walker69 Napisano 13 Marzec 2007 Autor Napisano 13 Marzec 2007 Znalazłem ją koło jednego z cmentarzy z I wojny światowej. Jakieś dzieciaki ją chyba zostawiły na murku, wcześniej manipulując coś przy niej.Czy to jest łuska współczesna ?
jacenty2004 Napisano 13 Marzec 2007 Napisano 13 Marzec 2007 i pewnie spokojnie możesz postawić ją na półce twierdząc ,że jest stary i z 1 wojny :)
efes Napisano 13 Marzec 2007 Napisano 13 Marzec 2007 Jak dla mnie jest załatwiona saperką.Trzeba uważać przy kopaniu.
walker69 Napisano 13 Marzec 2007 Autor Napisano 13 Marzec 2007 Nie jestem poszukiwaczem/zbieraczem.Cmentarze odwiedzam często z sentymentu.Łuskę zostawiłem bo po co mi. Chciałem tylko wiedzieć co to jest. Była trochę ciężkawa.Więc niech mi ktoś powie jak LAIKOWI co to jest i skąd się tam wzięło.
MK Napisano 13 Marzec 2007 Napisano 13 Marzec 2007 Jest to typowa łuska od radzieckiego karabinu Mosina, w które uzbrojeni byli Rosjanie w czasie I wojny światowej. Nie jeste współczesna, okres I wojny. Cmentarze przeważnie budowano w miejscach, gdzie toczyły się krwawe walki, aby nie zwozić za daleko ciał (jeśli ich było dużo). Chowano je na miejscu - oczywiście nie jest to regułą. Amunicję carską - jak też i austriacka oraz pruską - można często znaleźć w bliskiej odległości od pierwszowojennych cmentarzy. Jej ciężar może być spowodowany obecnością w środku ziemi lub prochu.To chyba tyle, jeśli dla laika ;]Pozdrawiam
walker69 Napisano 13 Marzec 2007 Autor Napisano 13 Marzec 2007 Dzięki za odpowiedź koledzy !Poprzednie posty zdawały się być ironiczne, stąd moja dezorientacja. Z jednej strony cieszy znalezienie czegoś historycznego (i dotknięcie tego), a z drugie strach pomyśleć jeśli ktoś zginął z tego pocisku.P.S. Łuskę znalazłem w rosyjskim okopie otaczającym cmentarz (znajdujący się na górce).Pozdrawiam
Darek419 Napisano 13 Marzec 2007 Napisano 13 Marzec 2007 No,to bierz wykrywkę i łopatkę delikatnie prześwietl okop,dołki zasyp.A może widziałeś już charakterystyczne wgłębienia w ziemi ?.pozdro.:)
walker69 Napisano 14 Marzec 2007 Autor Napisano 14 Marzec 2007 A ile kosztuje NAJTAŃSZA a dobra wykrywka ? Jak się nazywa ?
Darek419 Napisano 14 Marzec 2007 Napisano 14 Marzec 2007 Na początek ace-150 nowy kosztuje ok 599 zł,ewentualnie jakaś roczna używka na all.pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.