Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 A to cytat z ostatniego \O\" opisujący największe atrakcje zlotu Złoty Osioł 2002: \Dzień zakończyliśmy Balem Partyzanta, na którym w mundurze generała Wehrmachtu pojawił się [...], zaś jeden z naszych gości z Poznania wystąpił w mundurze SS.\". O innych formacjach nie wspomniano, trudno oprzeć się wrażeniu, że wrocławska redakcja kultywuje tradycje miejscowego oręża. Albo artykuł o kopiach mundurów - na obrazkach w/w generał, dwóch SS-Mannów, krasnoarmiejec, NKWDzista i jeden hallerczyk, słowem 5:1 dla wojsk okupacyjnych. Możecie sobie pisać i marudzić, że co tam, że zabawa, ja czuję po prostu narastający niesmak. I kto? Nie lepiej było od razu, zamiast wz. 34, zrekonstruować jakiś Panzerspaehwagen? Bo ja już przestaję rozumieć...
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 nie wiem,czy to jest germanofilia,rusofilia czy dziecinada a może błazenada?Ale obojętnym nie można pozostaćna takie \jajcarskie\" hobby.Redakcja wydając w takim tempie czasopismo nie jest widocznie w stanie odróżnić ziarna od plew.A może tam nie ma osoby patrzącej obiektywnie na różne sprawy bez emocji i z boku ?
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 Zgadzam się z przedmówcami. Ciekaw jestem kiedy dojdzie do tego , że kolega hartman założy np.pasiak obozowy i zrobi sobie w nim kolejne kretyńskie zdjęcie.
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 nie mam nic przeciwko hartmanowi i reszcie , ale nie za bardzo interesuje mnie opis imprezy nie po to wydaję 8,50 PLN , opis produkcji firmy HERO nie wnosi nic ciekawego - nie napisano nic o polskich mundurach , a ceny podane w artykule są raczej zaniżone , Tak samo artykuł o odkrywcach z GOSTYNIa - nie pokazano rewelacyjnego muzeum na podwórku rodziny PEDA - polecam - odkrywca tylko wspominaZa to kilkustronicowy artykuł o polskich podróżnikach i obrzędach indian - chyba nie ta gazeta.MOIM ZDANIEM ODKRYWCA CHCE DOTRZEĆ DO \SZEROKIEGO ODBIORCY\" NIE DO NAS POSZUKIWACZY MY PRZESTANIEMY GO KUPOWAĆ A \POPULARNY\" CZYTELNIK KUPI TYLKO SPORADYCZNIE - CENA POWALA WIĘKSZOŚĆ Z NAS ZACZNIE CHYBA PRZEGLĄDAĆ GAZETĘ W SKLEPIE I ODKŁADAĆ NA PÓŁKĘ
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 Oj niestety...Zmuszony jestem zgodzić sie z przedmówcą ... i na bazie i po lini...Pozdrawiam PSJ
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 na temat i po linni imprezkiKochani poszukiwacze i poszukiwaczki możliwe, ze dla wielu z was chodzenie na bal w niemieckim mundurze jest niesmaczne czy kretynskie ale...Ale niezapominajcie, że wielu z was wykopuje i wiesza na scianie bagnety ktore sluzyly do wbijania w cialo i mordowania. Wielu kolekcjonuje łuski z naboi, ktore byc moze kogos zabily!!! Wielu szuka zakopanch czolgow, ktore byc moze rozjechaly kiedys proszacych o litosc, wydobywacie kawalki samolotow, ktore strzelaly do cywilow i co? i nic bo takie to jest hobby i nikt z was nie powinien sie czuc winnym. kazdy moze kolekcjonowac czy fascynowac sie tym co go pociaga i nie znaczy to ze popiera metody czy zbrodnie, ktore byly dokonane jego eksponatami.Kolekcjonowanie jest zajeciem szlachetnym i niech takim pozostanie.
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 Witam wszystkich! Odkrywca stara się zachować równowagę w tematyce tekstów. Z przeważającej wiekszości listów, telefonów i pytań wynika jednak, że Czytelnicy oczekują informacji przede wszystkim o sprzęcie i umundurowaniu niemieckim. Zgłaszają się tez osoby, które myslą o tworzeniu grup rekonstrukcyjnych. Ponieważ producenci mundurów nie zawsze chcą się reklamowac, w pośredni sposób możemy podpowiedzieć gdzie i co zdobyć. Dla równowagi w lipcowym ODkrywcy zaczynamy cykl o umundurowaniu, jako pierwszy bedzie ułan 1939 roku. Gazeta jest dla Czytelników, a nie na odwrót dlatego wszystkie sugestie i wątpliwości pojawiące się na liście bierzemy pod uwagę. Tak było np. w tematyce rycerskiej, która po licznych głosach sprzeciwu została bardzo okrojona.Pozdrawiam wszystkichJoanna Lamparska
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 tak obiektywnie najwiecej z nas interesuje sie armia niemiecka ale dla pozostalych nie ma praktycznie nic nie tylko w odkrywcy ale wogle na rynku
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 Ludzie dajcie spokój ODKRYWCY, bo za chwile już nikt nie będzie pisał dla Nas. Jest nas kilkuset z tego 10% pisze do gazety. Więc jakich Panowie możemy spodziewać się sensacji co miesiąc, wojna skończyła się pół wieku temu. Na kolejną wojenną zadymę ze skarbami przyjdzie nam jeszcze poczekać. Ważne aby gazeta istniała, i nie ma znaczenia czy będzie miała sto stron czy cztery, czy opisze mundury czy granaty, mogą to być nawet same krzyżówki . Niech autorzy piszą ale do rzeczy, -bez beletrystyki i reprezentuje nasze dobrze pojęte interesy, a nie własne lobby i to wszystko. Osobiście to mi rybka, czy redakcja w następnym numerze wjedzie na okładkę na panterach, shermanach czy TKS-ach i w jakich będzie gaciach....
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 Z tego co obserwuje to predzej bedzie zrekonstruowana jakas jednostka Lager-SS niz polska. Moze ich dziadowie wlasnie tam sluzyli?
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 właśnie ilu nas jest????????????????wiem że to tajemnica handlowa ale w ilu egzemplarzach sprzedaje się ODKRYWCA??
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 Jeżeli chodzi o Polskie rekonstrukcje oddziałów piechoty to zobaczcie http://Robspad.republika.pl , natomiast grupa piechoty wrześniowej zawiąże się najprawdopodobniej na stronie bolas.prv.pl , jest tam kilka osób zainteresowanych tym tematem (poszukajcie na Forum)A co do rekonstrukcji niemców , to raczej nie jestem zwolennikiem . Zresztą ciekawe jakby zareagowali kombatanci widząc szkopskie oddziały , zdaje mi się , że mieliby ochote złapać VISa albo KBKwz29 i zrobić to co robili w 39 roku
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 No to czekamy na grupę rekonstrukcyjną I-ej i II-giej Armi LWP. Czuj duch!!PS. Trochę \Rudych\" już jeździ ;-).
Hartmann Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 Na balu Partyzanta bawiłem się świetnie,a że partyzanci byli ciency to udało się im wziąść do niewoli jadynie niemieckiego generała i Reichsfurrera SS.Jakby w Odkrywcy pojawiły się zdjęcia jedynie w mundurach Koalicji Antyhitlerowskiej to też by było larum że nie ma niemców.Jak sie komu moje zdjęcia nie podobają to może je z oburzeniem i publicznie spalić - tylko niech nie zapomni uwiecznić to na fotografii i przesłać do redakcji - Odkrywca pewno chętnie wydrukuje.Zdjęcie w pasiaku - czemu nie - jeżeli jest na to zapotrzebowanie.Wszystko dla klienta.Niebawem dojdziemy do paranoi iż odkrywca będzie się ukazywał jako segregator z pustymi kieszonkami do których każdy zainteresowany będzie sobie mógł dokupić interesujące Go strony.A chciałem przypomnieć że kilkadziesiąć postów wstecz był larum że nie ma mundurów.I tak źle i tak niedobrze.Weźce Panowie krytykanci sami coś zróbcie dla gazety,zobaczymy jaki będzie efekt.Pozdrowienia dla Undergroundu za rzetelność.Hartmann.
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 Hej Past! Czy moglbys mi napisac pare slow o muzeum w ogrodku i gdzie owy Gostyn jest?? I czy mozna tam podjechac i porobic foty???Rumburak
Grzesio Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 Przepraszam, nie chcę nieporozumień, moja uwaga nie była personalna, tylko ogólna.Natomiast - kopia munduru nie jest oryginalnym mundurem stąd jej wartość poznawcza nie musi być znacząca (czy mi się wydaje, czy niemieckie kurtki na w/w zdjęciach mają CZARNE kołnierze???). Natomiast można mieć wiele zastrzeżeń do poziomu merytorycznego artykułów w \O\", i to bardzo podstawowych, więc zdanie \Weźce Panowie krytykanci sami coś zróbcie dla gazety,zobaczymy jaki będzie efekt.\" pominę milczeniem. Konkretne zarzuty już tu padały, a argumentacja, że lepiej robić źle, ale robić nie do końca do mnie przemawia.PS Na zapowiadany dział o mundurach czekam niecierpliwie.
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 pokaz mody już mieliśmy , może teraz cos o gotowaniu ?
Hartmann Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 Kołnierze w mundurach są normalne,wszystko wina słońca - dobrze że wogule tak wyszły.Hartmann
Gość Napisano 3 Czerwiec 2002 Napisano 3 Czerwiec 2002 wszyscy się czepiają że nie ma tego co chcą, - hm..? trudno pogodzic tę całą demokrację i nawet gdyby do tego doszło to i tak ktoś wyskoczy że mu nie pasuję. Ale:Wydaje mi się że jest coraz wiecej materiałów \sponsorowanych\" i nie ma o tym żadnej adnotacji . wiadomo kryzys- recesja i itd. ale w ramach rzetelności dzienikarskiej należy to się chyba czytelnikowi. I nie ma sensu na rozpisywanie się na temat kolejnych wydań.. bo to do niczego nie prowadzi, chyba że komuś na duszy zrobi się lepiej, że wyrzucił z siebie to co go bolało . A tak na koniec : to \Droga pisma jest jedynie słuszną drogą \" i nie ma co pisać krytycznie- bo redakcja sie wkurza i bedzie \gnój\".
Gość Napisano 7 Czerwiec 2002 Napisano 7 Czerwiec 2002 Kolekcjonować można, ale paradować we wdzianku SS-mana to przegięcie. Ludzie zbierają też miecze, które też służyły do zabijania. A na mundury SS jest miejsce w muzeum (tak jak na hełmy i łuski), a nie na własnym organiźmie.
Gość Napisano 8 Czerwiec 2002 Napisano 8 Czerwiec 2002 Ludzie skad wy macie takie poglady. Jakbym swojej babci sluchal która i tak lepiej wypowiadala sie o stronach walczących w II WŚ. Ja osobiscie uwazam ze kazdy moze zalozyć sobie mundur jaki chce, tymbardziej na tego typu imprezie. To ze ktos zalozy sobie mundur SS-mana to nie oznacza ze jest nazista!!! A dlaczego wszyscy czepiaja sie \Odkrywcy\" jak komus sie nie podoba to moze nie czytac, czy to z przymusu przewracacie stronka za stronka. Jak mi sie nie podoba jedna przekladam na druga. I tak zostanie. Nie jst mozliwe zeby przez iles tam lat pisac same ciekawe rzeczy od deski do deski w kazdym numerze! A po drugie sa rozne gusta.Z powazaniem vonadamski
Hartmann Napisano 8 Czerwiec 2002 Napisano 8 Czerwiec 2002 Niedawno na forum Klubu Sensacji XX wieku pojawił się niedopieszczony niejaki Korbke.Po stylu pisania można mniemać iż On lub jakiś inny GD-owiec przyszedł mnie tutaj opluć.Śmiało proszę się nie krępować.Na głupotę jeszcze nie wymyślono lekarstwa-można chorawać do woli.Hartmann
akagi Napisano 8 Czerwiec 2002 Napisano 8 Czerwiec 2002 Tobie Leszku, nie wypada, ale ja dodam celem infromacji, że tenże wspomniany Korbke, objawił się na Forum Sensacji XX celem wproszenia sie na organizowany w sierpniu zlot wraz ze \swoją\" grupą rekonstruksyjną dyw. panc. Grossdeutchland. Zażądł od organizatorów opłacenia kosztów podróży , wyżywienia, zakwaterowania oraz innych opłat w zamian za to oferując 10 ludzi w \pełnym\" wyposażeniu ( mozna obejrzeć na ich stronie www, tabletki powstrzymanie śmiechu niestety nie sa wliczone w cenę tej strony), 10 ludzi, którzy przyjada z dwoma , słownie dwoma , kopiami broni, bodajże Mauser K98 , i zademonstruja nam prwadziwą niemiecka armie i zabawy dla uczestników zlotu( czyzby rzut granatem?). Ponadto, raczył zauważyć, że jako jedyny szef grup rekonstrukcyjnych GD w Polsce tylko on udziela zgody na takie imprezy.Zbiorowo wyraziliśmy dezaprobatę dla tej formy , czym niestety naruszylismy miłość własną pana Korbke.Niektóre zdania i zarzuty z posta pana JA jako żywo przypominają te które czytałem nie dalej jak tydzień temu na forum sensacji. Wniosek nasuwa się sam. Ale własnie dlatego mamy demokrację, żeby każdy mógł wyrobić sobie własne zdanie.a.
Gość Napisano 9 Czerwiec 2002 Napisano 9 Czerwiec 2002 moim zdaniem warto byłoby zakończyć tę dyskusję - przyznaję dałem się i ja ponieść ale sądząc z kierunku w jakim poszła dyskusja był to ostatni raz .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.