Skocz do zawartości

zatopiony czołg w Pilicy w Tomaszowie Maz.

darcos

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam.
Niestety, to prawda... burty w skansenie się nie doszukamy. Trzeba jednak żyć przyszłością i czekać na kolejne ybki" :) A co pierwsze - czy reszta zza płota czy land-lease - się złapie w sieci to już czas pokaże. Różnie to bywa z tymi wiosennymi roztopami.
Pozdrawiam!

Zastanawiałem się nad tym pojazdem radzieckim i jeśli wierzyć temu co jest w książce napisane i nie jest to błąd zywaczajny lub jakaś zmyła, to niewiele pojazdów pasuje do armaty kal.95mm. Mam na myśli te z dostaw.
Takiego kalibru haubice posiadały Churchill Mk.V i VIII oraz Centaur IV i Cromwell VI. Wszystko pojazdy brytyjskie , nie wiem czy jakikolwiek z tych serii dotarł do Rosji Radzieckiej w ramach lend- lease. Owszem były Churchille i Cromwelle ale w wersjach wcześniejszych chyba tylko.Ciężko dokładnie stwierdzić czy nie wyslano pojedynczych egz. i tych odmian. A może się mylę i ktoś wie lepiej?
Pozdrawiam

10 ton? czy można to tak dokładnie określić , pewnie +/- 5 ton ?
Wars98, nie wiem co masz na myśli stwierdzeniem że nie pojazd? jeśli wjechało do Pilicy to musiał być to pojazd, nawet jeśli jest to ciężarówka. Przecież samo nie wpadło, no chyba że masz na myśli artylerię holowaną. :)
Mnie poprostu zaintrygował ten osprzęt(wycior) w okolicy znaleziony, oczywiście jeśli ma jakiś związek z tym objektem. Teraz wydaje mi się że nie, bo jeśli jest jakaś prawda w tych 10 tonach to jakiekolwiek samobieżne działo, o tym kalibrze odpada. Swoją drogą może być to ciekawostka.
Pozdrawiam

Podejrzewamy właśnie jakiegoś halftraka. Ale nie wiadomo do końca co to jest. Namiary magnetometrem wykazały że jest to coś o masie około 10 ton. A oprócz tego wyciora wyszła jeszcze skrzynka narzędziowa z kluczami i zapasowymi częściami

Mmmm... Jeśli mnie pamięć nie myli to skrzynka wyszła kilkanaście, no może kilkadziesiąt metrów w bok od sygnału. Jest tam kilkaset kilogramów, no może kilka ton, ale czy aż 10? Byłbym ostrożny w takich werdyktach.
To, że była tam skrzynka z lend-leasu nie przesądza jeszcze, że obok jest half-truck (choć byłoby miło).
Tak, czy inaczej, warto sprawdzić co tam jest. :)

Wiadomo, może mieć związek ale nie musi. Skrzynka rzecz niewielka mogła przemieścić się o wiele metrów w dół, raczej nie w górę rzeki :).
Trzeba będzie poskromnić swoją ciekawość i poczekać...

Ale pozgadywać zawsze można. Tylko ten kaliber zupełnie nie pasuje do całości układanki, chyba że rzeczona skrzynka była do działa polowego a utopiony pojazd był jego ciągnikiem? co sądzicie?
Pozdrowionka dla wszystkich forumowiczów i powodzenia w Nowym Roku 2008. Wyjeżdżam przewietrzyć się w górach :))

• 3 weeks later...
Jeśli można to wtrącę małą dygresję. Około 1982r. jako dziecko mieszkałem w Rawie Mazowieckiej. Do babci przyjeżdżał tam na wakacje chłopiec w moim wieku. Opowiadał nam na podwórku że z mostu w Tomaszowie Mazowieckim (nie wiem czy taki w ogóle jest) przy niskim stanie wody widać wieżyczkę czołgu. Podobno starsze dzieciaki skakały z niej do wody. Nie wiem czy to prawda, ale wtedy to brzmiało całkiem nieźle. Pozdrawiam.

Brum brum - pewnie chodziło o most na Brzustówce. Wystawała tam burta od Sdkfz 251 z zasobnikami, pewnie o to chodzi. Wyciągnięto z tamtąd już ten pojazd, tak jak 2 inne, które wyparowały przy kontakcie z tlenem..... A w Polsce już tak się przyjeło, że każdy wojskowy samochód to czołg" :)

Lekko przesadzone, wyparował jak narazie jeden, drugi z pod Białej Góry się powoli ulatnia (sorki, utlenia :). Jeszcze jeden poniewiera się gdzieś po MWP i jeden na miejscu szczęśliwie. No nie jest to bilans zachwycający ale zawsze 3:1. Byle do lata to może będzie 4:1 :)
Pozdr

• 1 month later...
Podczas Rekonstrukcji w Styczniu 2008 r. na terenie Skansenu Rzeki Pilicy p.Andrzej Kobalczyk (główny inicjator budowy Skansenu) zapowiedział (o ile słuch mnie nie zmylił) próby wydobycia jakiegoś pojazdu z Pilicy, nie wiem na ile są to poważne zapowiedzi, wiecie coś na ten temat szerzej ?? A co do transportera Sdkfz 251 Ausf.D z Pilicy, który stoi i rdzewieje w Muzeum WP to wedle słów p.Kobalczyka toczą się rozmowy nad sprowadzeniem go do Skansenu, czy zapadła jakaś decyzja ?? Pytania swoje kieruje do kogoś będącego bliżej tematu. Pozdrawiam

• 3 months later...
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie