Zwierzu Napisano 22 Luty 2007 Autor Napisano 22 Luty 2007 WitamOstatnio na Naszym Forum pojawiły sie osoby którzy jakoby wątpią w to że oddziały NSZ walczyły z okupantem.Jedna z takich osób skoninąd znana szerszemu gremium z poglądów lewicowych napisała w jednym z wątków cyt-Czy mógłby mi ktoś przypomniec jakies oddziały NSZ które walczyły z Niemcami i ruskimi czy tylko ograniczały sie do walki z żydami i czerwonymi a jak trafiały za jedno i drugie to sukces był podwójny"Otóz odpowiadam koncentrując sie na oddziałach Brygady Świętokrzyskiej NSZ pod dowódzstwem Antoniego Bohuna" Dąbrowskiego na którego obszarze działania mieszkam-1.Bitwa Brygady z Niemcami pod Raszkowem 23 sierpnia 1944 r.2.Starcie z Niemcami pod Zagnanskiem 28 sierpnia 19443.Bitwa Z Niemcami pod Cacowem 20 wrzesnia 1944 r.4.Akcja bojowa pod wsią Krępa 12 listopada 1944r.5.Duże starcie bojowe z własowcami poniekąd zwnymi HiWi-sami :) pod Marcinkowicami 20 grudnia 1944 r.6.Bitwa Brygady z Niemcami pod wsią Pogwizdów 14 stycznia 1945 r.Ponadto Brygada stoczyła mnóstwo potyczek z zwykłymi bandami rabunkowymi które podawały sie za narodowe podziemie.I stąd na co niektórych obszarach taka opinia o NSZ...:(Pozdrawiam serdrcznieZwierz
acer Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 To Bohun"Ponadto Żbik" - bitwa z Niemcami w lipcu 1944 r. pod Olesznem pow. Włoszczowa.Ad vocem - historia nie jest tylko czarna i biała - to wiele odcieni szarości, o wielu rzeczach nie dowiemy się już nigdy - a szkoda, bo myślę, że wiele informacji mocno by nas zaskoczyło, A niestety już ich nie poznamy :(Jedna z takich osób skoninąd znana szerszemu gremium z poglądów lewicowych napisała" hehehe :))) To powiedział szacowny Parowóz.
jaca2003 Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 Kol Zwierzu badz teraz uprzejmy podac straty Brygady Świetokrzyskiej w tych WALKOACH z niemcami.A moze po prostu Brygada walczyła z niemcami a nie przeciwko niemcom?Tylko wtedy przeciw komu zapomniałes napisac?Moze przeciw tym bandom rabunkowym podającym sie za narodowe podziemie?Pozdrawiam.P.S niecierpliwie czekam na liste strat Brygady jak również na szacunkową liste strat zadanych stronie z którą Brygada walczyła.
Mirkoni Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 NSZ tak jak większość innych (poglądowo) oddziałów partyzanckich walczyła z niemcami. Jeżeli ktoś twierdzi że generalnie zajmowali sie mordowaniem żydów lub lewicowców to łże, lub naczytał sie kłamliwej propagandy lat poprzednich.Należy dodać że istniało wówczas wiele band, które podszywały sie pod oddziały partyzanckie...ale takie szybko były likwidowane przez tych ostatnich.Temat rzeka...a i faktów ogrom....Pozdrawiam
acer Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 Tyle ze wszelcy świadkowie od dawna w piachu w większości.
FALKE-63 Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 Wystarczy przeczytać książke Antoniego Bohuna Dąbrowskiego pt ,,Byłem Dowódcą Brygady Świętokrzyskiej Narodowych Sił Zbrojnych,, W tym opracowaniu szczegółowo jest opisana walka NSZ z okupantem niemieckim jak i z komunistyczymi oddziałami partyzanckimi np z oddziałem ,,Garbatego,, jak też przebieg akcji na obóz koncentracyjny ,,HOLISZÓW,, wzięto wtedy do niewoli ponad dwustu SS-manów.
acer Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 Daj już spokój z tym Garbatym", bo i tak mu w końcu komuna szczęścia nie dała bo musiał uciekać w końcu z kraju.
jaca2003 Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 Akurat twórczosc Bohuna nie jest zadnym argumentem w dyskusji.Kazdy oskarzony mówi że jest niewinny.Poproszę o coś bardziej wiarygodnego.Pozdrawiam
dudzin Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 Polecam publikację Sławomira PoleszakaPODZIEMIE ANTYKOMUNISTYCZNE W ŁOMŻYNSKIEM I GRAJEWSKIEM". wyd. Volumen
herbstnebel Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 hehe o i bardzo ciekawy temacik dla mnie. Zaznaczam po raz kolejny, że trochę interesuje się zagadnieniem podziemia szczególnie powojennego przez taki pryzmat omantycznej" straconej pozycji i walki z wrogiem... Co do kolegi Parowoza, który mi rózne inne rzeczy insynuował - nazywa on NZS po prostu bandytami. No cóż, gdybym 17 lat przesłużył w LWP jak on też bym miał takie zdanie pewnie :)i jeszcze: (1944)Brzeście (22.VIII), Marcinkowice (20.XII)(Bitwy i potyczki z AL i partyzantką radziecką:)Fanisławice (24.VIII) Rząbiec (8.IX). Przykładowo:1 września w Radoszycach patrol aprowizacyjny Brygady pod dowództwem sierż. Aleksandra Wilczyńskiego „Wilka” natknął się na 50 osobowy niemiecki oddział ekspedycyjny. Licząc na zaskoczenie i posiadane 4 ręczne karabiny maszynowe „Wilk” wydał rozkaz zaatakowania Niemców. Silny ostrzał zmusił ich do wycofania się z miasteczka. Po kilkugodzinnej walce pod Radoszycami oddział „Wilka” wycofał się. Walkę z Niemcami dokończyły oddziały 2 batalionu 3 pułku piechoty Armii Krajowej (AK). W jej wyniku Niemcy stracili 19 zabitych"Za http://www.historycy.org/index.php?showtopic=4049&st=60Co do wycofywania się na zachód z/za Niemcami. Trzeba pamiętać, że z Brygadą dość mocno związany był ten cały agent gestapo Tom", któremu co tu dużo nie mówić podrzucano na odczepnego komunistów z różnorakich band nękających jakich było WIELE wtedy, szczególnie po kolejnym przelocie rosyjskich samolotów ze spadochroniarzami ;-)To by była ogromna gratka dla Niemców gdyby udało się im stworzyć polski oddział wojskowy walczący po stronie niemieckiej - czysta propaganda. Najlepszym przykładem kolego Jaca na brak większej współpracy z Niemcami jest to, że propaganda upadającej Rzeczy rozdmuchująca wtedy cokolwiek nie podjęła z pewnością tego tematu szerzej, a NZS nie wróciło na spadochronach na zaplecze frontu niszcząc tyłu Armii Czerwonej - tak jak chcieli ich wykorzystać Niemcy. Zrobili ich w wała w pięknych stylu i tyle. I tylko można chwalić, że garstkę młodzieży ominęły rozprawy, egzekucje, więzienia i inne takie z rąk komunistów.
Zwierzu Napisano 24 Luty 2007 Autor Napisano 24 Luty 2007 herbstnebel-Kpt.Tom nigdy nie należał do Brygady Świętokrzyskiej i nigdy nie był członkiem oddziałów okręgu Kielecko-Radomskiego NSZ.Na początku wojny dowodził oddziałami Las 1" i Las 2".Pózniej uformował zgrupowanie Sosna" które działało w kieleckiem.PozdawiamZwierz
herbstnebel Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 napisałem - był z nimi związany ;)nie wiem.. chyba można go nazwać pośrednikiem w kontaktach NSZ-Niemcy..?Pozdro
jaca2003 Napisano 25 Luty 2007 Napisano 25 Luty 2007 Czy do ofiar walk Brygady z niemcami mozna zaliczy sierż.Wichra?Podobno został raniony przez niemieckiego fryzjera w czasie golenia?Pozdrawiam
Zwierzu Napisano 25 Luty 2007 Autor Napisano 25 Luty 2007 Panie Jaca...Z tonu Panskiej wypowiedzi wynika że nie jest Pan entuzjastą narodowego podziemia.Prosze napisać DLACZEGO?JAKI JEST TEGO POWÓD?A nie pisać jakies bzdety o fryzjerze.PozdrawiamZwierz
jaca2003 Napisano 25 Luty 2007 Napisano 25 Luty 2007 Panie Zwierzu czy byłby Pan tak uprzejmy i wyjaśnic co Pan rozumie pod pojęciem Narodowe Podziemie?NSZ?To mamy rózne pojęcia.Dla mnie Narodowym podziemiem jest AK BCh GL a pózniej AL a nie jakies organizacje jawnie współpracujące z niemcami.Prosiłem o podanie listy strat Brygady oraz strat zadanych niemcom.Skoro nie zostały do tej pory podane znaczy ze ich nie było jak rozumiem.Wiec jakie walki?O co? O ostatniego sznapsa?O miejsce na moście spitalając przed ACz?pozdrawiam
acer Napisano 25 Luty 2007 Napisano 25 Luty 2007 zaraz będzie zadyma Jaca :)Nie wypowiadam się, każdy ma prawo do wyrażania opinii,aczkolwiek musi liczyć się z reakcją
acer Napisano 25 Luty 2007 Napisano 25 Luty 2007 o ostaniego sznapsa!!! :D :))) :DPRzepraszam, nie mogłem się powstrzymać ! Bo się komedia zrobi z topiku...... A tu takie poważne sprawy
herbstnebel Napisano 25 Luty 2007 Napisano 25 Luty 2007 A to podawali w Die Deutsche Wochenschau, że utworzono polski oddział WH albo SS? W którym odcinku? Podajcie, to sobie ściągnę z p2p. ...W dniu 25 stycznia uczestniczył w rozmowach we wsi Swejginie między przedstawicielami Okręgu Wileńskiego AK i niemieckich władz wojskowych..... Niemcy zaproponowali mu wówczas zaprzestanie walk i wspólną akcję przeciwko sowieckiej partyzantce, a w zamian dostawy uzbrojenia. Por. Z. Szendzielarz odmówił, zasłaniając się brakiem kompetencji do tego typu kontaktów. Został pod koniec kwietnia zwolniony najprawdopodobniej przez samych Niemców, którzy potraktowali to jako akt dobrej woli wobec komendy Okręgu w celu nawiązania ponownych rozmów...."To za Wikipedią o Łupaszce. Różne były sposoby pertraktowania z diabłem i jego rolowania - osobiście należy się cieszyć, że nie oddaliśmy połowy Państwa a la Francuzi i Vichy czy też wystawiliśmy własnej armii na korzyść Hitlera typu wołosowcy Rona itp itd - i tu uważam, że Polacy zapłacili straszliwą cenę ale zachowali swój honor i z tego należy być dumnym po prostu. A co do koncepcji NSZ ich walki z dwoma wrogami - to było świadomie podjęty przez nich gol samobójczy i tyle. Brygada wybrała taką drogę bo chcieli żyć normalnie - a tylko Ci przypomnę, że zaraz po wojnie (pierwsze lata) z PRL uciekło tak gdzieś 2 miliony ludzi, bo nie chcieli nowego tyrana nad sobą. A z armii polskiej na Zachodzie wróciło nie więcej jak 2 może 3 tysiące ludzi.Masz podane linki i cytaty i wykaz potyczek. Po protu kliknij w link powyżej.Pozdrawiam
Zwierzu Napisano 25 Luty 2007 Autor Napisano 25 Luty 2007 Panie Jaca....Organizacje jawnie współpracujące z Niemcami"???Kiedy,gdzie.Fakty,fakty Panie Jaca...Niedługo dowiemy sie że NSZ razem z Niemcami pacyfikowali wsie.A poważny odsetek oddziałow stanowili ss-mani.A swoją drogą takie opinie już czytałem w książeczkach popularnie zwanych Tygryskami" z lat 60-tych.Prosił Pan o ofiary walk Brygady...Prosze bardzo..-pod wsią Krępa -20 zabitych żandarmów niemieckich,wielu rannych-bez strat własnych-Raszków-40 zabitych żandarmów,13 wziętych do niewoli-ze strony Brygady kilku rannych-Radoszyce-15 zabitych Niemców-Caców-kilku zabitych Niemców"-Pogwizdów-45 zabitych Niemców, ze strony Brygady 9 zabitych i 10 rannych.-pod Marcinkowicami-rzeż tzw.Kałmuków.Straty HiWisów ok.75 zabitychPozdrawiamZwierz
Zwierzu Napisano 25 Luty 2007 Autor Napisano 25 Luty 2007 A nazywanie oddziałow AL narodowym podziemiem to tak jak nazwanie Wałęsy i braci Kaczyńskich serdecznymi przyjaciółmi...:) :)
Zwierzu Napisano 25 Luty 2007 Autor Napisano 25 Luty 2007 A teraz ja Pana prosze o jakies fakty scisłej wspólpracy NSZ z Niemcami?
acer Napisano 25 Luty 2007 Napisano 25 Luty 2007 Jeszcze Kurzelów Zwierzu i Oleszno w obu wypadkach ok 40 zabitych Niemców.
Zwierzu Napisano 27 Luty 2007 Autor Napisano 27 Luty 2007 WitamWidze że wobec wręcz porażających faktów współpracy NSZ z Niemcami konczymy dyskusje? :) :)PozdrawiamZwierz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.