Skocz do zawartości

Bunkry na Helu

Mirass

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Byłem ostatni tydzien na Helu, okolice juraty.
N ajednym ze spacerków trafiliśmy opuszczony dywizjon - chyba rakietowy.
Znależliśmy pare ładnych bunkrów (głoenie p-lot opchem )- stan idelany, drzwi stalowe pozakładane, otwarte, w środku nie nasrane i nie oszczane. Znależlismy również właz wentylacyjny wraz z korytarzem po którym można chodzić - prowadzi kalkadziesąt metrów w głąb - dlaeko nie chodziliśmy brak latarek. Na terenie jednostki pare obiektów - stan niezły oraz 4 przesła mostu samobieżnego

Ciekaw jak długo to postoi w takim stanie - kiedy złomiarze opierdolą wszystko co metalowe.
Niestety nie miałem z sobą aparatu - vcel wyjazdu był raczej naukowy a nie eksploracyjny (miałem jedynie wykrywkę, ale na plaży nawaliło z półmetar piachu)
Pozdrawiam

Mirass
  • Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
To 64 dr OPK. Jeszcze rok temu kręciło się tam trochę wojska, pewnie przy okazji wyprowadzki. Rzeczywiście obiekty dobrze zachowane wraz z wyposażeniem. Miejmy nadzieję, że złomiarzom nie będzie się opłacało (na razie) jeździć aż na półwysep...
Co do obsrania to nie wiem - zobaczymy po przyszyłym lecie ;)))
Napisano
Róbcie zdjęcia póki wszystko jest jeszcze na miejscu. Przewiduje, że po sezonie letnim wszystko się zmieni.

Pefu
Napisano
Hmm a ma ktos fotki 23 bat. plot? Bo w tym roku nei zdazylm sie tam wybrac. Co do schronów OPK to jak wejdziecie na Góre Szwedów to widac szyby ewntylacyjne i troche zelbetonu sterczace z wydm ( w oddali).

A ta wieza MW znajdujaca sie na polnoc od Gory Szwedow to co to wlasciwie jest?

Pozdrawiam
Napisano
polsmol - powojenne - te akurat z 70 lat.
Gunship! - Zdjęcia 23 mam gdzieś z sieci, ale nie mogę znaleźć linka. Mogę zapodać na maila, jak chcesz.
Ta wieża (typu Avia) to punkt obserwacji technicznej i łączności MW. Średnio co 30 km można je spotkać na wybrzeżu.(w jakimś artykule w Przeglądzie Morskim jest chyba coś więcej o strukturze tych jednostek)
Pozdrawiam
A
Napisano
Mam znajomego ktory brał udział w tej konferencji.
Powiedział mi ze powstaje szlak turystyczno-historyczny po fortyfikacjach i umocnieniach Helu. Czesc obiektów jest juz przygotowywana- tzn rekonstrukcja +renowacja itp.
Zajmuja sie tym ludzie z magistratu Helu. Jezeli uzyskam jakies dalsze informacje to dam znac. Narazie

Poszukuje jeszcze zdjec Helskiej waskotorowki oraz informacji o niej.

Pozdrawiam

Gunship
Napisano
służyłem 2 lata na helu i schodziło się troche terenu jeśli chodzi o umocnienia to większość jest na terenie wojskowym ale i tak da się wejść jeśli wie gdzie jest dziura jeśli ktoś jest zainteresowany moge podać namiary ale na terenach wojskowych kilka ciekawych miejsc gdzie można do dzisz znależć resztki powojenne kontakt na priv
Napisano
do gunshipa
jeśl;i chodzi o wąskotorówke to nie wiele już zostało na jednostce są jeszle ślady gdzie ona szła między innymi nasypy i resztki podkładów kolejowych z śróbami , na terenie magazynu amunicyjnego jest jeszcze wagon pepoż i pare zwrotnic służących do wypychania wózków z bunkrów jest jeszcze jeden bosman stary człowiek który chyba jeszcze służy w jednoscte o którym wszycy mówili że jest fanatykiem kolejki który może jeszcze cos na ten temat powiedzieć. a tak dla ciekawości to większość szyn które wojsko polskie zlikwidowało to posłużyło do budowy przegród w starej świniarni już nie użytkowanej na niektórych widać jeszcze jakieś numery lub bicia. jeśli chodzi o zdjęcia to moge ci wysłać zdjęcie z 39 w czsie przejmowania elektrowni na helu przez niemców na którym widac tory i jakiś wagonik z kolejki.
Napisano
Faktycznie coś się kroi i w Jastarni i na Cyplu. Szkoda, że nie ruszyło się to parę lat wcześniej - byłoby mniej do rekonstuowania. Schleswiga chyba też przygotują do zwiedzania. W końcu zaczyna się doceniać ten potencjał turystyczny. Mam nadzieję, że latem nie będzie kolejek do kas ;)))
Znalazłem parę zdjęć wąskotorówki na Helu: http://www.heland.3miasto.net/zdjecia/index.html

Pozdrawiam
A
Napisano
do gunshipa
cholera nie wiem czemu ale odzrzuca twój adres i nie moge wysłać fotek jeszcze powalcze i założe inne konta jak pójdzie to dam ci znać
Napisano
właśnie poszło daj znać czy doszło bo ostnio z internetem u mnie to jak z pocztą polską poszło ale chole... wie czy doszło ;-)
p.s. to tylko narazie część bo te konto tylko do 2 mb jak coś masz ciekawego to będę wdzięczny jak mi wyślesz na tomasz.w@neostrada.pl lub na tomaszw13@op.pl pozdrawiam
Napisano
zależy o jakieś ciekawostkici chodzi
jeśli chodzi o służbe i przygody to tak
jestem wiele sortów na terenach wojskowych do wykopania tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać.
do dziś żałujem że wyrzuciłem łuski do mausera z runami ss w zajebistym stanie zwiedziłem magazyny amunicyjne do dział nawarony teraz sa tam magazyny amunicyjne oraz same stanowisko w jednem z nich znajduje się teraZ łącznośc jeżlei kogoś interesuje umcnienia to polecam hel gdzie niegdzie są jeszcze druty kolczaste ale niestety sukcesywnie usuwane na złom a tak wogóle to byłem kierowcą na straży na komendzie w porcie wojennym HEL
  • 4 weeks later...
Napisano
Wracając do tematu byłej jednostki w Juracie. W zeszłym tygodniu minąłem się w bramie z panami z przyczepką i jakimś sprzętem... Hmmmm ciekawe po co przyjechali. A naprawdę jest tam dużo do odzysku: stalowe wrota garaży, drzwi gazoszczelne w schronach, stoją (albo już nie:)) jeszcze stalowe hale.
Czy wogóle proceder nielegalnego odzysku złomu jest karany i jak to się sprawdza w praktyce?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie