwe, że jakiś karabin zdobyczny. Może ktoś rozpozna co to za spluwa?
Pozdrawiam!
53 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.