tottek Napisano 13 Marzec 2007 Autor Napisano 13 Marzec 2007 Witam wszystkich!Dziś wyskoczył rzadki szeląg Kazika. Niestety jego stan pozostawia wiele do życzenia(jakby ktoś chciał z niego zrobić kwiatek). Cały pofalowany, powyginany itp. Jest on na tyle mało spotykany, że np. na Allegro takowego nie znalazłem.W związku z tym moja prośba: może ktoś dysponuje jakimś wykazem monet Jana Kazimierza z tego okresu.Średnica 22 mm, miedź, na awersie inicjały króla, pod nimi chyba znak mennicy i litery : pierwszej nie jestem pewien, drugaG.". Rewers : orzeł w koronie, dookoła napis SOLIDVS REGNI.........1650".Pozdro!
karpik Napisano 14 Marzec 2007 Napisano 14 Marzec 2007 http://www.monetki.friko.pl/mpol/jkazimierz.htmlPozdro.
tottek Napisano 14 Marzec 2007 Autor Napisano 14 Marzec 2007 Dzięki Karpik! Tą stronkę też namierzyłem ale jest ona zbyt mało poglądowa, no i nie mogę jednoznacznie określić swojego szosowca" :-) .
krzychuna5 Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 popatrz na tą stronę:http://monety.polskie.webpark.pl/index.htmlpozdrawiam. krzysiek.
krzychuna5 Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 przepraszam, za jeszcze jeden wpis, ale musisz wybrać z lewej strony link:katalogi-cenniki, a potem Boratynki.
tottek Napisano 15 Marzec 2007 Autor Napisano 15 Marzec 2007 Przykro mi krzychuna5 ale nie chodzi tu o boratynki! Jak wiadomo były one klepane od 1659 do 1668r i miały ok. 16 mm średnicy. Mój szeląg jest z 1650r. i ma 22mm. Nie mniej jednak dzieki!
krzychuna5 Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 a przy okazji, jak wejdziesz na podana stronę i wybierzesz katalogi-cennik, potem Pierwszy internetowy katalog polskich monet koronnych i następnie z lewej strony władcę, o którego Ci chodzi, to parę monet sobie przejrzysz. ale do tego już pewnie doszedłeś:)jeszcze raz pozdrawiam. krzysiek.
pokemon Napisano 16 Marzec 2007 Napisano 16 Marzec 2007 Czy może mi ktoś to logicznie wyjaśnić?http://pl.wikipedia.org/wiki/BoratynkaWikipedia podaje wyraźnie, że boratynki wybijano od 1959 roku? Skąd wobec tego wzięły się wcześniejsze roczniki?
tottek Napisano 17 Marzec 2007 Autor Napisano 17 Marzec 2007 Pokemon już Ci wyjaśniam! Gdybyś uważnie czytał to byś zrozumiał.Szelągi zwane otatynkami" rzeczywiście były bite w latach 1659-1668. A ich nazwa pochodzi od włoskiego mincerza, któremu Kazik na swoją i kraju swojego zgubę zlecił wybijanie tej bezwartościowej monety. Natomiast szelągi jako takie były już wybijane wcześniej lecz nie na tak szeroką skalę.
tottek Napisano 17 Marzec 2007 Autor Napisano 17 Marzec 2007 Małe porównanie : szeląg 1650 i szeląg zwany oratynką" 1663. Pozdro!
pokemon Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Dzięki koledzy! Teraz rozumiem. Ale skoro tak to się ma, to proszę jeszcze uściślić: czy wobec tego twój szeląg kolego tottek jest ze srebra?
pokemon Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Uściślę moje pytanie i proszę o potwierdzenie kolego tottek: od 1648 roku (elekcji Jana Kazimierza) bito szelągi (z miedzi) w niewielkich ilościach, natomiast masowa produkcja pw. Boratiniego rozpoczęła się w 1659 roku i trwała do 1668 w którym Król abdykował. Co ciekawe mam np. szeląga z 1656 roku i jest wielkości boratynki, a nie taka wielka różnica jak na twojej fotce. Owszem, mam i taki duży krążek jaki tu wrzuciłeś, ale to jest z kolei szeląg chyba Augusta II Mocnego (sam nie jestem pewien). Może kolego tottek wrzuciłbyś zdjęcie rewersu swojej monety?
tottek Napisano 20 Marzec 2007 Autor Napisano 20 Marzec 2007 O ile dobrze się orientuję Jan Kazimierz został wybrany na Króla Polski w 1648r. Na moim szosowcu" akurat data jest dobrze widoczna (może nie tyle na zdjęciu co na żywo)i widnieje tam data 1650. A więc nie może być mowy o monecie Augusta II, który panował nam w latach 1697-1706 i od 1709.A oto i rewers, a w zasadzie raczej awers. Na zdjęciu za wiele się nie zobaczy ale zapewniam, że są tam inicjały Jana Kazimierza a na dole chyba znak mennicy: głowa bydlęcia z kółkiem w nozdrzach Pozdrawiam!
pokemon Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 Najpierw trzebaby ją fachowo wyczyścić. Możnaby ją też trochę podprostować, ale nie powiem jak, bo jeśli zepsujesz, będziesz miał pretensje :-)Awers: główna strona monety (godło lub herb)Rewers: druga strona monety (walor, władca lub nominał lub postać)Więc tam gdzie twój orzeł i data 1650 i napis SOLID to awers.Natomiast na rewersie który teraz wrzuciłeś (przyznaję, że nie spotkałem się dotychczas z takim szelągiem) powinna być chyba półpostać władcy? Inicjały były chyba na tymfach, a głowa bydlęcia z kółkiem? Mennica? Może, może...w każdym razie ciekawe. Dzięki :-)
tottek Napisano 21 Marzec 2007 Autor Napisano 21 Marzec 2007 Witam!To jest mniej więcej to co można odczytać z monety trzymając ją w ręku. No właśnie pokemon mnie też dziwi fakt takich samych inicjałów jak na tymfie. Co do czyszczenia to moniak moczy się narazie w oliwce uprzednio troszeczkę podprostowany(dosyć gruby materiał pod i nad monetką i kilka delikatnych i rozważnych puknięć młoteczkiem ;-) ) Co ciekawe na monecie data jest po obu stronach! Na piersi orła widoczny herb niestety zatarty.Pozdrawiam!
tottek Napisano 21 Marzec 2007 Autor Napisano 21 Marzec 2007 A propo innego szeląga. Ten na zdjęciu obok ma 16 mm i jeśli mnie oko nie myli inicjały JCR. JOAN CAS REX ? Czyli co? Też Jan Kazimierz? Jeśli ktoś wie z jakiego okresu to byłbym bardzo wdzięczny za informację.Pozdro!
pokemon Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 Tak- Jan Kazimierz. Wiadomo z jakiego okresu (1648-1668).Mój mail: robertkrocz@poczta.fmNapisz do mnie na priva to pogadamy :-)
Brutus Napisano 25 Marzec 2007 Napisano 25 Marzec 2007 A tu macie ładne zdjęcia tego szeląga z 1650, zdjęcia są kolegi ale też mam taką. Pozdrawiam
tottek Napisano 26 Marzec 2007 Autor Napisano 26 Marzec 2007 Brutus wielkie dzięki! Faktycznie piękna sztuka. Jednak zauważam wiele różnic pomiędzy naszymi szelągami.Ale np. mennica jest ta sama. Pozdrawiam!
tottek Napisano 21 Kwiecień 2007 Autor Napisano 21 Kwiecień 2007 No nareszcie znalazłem! Ten jest taki sam. Ekstremalnie rzadki szeląg Jana Kazimierza z datą po obu stronach, mennica Bydgoszcz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.