topik_2006 Napisano 23 Marzec 2009 Share Napisano 23 Marzec 2009 to co w tym dołku wykopałeś :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADIO Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADIO Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 powyższe zdjęcie przedstawia grupę mechaników przygotowujących samolot do lotów. Pierwszy mechanik plutonowy Kulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADIO Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 jeden z lotników przed bramą koszar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADIO Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Na tle szeregu IŁ10 na stojance - dyżurny stojanki.1953r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 30 Październik 2009 Share Napisano 30 Październik 2009 Tak przez przypadek trafiłem na takie fotki w sieci z Maryninahttp://www.fotohistoria.pl/main.php?g2_itemId=189489http://www.fotohistoria.pl/main.php?g2_itemId=189487http://www.fotohistoria.pl/main.php?g2_itemId=189485Nie wklejam zdjęć tylko daje linki żeby ktoś nie miał pretensji o prawa autorskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 Witam!Oto link do wiadomości:http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091111/PODLASKA/859173335Te większe to chyba 20 mmPozdrawiam - Szarubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktorko3 Napisano 15 Listopad 2009 Share Napisano 15 Listopad 2009 Witam wszystkich!Na lotnisku w Maryninie pracował jako młody chlopak moj ojciec rocznik 1926.Ma świetną pamiec i 2 lata gdy temu bylismy tam , Tato oprowadzal nas i pokazywal gdzie co wtedy bylo na lotnisku i w poblizu.Wiosną pojedziemy tam znowu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stan22 Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Dzień dobry. Rok prawdopodobnie 1954? Mój ojciec Kazimierz Piwnicki w okresie pobytu na lotnisku polowym w Maryninie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stan22 Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 A to jest (zakreślony na czerwono) fragment książki poświęcony wydarzeniom na lotnisku polowym na Maryninie. Wyraźnie z niego wynika, ze było to lotnisko polowe. Nie mniej jednak w okresie wojennym, moja matka pracowała na tym lotnisku, jako kucharka, a wcześniej przy robotach budowlanych przy pasach startowych. Podczas swojego pobytu na lotnisku w Maryninie, ojciec mój wspomina wielki pożar zbiorników paliwa lotniczego, mieszczących się pod hangarem napraw samolotów. Było to prawdopodobnie w 1955r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stan22 Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 I drugie zdjęcie mojego ojca w kabinie samolotu - nie wiem co to za typ, bo nie jestem w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stan22 Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 A to legitymacja mojego ojca z okresu jego pobytu na lotnisku polowym w Maryninie k/Radzynia Podlaskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 Samolocik to Iliuszyn Ił-2/m3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 18 Listopad 2009 Share Napisano 18 Listopad 2009 Kolego stan22 spróbuj dać lepsze foto fragmentu książki poświęconemu wydarzeniom na lotnisku polowym na Maryninie, lub przepisz Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cantu Napisano 18 Listopad 2009 Share Napisano 18 Listopad 2009 Uczę się na terenie tej jednostki...niektóre budynki jeszcze stoją, a ostatnio znalazłem nawet guzik z orłem bez korony...a oto i on... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwas Napisano 13 Marzec 2010 Share Napisano 13 Marzec 2010 witam niedaleko pierwszej stojanki około 50 m w las są fundamenty jakiegoś budynku ,myślę że jest to pozostałość po starym lotnisku, może był to jakiś bunkier ,słyszałem też o słyszałem też o wielkich bekach na paliwo wkopanych w ziemi ale myślę że to plotka chodzi o wielkie zbiorniki .pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchowola Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 Witam wszystkich miłośników historii lotniska w Maryninie .Mieszkam niedaleko tego miejsca i małe sprostowanie dla wszystkich. Marynin nie był lotniskiem polowym tylko główną bazą z dwoma pasami startowymi z płyt betonowych z bardzo dobrym zapleczem technicznym i stanowiskami załadunku na paliwo i bomby .Natomiast lotniska polowe były koło miejscowości Kopina i Koczergi były one dla samolotów, które w razie awarii mogły nie dolecieć do Marynina to lądowali na lotniskach polowych .Na dzień dzisiejszy nie ma już śladu po pasach startowych, płyty po wojnie zostały porozbijane i znalazły zastosowanie u chłopów pod podwaliny na stodoły , dwie poteżne beczki na naftę zostały 30 lat temu wykopane i trafiły do huty a to co jeszcze spoczywa w ziemi w lesie to są małe bomby lotnicze ,mnóstwo amunicji strzeleckiej oraz śmiecia którego ruskie tam pozostawili także nic ciekawego i bezpiecznego . Pozdrawiam wszystkich LISO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bossmann1 Napisano 7 Kwiecień 2010 Share Napisano 7 Kwiecień 2010 witam.niewiem czy ktos wczesniej napisal ale wydaje mi sie ze byl tam pan sikorski z kamera i zrobil program bylo nieminelo i o karasiu bylo ze spadl bo abraklo paliwa,namowil szkole podstawowa i pokopali i znalezli pare czesci karasia,dokumety z ow samolotu jakis chop przetrzymywal w stodole oile dobrze pamietam ale to 5 lat temu bylo-ten program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aris12 Napisano 7 Kwiecień 2010 Share Napisano 7 Kwiecień 2010 WitamSikorski ''na Karasiu'' był ale w Marianowie ,a nie Maryninie.Podobne nazwy miejscowości stąd łatwo o pomyłkę.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bossmann1 Napisano 10 Kwiecień 2010 Share Napisano 10 Kwiecień 2010 moze i tak.... czekamy na sikorskiego z tupolewem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktorko3 Napisano 11 Kwiecień 2011 Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Witam wszystkich!Na lotnisku w Maryninie pracował za okupacji jako młody chlopak moj ojciec rocznik 1926, pochodzący z Suchowoli.Ma świetną pamiec i 4 lata gdy temu bylismy tam , Tato oprowadzal mnie i pokazywał gdzie co wtedy bylo na lotnisku i w poblizu.Wiosną pojedziemy tam znowu.Jesli ktoś jest chetny to mozemy sie umówic i tam pojechać.Tato mimo swoich 85 lat jest w swietnej formie i chętnie opowie i oprowadzi po terenie. Moze jest juz jednym z ostatnich żyjących światków tamtych wydarzeń? Tato był na lotnisku posądzony o kradzież broni, cięzko pobity przez Niemców był potem przesłuchiwany przez policje w Radzyniu.W koncu uwolnili go.Tato jako kilkunastoletni chłopak był odważny, mimo straży na lotnisku, w nocy wyniósł plandekę okrywająca uszkodzony samolot a potem uszyto z tego ubranie o ktore było cięzko w czasie okupacji.Pozdrawiam.Proszę tez na mój mail. wiktorko3@yahoo.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek52 Napisano 17 Kwiecień 2011 Share Napisano 17 Kwiecień 2011 Witam odpowiedź dla topika W 1939 roku 9 września załoga samolotu Karaś 32 Eskadry Rozpoznawczej ze składu lotnictwa Armii Łódź: w składzie: por.obs Bronisław Wojciechowiczkapr. strzelec Andrzej Bylebyl i sierż. pilot Wojciech Gintrowski wykonywali zadanie polegające na przelocie na nowe lotnisko polowe koło Brześcia. W czasie lotu w okolicy wsi Surmacze koło Białej Podlaskiej zostali zaatakowani przez niemiecki samolot myśliwski.Po walce pilotowany przez Wojciecha Gintrowskiego samolot został zestrzelony.Cała załoga zginęła.Zostali pochowani na cmentarzu parafialnym w miejscowości Dołha. Bronisław Wojciechowicz to brat mojej mamy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.