Skocz do zawartości

Białystok - Wysokie - Zambrów ( szlak bojowy )

e g z e k u t o r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zambrów 1939 - Polska:
- 18 dywizja piechoty płk.dypl. Stefana Kosseckiego
- Suwalska Brygada Kawalerii gen.bryg. Zygmunta Podhorskiego
- Podlaska Brygada Kawalerii gen.bryg. Ludwika Kmicic-Skrzyńskiego

Niemcy:
- XIX Korpus

Białystok 1944 - Niemcy:
Białegostoku broniły jednostki 55 korpusu piechoty ze składu 2 armii polowej
- 209 dywizja piechoty
- 367 dywizja piechoty
- część oddziałów rozbitej 129 dywizji piechoty
- 4 brygada kawalerii
- 4 dywizja pancerna

Rosja:
- 35 korpus piechoty
- 40 korpus piechoty
- 41 korpus piechoty
Napisano
Ach te lenistwo. Proponuję zacząc od wizyty w bibliotece i przeczytaniu kilku podstawowych pozycji ksiażkowych na temat walk na tym terenie. Potem ewentualnie możemy porozmawiać o konkretach na forum ...
Napisano
Pit....

Prawie dobrze.
W 1944 roku:
Nie 209, ale 28. DP
129. DP została odtworzona i walczyła całością sił, ale w ramach I korpusu kawalerii, a nie LV korpusu armijnego.

Ponadto jeszcze kilka jednostek... 507. sPA, 3. KavBrig brygady dział szturmowych, 12. DPanc, 50. DP, 14. DP, 102. DP (Zambrów), 292. DP.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Za błędne informacje przepraszam, ale oparłem się na książce Bolasława Dolaty i Tadeusza Jurgi ,,Walki zbrojne na ziemiach polskich 1939-1945'' W takim razie ta książka zawiera błędy. Jeszcze raz przepraszam i pozdro
Napisano
Nie ma problemu :).

Generalnie należy opierać się o nowe publikacje. Te starsze bardzo rzadko są poprawne.

Podobnie jak w tym przypadku błędna identyfikacja jednostek (zbyt dużo) jest w książce Jelisiejewa Na kierunku białostockim". Jelisiejew na przykład identyfikuje w obronie Białegostoku 17. DP, podczas, gdy w walkach przez 2 dni brał tylko jeden batalion tej dywizji - pozostałe były pod Puławami.

Pozdrawiam
Krzysztof Kulesza
Napisano
Ja tam się Podlasiem nie zajmuję i za dużo fachowej literatury na ten temat nie mam. Cieszę się, że ktoś czuwa na tym forum:)

Pozdrawiam
Piotrek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie