Skocz do zawartości

polska amunicja po 39

sir_m

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie. Szukam informacji na temat losów Polskiej amunicji strzeleckiej przejętej przez Niemców po zajęciu Polski. Jakiś czas temu znalazłem polską mauserowską łuskę z 1939 roku w miejscu dość nie typowym bo w okolicach Olsztyna w byłych prusach wschodnich. Trochę zastanawiające to dla mnie co robiła w takim miejscu polska łuska. Czy amunicja z polskich składów trafiała na front czy do jakichś magazynów zapasowych lub służb porządkowych?
Napisano
Amunicje zdobyczna przekazywano dla sluzb porzadkowych, na poczatku wojny zapewne dla SS itp. i oddzialow tylowych wyposazanych rowniez w zdobyczna bron. Napewno czesc amunicji uzywaly oddzialy I-liniowe. Bardzo czesto przekazywano ja dla obozow jenieckich, stalagow, oflagow itd. dla oddzialow strazniczych. Pod koniec wojny zapewne uzywaly jej wszelkie formacje.
Napisano
mietek, co do SS tytul i autora podam pozniej, ale to byla seria ksiazek niewielkich o Afrika Karps, oddzialach gorskich, dywizjach SS, zreszta kto troche czytal wie, ze oddzialy SS uzbrajane byly w poczatkowych latach swej dzialalnosci wlasnie w sprzet zdobyczny czeski, wegierski, polski itp.
Odnosnie obozow, przejdz sie na ich byle miejsca i znajdziesz glownie luski czeskie, polskie, francuskie, Przynajmniej u mnie ich wiecej wychodzi niz niemieckich.
Z Boruta tez sie zgadzam, na poligonach niemieckich znajduja sie luski polskie, czeskie, litewskie, lotewskie, wegierskie, iranskie, tureckie i wiele innych.
Personel lotnisk na przyklad tez byl wyposazany m. in w ammo zdobyczne.
Kraje wspolpracujace z Niemcami takze.
Napisano
Witam.
Kiedyś zadałem sobie trud i wyzbierałem ponad setkę łusek mosiężnych(stalowe były przerdzewiałe)najprawdopodobniej z jednego stanowiska MG.Najwięcej było niemieckich produkcji od 1895r.do 1944r,w drugiej kolejności czeskie Z,SB,M.Dużo jugosłowiańskich,kilkanaście polskich,kilka greckich.Kilkadziesiąt było produkcji specjalnej dla SS:DWM i
DWM TV.Wszystkie były w jednym dołku na linii niemieckich okopów pod Wrocławiem.
Pozdrawiam
Napisano
Bardzo dużo polskiej przedwojennej amunicji karabinowej leży w glebie niedaleko Strzegomia /woj. Dolnośląskie/ chyba były tam magazyny. Znajdowałem też polskie łuski karabinowe w lesie koło Milicza, wychodziły też tam fanty Hitlerjugend i RAD. Być może mieli tam jakieś ćwiczenia i używali amunicji polskiej. Były też tam łuski jugosłowiańskie, greckie i francuzkie ale to już inny temat.
Napisano
....i jeszcze wychodziły pojedyńcze polskie łuski karabinowe mauser na linii rzeki Widawy od mostu kolejowego w Świniarach do ujścia rzeki do Odry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie