Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny klucz oczkowy

PUMA1

Pytanie

Napisano

Dziwny klucz oczkowy znaleziony przy okopach pierwszo wojennych lub 2 wojennych. Wymiary dłudość 30 cm szerokość u góry 6 cm u dołu 3 cm , oczko na śrube fi 40 minimetrów.
Moze ktoś juz widział taki klucz prosze o opinie do czego ten klucz.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dostęp do nakrętki (śruby) był trudny (głęboki) a śruba (nakretka) była spora i wymagała precyzyjnej siły dokręcania. Wygięcie klucza sugeruje , że była to śruba (nakrętka )_ baardzo specjalnego przeznaczenia.
Napewno nie wozu konnego.
Me wypociny proszę traktować jedynie jako inspiracje
Napisano

A czy przypadkiem ktoś spotkał się z takim kluczem? Historia miejsca w którym został znaleziony oraz fanty wyciągane w tym miejscu wcześniej sugeruje niemieckie pochodzenie (prawdopodobnie kompania warsztatowa).

Napisano
Zewnętrzna średnica klucza to 60 mm czyli jesli miał by być jeszcze wsadzany do jakiejś obudowy to obudowa powinna mieć ze 100 mm.
Napisano

Dziwny klucz oczkowy znaleziony przy okopach pierwszo wojennych lub 2 wojennych. Wymiary dłudość 30 cm szerokość u góry 6 cm u dołu 3 cm , oczko na śrube fi 40 minimetrów.
Moze ktoś juz widział taki klucz prosze o opinie do czego ten klucz.

Napisano

To ja dorzucam swój z dzisiaj-wzięty tylko dlatego, że znaleziony z jakimś żelaznym statywem(ok 70 cm, może do giwery).
Pozdrawiam.

Napisano
Sorka za niedopowiedzenie- były dwa różne klucze, jeden na zdjęciu z łuską mauserka, drógi został w lesie z powodu swoich gabarytów- miał 70 cm długości- dół w kształcie walca o średnicy ok.2cm i 15cm dł., część środkowa płaska szerokości ok.6 cm i góra jak w kluczu na poprzednim zdjęciu, szerokości oboczej" ok.7cm.
Pozdrawiam.
Napisano
Mój to napewno jest do przykręcania jakiegoś koła bo inaczej to bys sobie nim palce pozrywał a do koła pasuje ale otwór na śrube fi 40 minimetrów coś mi nie pasuje do wozu konnego moze do jakiejś przyczepy bo nakrętki sruby fi 40 to naprawde duze śruby.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie