Skocz do zawartości
  • 0

Proszę o identyfikację bagnetu

Kloss94

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie, jakoże jest to mój pierwszy post na tym forum :) Chiałbym zacząć od poproszenia o identyfikację takiego oto bagnetu.W żadnych knigach i opracowaniach nie spotkałem się z czymś takim (chyba za słabo szukałem).Bayonecik został wykopany w rejonie Góry Kalwarii pod Warszawą... Jeżeli ktoś ma jakieś informacje byłbym niezmiernie rad ;)
Pzdr Kloss94

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciężko będzie go zidentyfikować. Przekartkowałem książkę Królikiewicza Bagnety" i nic podobnego nie znalazłem.
Napisano
Jeżeli okładziny są oryginalne to na pewno SVT.
Z tego co wiem wersja 38 różniła się od 40 paroma elementami ale ze względu na stan tego jaki masz podam te:
- szerokość głowni: dla '38 = 28 mm dla 40'= 25 mm
- grubość głowni dla '38 = 4 mm; dla 40'= 5 mm
Napisano
Ciężko stwierdzić ,z głowni bagnetu zostały marne resztki -grubość to mniej więcej 4mm natomiast szerokość nie przekracza 23mm. Niemniej jednak dzięki wszystkim za info- teraz już wiem że w kolekcji obok mosina mam kolejnego ruska-swt :)
Pozdr Kloss94
Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie, jakoże jest to mój pierwszy post na tym forum :) Chiałbym zacząć od poproszenia o identyfikację takiego oto bagnetu.W żadnych knigach i opracowaniach nie spotkałem się z czymś takim (chyba za słabo szukałem).Bayonecik został wykopany w rejonie Góry Kalwarii pod Warszawą... Jeżeli ktoś ma jakieś informacje byłbym niezmiernie rad ;)
Pzdr Kloss94

Napisano
Mi to wygląda na przeróbkę ruskiego bagnetu na nóż szturmowy, choć głowica trochę inna. Chyba jakiś składak.
Pozdrawiam
Napisano
Dopiero teraz zauważyłem że ten S-owaty jelec jakoś nie pasuje do reszty :P Pod jego spodem widać coś świadczącego o tym jakoby mógł być przyspawany albo coś podobnego. Macie może jeszcze jakies pomysły w związku z pochodzeniem tego bagnetu?
Napisano
Witam . Jest to SWT 38-lub 40 tylko tyle że skrócona głownia i opiłowany jelec ( brak oczka ) . Widać też że ktoś" próbował go upodobnić bagnet do noża ZIK - stąd ten dołożony przed właściwym jelcem kwałek blachy przypominający do złudzenia jelec od ZIKa ( może nawet jest to jelec od szturmówki ). Kloss94 zrób fotkę samej rękojeści ( a w zasadzie jej cześci z zatrzaskiem ) z obu stron, to będzie wiadomo czy to był SWT 38 czy 40. Pozdr
Napisano
Jakiego austryjaka masz dokładnie na myśli? Ja taki troszke nieobeznany niemniej jednak stawiałbym na rosyjski swt-charakterystyczne zakonczenie rękojesci.Przynajmniej tak mi sie wydaje :) z tym że z kolei brakuje mu tulejki a swt ją miały zdaje się...
Pzdr Kloss94
Napisano

Proszę , oto końcówki rękojesci-na tym zdjęciu widać charakterystyczne wyszczerbienie w miejscu zatrzasku w kółku :)

Napisano

Na tej focie widac w miarę połączenie jelca dorabianego z fabrycznym.A tak swoją drogą ktoś musiał nieźle oczko spiłować bo nie ma po nim najmniejszego śladu.Zresztą może niewidac bo też i stan bagnetu jest opłakany
Pzdr Kloss94

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 18:40 08-02-2007

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie