Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o identyfikację bagnetu PERKUN (jaki wzór itp.)

piwosz

Pytanie

Napisano
Witam wszystkich ,znalazłem u rodzinki bagnet ale nie potrafię ustalić wzoru ponieważ głownia została prawdodobnie zeszlifowana (widoczne są żłobienia zatrzasku ale brak jest informacji o wzorze i numerze seryjnym na pochwie)

Dzięki z góry wszystkim za pomoc
(to mój debiut na forum więc proszę o wyrozumiałość)

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witaj,

stales sie wlasnie posiadaczem przedwojennego bagnetu wz. 28 wyprodukowanego w W-wie (Perkun z to nazwa producenta - TFM Perkun).
Ktos go na przestrzeni lat troche nadwyrężył- masz wiec wyzwanie do rekonstrukcji:)))

Pozdrawiam,
m
Napisano
Raczej wz. 29, bo nie ma listwy ogniowej. Niestety, jak kolega Ptaku51 zauważył, ktoś go chyba pilnikiem czyścił. No i ma zarzask zjechany na płask - do wymiany.
Pozdrawiam
Napisano
Witam . Niestety renowacja została już wykonana - Jest to dokładnie Perkun wz.29 póżnej wersji - produkcja z początku 1939 roku . Pozdr
Napisano
Witam wszystkich ,znalazłem u rodzinki bagnet ale nie potrafię ustalić wzoru ponieważ głownia została prawdodobnie zeszlifowana (widoczne są żłobienia zatrzasku ale brak jest informacji o wzorze i numerze seryjnym na pochwie)

Dzięki z góry wszystkim za pomoc
(to mój debiut na forum więc proszę o wyrozumiałość)
Napisano
Witam,
oczywiscie jest to wz.29 ( z lenistwa nei obejrzalem ostatniego zdjecia gdzie widac brak oslony ogniowej).

Przepraszam za dezinformacje

POZ
M
Napisano
Witam . To że bagnecik jest wz.29 widać już po numerach seryjnych - seria perkunów z literką U" to seria z odbiorami B7 - a tą serię robiono zaraz przed wersją mobilizacyjną .Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie