janek_toruń Posted November 2, 2003 Author Posted November 2, 2003 witam znalazłem dzis maske w stodole , postawioną i nieruszaną chyba od wymarszu niemców, Tylko że po wyjęciu maski - materiał jest jak z kamienia i trzeszczy jak sie chce go poruszyć,Na moje może tak zostać jest ładnie, ale jak się konserwuje taki mareiał by nie skruszał i popękał całkiem ???pozdr janek
janek_toruń Posted November 3, 2003 Author Posted November 3, 2003 nikt nie wie, może nasącze jakimś olejem ?no cuż niech tak zostanie jak jest, pozdr
Frozzer Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 ja swoja umylem w cieplej wodzie, zrobila sie miekka
Guest Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 Teoretycznie zwykła guma powinna chłonąć olej silnikowy (lub ftalan dwuoktylu - zmiękczacz do polichlorku winylu) i się robić bardziej miękka i gumowata. Może to jej coś pomoże (jeśli nie ma spękań od ozonu).Pozdrawiam
bolas Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 ja spotkałem się z opinią że wybitnie szkodliwe dla masek jest trzymanie ich na pólce zamkinietych w puszkach ... ponoc wtedy mają tendencje do twardnienia i usztyniania - ile w tym prawdy ? NIe mam pojecia - ale moje RSC sa twarde jak cholera :) Co do sposobu konserwacji - ja bym tylko odkurzył i niech sobie stoi.
Romo Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 Janek ,cześć,kup sobietaki preparat w spraju do konserwacji ogumienia w samochodach niezła rzeczdo takiego czegoś pozdrawiam
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.