zimmermann Posted March 11, 2007 Author Share Posted March 11, 2007 Panowie, czy może mi ktoś pomóc na temat walk jakie prowadziła 211 Infanterie Division w sierpniu 1944 nad Narwią/ na płd-wsch. od Różana/. Przewaliłem już gogle i nic mi nie wpadło w oko Są tylko ogólne tematy. Bardzo proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted March 12, 2007 Share Posted March 12, 2007 Zajrzyj do publikacji na temat wchodzącego w skład tej dywizji 317 Pułku Grenadierów - pewnie znajdziesz tam coś ciekawego na interesujący Cię temat. Dane bibliograficzne:Rudolf Grube, Unternehmen Erinnerung. Eine Chronik über den Weg und den Einsatz des Grenadier-Regiments 317 in der 211. Infanterie-Division 1939 - 1945, Bielefeld 1961 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zimmermann Posted March 12, 2007 Author Share Posted March 12, 2007 Natknąłem się na tą pozycję ale dotarcie do niej przez internet jest chyba niemożliwe.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted March 12, 2007 Share Posted March 12, 2007 Poza internetem, który - jak kolejny raz sie przekonuję - co poniektórzy traktują jak źródło, w który DA SIĘ ZNALEŹĆ WSZYSTKO (a tam nie ma bardzo wielu rzeczy!) są jeszcze BIBLIOTEKI - także te w Niemczech, jak np. podczdamska MGFA-Bibliothek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duncam Posted March 12, 2007 Share Posted March 12, 2007 Jak na mój gust zimmermann, to szukasz czegoś, czego NIE MA.211 DP w sierpniu 1944 nie prowadziła walk koło Różna, bo przez cały sierpień 1944 walczyła jeszcze na południowy-wschód od niego nad Bugiem - na południe od Broku w pasie XX Korpusu 2. Armii, mając za siąsadów 7 i 102 DP. Nad Narew wycofała się dopiero we wrześniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zimmermann Posted March 13, 2007 Author Share Posted March 13, 2007 Oczywiście chodzi o moją pomyłkę - nie sierpień 1944 ale początek września 1944- za co bardzo przepraszam. Kolego Duncan widzę ze jesteś w temacie więc jakbyś mógł zerknąć na te opracowanie http://www.powiat-makowski.pl/index.php?id=266 gdzie pod datą 3.09.1944 były działania gdzie autor wymienia własnie 211 dywizję /tekst o tym jest tuż pod zdjęciem :widok z dzwonnicy koscielnej......:/Na temat walk w tym rejonie znalazłem tylko ten artykuł i na nim bazuję.Teren ten a mianowicie walki obok przejazdu kolejowego Przetycz k/Długosiodła interesuja mnie z tej przyczyny, że mam niedaleko działkę a na niej nieoznaczoną mogiłę niemieckiego żołnierza właśnie z tej potyczki.Będę bardzo zobowiązany za wszelkie wskazówki.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
pni Posted March 14, 2007 Share Posted March 14, 2007 Witaj zimermann też mam działke w dalekiej okolicy i troche tam szukałem jak byś chciał troche informacji o tych terenach napisz do mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.