Skocz do zawartości

Klamry Rosji Carskiej

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 231
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Witam,
Klamra dukatowana warstwą złota. Ciekawe jak dużo mogło powstać takich wersji i dla kogo były przeznaczone. Podobnie jak z następną klamrą, których znam 3 egzemplarze a które pod warstwą bardzo ładnej patyny okazują się być wykonane z białego metalu.Gdyby nie to znalezisko z wody gdzie trzeba było usunąć fatalny grynszpan, nie dowiedzielibyśmy się, że były z białego metalu. Podobnie na klamrze Frozera widać biały przebijający przez patynę metal a jest to taka sama klamra. Czy jeśli biała to gwardyjska? Wykonanie jest bardzo solidne a rysunek orła przepiękny.
pzdr.

Jestem nowy na forum ale z piszczałką śmigam już parę latek. Między innymi udało mi się trafić klamrę carską kolejową w pięknym stanie .Była kiedyś złocona dlatego się tak dobrze zachowała Wyrzej widziałem już identyczną klamrę interesuje mnie w jakim rejonie kraju została pozyskana . Swoją podniosłem obok fundamentów carskiej drużnikówki koło Suwałk

• 3 months later...
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...

Śliczne. Ja z białego metalu mam tylko carską klamrę saperską. Moje carskie klamerki od lewej - marynarka, saperzy, piechotna, artyleria, w dolnym rzędzie: piechotna sygn. KRANC WARSZAWA, stare węgry (bo akurat było miejsce:-), piechotna mała (z tyłu stalowe zaczepy), artyleria sygnowana z przodu chyba numerem roty.
Daniel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie