Skocz do zawartości

Ciekawa panterka

Monsun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanowni Forumowicze,
mam w posiadaniu od kilkunastu lat bardzo ciekawą panterkę. Wykonana jest z niemieckiego materiału w barwach ochronnych - geometryczne plamy, takiego samego jaki stosowano do Zelt niemieckich. Panterka z kapturem posiada po jednym wycieńciu na kieszeń na lewej i prawej piersi. Każde wycięcie jest dokładnie obszyte i opatrzone guzikiem od Zelty. Z przodu jest wiązana, posiada także ściągacz na dole. Dodam jeszcze, iż wewnątrz posiada ona kilka sygnatur oraz pieczęć z LWP z datą 1956. Ojciec twierdzi, że dostał go od swego wójka, który to ponoć należał do jakiejś powojennej jednostki elitarnej LWP. Zastanawia mnie to, czy może to być oryginalna panterka niemiecka z magazynów przejętych przez armie sojusznicze? Czy też sam materiał mógł posłużyć do uszycia takich panterek po wojnie? Czy ktoś z was się spotkał z podobną panterką. Proszę o informacje w tej sprawie, jeśli moje przypuszczenia są dobre, to jakie oddziały były zaopatrzone w taki Sprzęt"?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Marcin
Napisano
Niestety fotki nie mam, jednak wzór kamo jest raczej inny niż niemieckie (ale to możesz porównać choćby ze stroną whatfor). Nie mam potwierdzonych źródeł, ale mom zdaniem były one używane na jednkolorowy mundur wywodzący się z 2 wojennego, o czym świaczą choćby rozcięcia aby można było się dostac do kieszeni. Potem weszły deszczyki" - czyli kamuflaż którego idei absolutnie nie pojmuję.
Guziki nie są celtowe, zobacz ile mają dziurek? Wytłaczane guziki podobne do 2 wojenych sa choćby przy powojennych torbach na maski p-gaz.
Kurtki takie widziałem kilka razy, ale nie jest to bardzo popularna rzecz.
Napisano

o może taki krój ?

to mój wójek w latach 50 był w zwiadzie :)

To prawda po wojnie używali w wojsku zdobycznych mundurów i potem nawet coś szyli, i jak mieciu mówi nastały czasy super maskującego deszczyku.

pozdr

Napisano
Hmmm, na polskich filmach wojennych (choćby 4 p i p) masowo pojawiają się odwracalne panterki jakby żywcem wzięte z Heer, w kamuflażu segmentowym (i białym), jak Bozia kazała, ale z kapturami - a o tym szczególe uporczywie milczą publikacje o niemieckich mundurach.
Chyba to byłaby ta powojenna produkcja, chyba przynajmniej w części - sądząc ze wzoru kamuflażu - z oryginalnych materiałów.
Napisano
Witam Panowie,
na początek dzięki za informacje. Panterka pokazana na stronie whatfor'a jest podobna do mojej, ale nie taka sama. Po pierwsze - w mojej nie ma sznurków w rękawach i nigdy nie było, są zato metalowe zatrzaski" (nie wiem jak się te oczka fachowo nazywają). Po drugie - wzór kamuflażu jest trochę inny, na mojej panterce jest on prawie identyczny z Splittertarnmuster A" w Feldbluzie dla lądowych oddziałów Lufftwaffe. Wycięcia na kieszenie - zgadza się, że jest to wersja przystosowana do zakładania na na mundur. Guziki - małe guziki od Zelty, takie same, wiem, bo wykopałem ich kilka w Toruniu przed kilkoma tygodniami. Może ktoś wie coś więcej? Zdjęcia mogę wstawić dopiero za miesięc, bo panterka leży sobie u mojej Babci w Brodnicy. Ma zapewnioną dobrą opiekę:)))))
Jest to rzecz żadka i czy przedstawia dużą wartość kolekcjonerską? Dodam, że ma tylko jedną małą dziurkę 5x5mm.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Chyba miałem kiedys taka panterkę - wzór był bardzo podobny do zelthbanu tylko wystepował tez kolor niebieski i była ogólnie jaśniejsza (więcej zółtego) - czuy u Ciebie też tak jest ?
Kurtka krótka taka do pasa ze ściągaczem w postaci sznurka na dole i wiązanie pod szyją. Dwie kieszenie na piersi. Miałem też spodnie. Według moich informacji takie komplety w latach 50-tych nosili żołnierze tworzonej 6 PDPD gen. Rozłubirskiego - w którejś monografii tej jednostki widziałem zdjęcia żołnierzy w takich panterkach - tytułu nie pamiętam. Jak znajdę swoje zdjęcie w tej panterce to zamieszczę. Niestety juz jej nie mam...czego żałuję bo bardzo mi się podobała
Jarek H.
Napisano
Jhaken - trudno mi powiedzieć co do koloru żółtego i niebieskiego. Na mojej panterce kolorki trochę wyblakły, natomiast ten tzw. niemiecki jest bardzo podobny do koloru Luftwaffe.
Ja bym takiej panterki za żadne skarby nie wydał:)Jest całkiem rasowa.
Proszę o info, czy jest to już swego rodzaju rarytas?

Pozdro
Marcin
Napisano
O spodniach to tylko slyszalem ale nie widzialem. Kurtek do tej pory widzialem 3, plus 2-3 na allegro. Nie super rarytas ale juz teraz rzadkosc. Moim zdaniem jednak material jest produkcji powojennej i inny niz niemiecki kamuflaz. Guziki od celty byly 3 dziurkowe,ale jeden tloczony od drugiego nic sie nie różni, przed i po wojenne są prawie identyczne.
Napisano
Właśnie !! dokładnie o takiej pisałem w swoim poście powyżej, że też zapomniałem !!!! Masz świetna pamięć !
Pozdrawiam
Jarek H.

PS moją musiałem oddać właścicielowi bo była pożyczona bezterminowo do używania i jak właściciel poprosił o oddanie no to oddałem, a że wtedy miałem na głowie rozpoczynające się studia to nie pomyslałem o odkupieniu...
Napisano
Jhaken - szkoda, że nie odkupiłeś. Ja bym zaproponował znajomemu jakiegoś innego moracza. Co do mojej panterki, to na szczęście ja jestem jej szczęśliwym posiadaczem:)

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Marcinie !
On właśnie używał mojego moro strażackiego a ja jego panterki dziś żałuję żetak się stało - może znajdę namiar na niego - może jeszcze ja ma i nie przehandlował...
Pozdrawiam
jarek H.
Napisano
fotki:
http://pvtpyle.com/Warsaw%20Pact/Polish%2050's%20pattern%20Splinter%20Smock.jpg
http://www.henrikc.dk/camouflage/details.asp?autono=26
Napisano
Podobne, podobne... Link numer 1: w mojej brakuje siatki przytroczonej do kaptura, ale właściciel mógł ją odpróć. Co do rękawów, to w mojej nie ma sznurków ani wycięć, w które mogłyby być wkładane. Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie