Frozzer Napisano 27 Październik 2003 Share Napisano 27 Październik 2003 oto lacznosc z poszukiwanieskarbow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 27 Październik 2003 Share Napisano 27 Październik 2003 Po zagłębieniu się w temat carskiej rosji okazuje się, ze jest on niezwykle bogaty. Ta klamra łącznosci jest naprawdę ciekawa, pierwszy raz taka widzę. Co do klamry z płomieniem, chyba już czas skończyć ten spór" o jej gwardyjskość. Jasne jest też, że rosyjska Poczta z pewnością nie biła się na jeziorach mazurskich :-) - ta klamra z pewnością nie jest urzednicza, tylko wojskowa. A za klamrę carskich kolei zjadłbym własny wykrywacz!!! Może ktoś ma taką niepotrzebną? Podsumowując - 1. Klamra z płomieniem jest grenadierska, koledze trafiła się akurat na miejscu walk gwardii Samsonowa, ale raczej nie przesądza to o jej gwardyjskim pochodzeniu2. Klamry wykonane z bialego metalu zdażały się w carskiej rosji, we wszystkich formacjach, prawdopodobne jest, ze nosiły takie tylko niektóre pułki (np. gwardyjskie, ale nie tylko)Dziękuję wszystkim za wypowiedzi - po raz pierwszy od dosyć dawna miałem okazję nieco poszerzyc swoją wiedzę z tej dziedziny, czekam na jeszcze:-)Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 27 Październik 2003 Autor Share Napisano 27 Październik 2003 Salve,Mysle, ze w kwestiach znajdywania klamer i przypisywania rejonowi gdzie sie znajdzie klamre pobytu konkretnych jednostek jest troche bledne. Prosze pamietac, ze klamry, pasy etc byly uzywane i po I w.s. rowniez przez cywilow...Podzielam zdanie kolegi Danieloffa - pasjonujaca dyskusja!Postaram sie jeszcze w tym tygodniu podac czesc moich zdjec klamer. Powtorze pytanie, czy ktos ma w zbiorach lub widzial nawlasne oczy klamre z orlem carskim z piorunami i z lancami. Odpowiedznio lacznosc i kawaleria.PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 27 Październik 2003 Share Napisano 27 Październik 2003 Łączność jest na fotce powyżej.Gandalf - gratuluję pomysłu na wątek, wreszcie coś ciekawego. No i zgadzam się, że geograficzna" klasyfikacja klamer nie jast doskonała, ale miejsce znalezienia może jednak w znacznym stopniu określac przedmiot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Październik 2003 Share Napisano 27 Październik 2003 Koledzy ! Klamra gwardyjska nie istnieje, gwardię tworzyły jednostki wciągnięte do gwardii, z tąd mój wątek czy grenadierska czy gwardyjska :)Ta jest grenadireska i gwardyjska, cywile jej nie zgubili bo lali się w środku lasu carscy z cesarskimi tu i nigdzie dalej , dla odmiany poczta nie ( doceniam Danieloffie ;)bo to nie ta poczta i nie z tej wojny:).Pokazmy klamry, super wątek, dobrze że jest odzew.Pozdrawiam serdecznie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 27 Październik 2003 Share Napisano 27 Październik 2003 NIII - właśnie o to mi chodziło! Początkowo pomyślałem, że uważasz klamrę z płomieniem za gwardyjską, stąd małe nieporozumienie. Jestem też zgodny z Tobą, że mogło nie być żadnych specjalnych klamer dla jednostek gwardyjskich, ale np. w armii austro wegierskiej pułki różniły się między sobą kolorem guzików, wyłogów itp. i przypuszczam, że w armii carskiej równiez nie noszono klamer wykonanych z różnych metali w tej samej jednostce, niektóre miały więc klamry iałe". Spotkałem się z opiniami, że były to jednostki gwardii", ale nie jestem gotowy dac głowy za tą informację. Wszystko załatwiłaby jakaś dobra książka o umundurowaniu carskiej armii, o ile taka istnieje. W listopadzie będę w Kijowie, poszukam czegoś u żródeł".A może założyć osobny wątek dla zbieraczy klamer i podrzucimy tam kilka fotek, nie tylko carskich klamerek?Do apisania" jutro, m-dzy 8 a 16!Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Październik 2003 Share Napisano 27 Październik 2003 Gandalf: jest klamra z lancami i sztandarami - takie małe panoplium u dołu orła, po jego obu stronach , na zasadzie armat u artylerii. Znam 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 27 Październik 2003 Autor Share Napisano 27 Październik 2003 Salve,Panowie! im wiecej dowodow rzeczowych w postaci zdjec klamer tym lepiej dla nas wszystkich. Starajmy sie wiec o fotki.Z szacunkiemGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 27 Październik 2003 Share Napisano 27 Październik 2003 Armia rosyjska przystąpiła do wojny niedozbrojona i niedostatecznie umundurowana, stąd wojsko nosiło to co miało, często również klamry zdobyte na Niemcach ze zdjętym lub spiłowanym rondem Gott Mit Uns czy klamry cywilne. Stąd różnorodność klamer znajdowanych na pobojowiskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Październik 2003 Share Napisano 28 Październik 2003 Panowie, klamry na stół:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 28 Październik 2003 Share Napisano 28 Październik 2003 zakładam nowy temat, specjalnie dla klamermannów, zapraszam:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 30 Październik 2003 Autor Share Napisano 30 Październik 2003 Salve,Z kolekcji klamer (niestety tylko zdjec) znalazlem jedna rosyjska, ktora sprobuje zalaczyc.Nadal czekam na zdjecia klamer z lancami i z piorunami.Pozdrawiam Gandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 30 Październik 2003 Autor Share Napisano 30 Październik 2003 Przednia czesc.Wydaje mi sie, ze to moze byc oficerska ale inna wersja - moze wczesniejsza niz model 1904. Przy okazji - czy ktos potwierdzi, ze faktycznie w 1904 weszly niwe wzory?PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 30 Październik 2003 Autor Share Napisano 30 Październik 2003 Salve,Przepraszam przez przypadek zalaczylem zdjecia guzika. No coz moze przy okazji porusze i ta kwestie... Ma ktos jakies ladne ale Rosji carskiej?PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 30 Październik 2003 Share Napisano 30 Październik 2003 ja mam az dwa :D artylerii takie jak twoje :)ale czemu usunales z niego patyne??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 30 Październik 2003 Autor Share Napisano 30 Październik 2003 Salve,Przepraszam nie zabardzo rozumiem o jaki brak pytania chodzi?Moze jeszcze raz sprecyzuje - chcialbym poszerzyc watek klamer rosyjskich o guziki carskiej Rosji. Moze wiec ktos doda jakies inne ciekawe rosyjskie guziki?PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 30 Październik 2003 Share Napisano 30 Październik 2003 :) chodzi o PATYNĘ :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 30 Październik 2003 Share Napisano 30 Październik 2003 Oto chyba dość rzadki guzik saperski, posrebrzany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 30 Październik 2003 Share Napisano 30 Październik 2003 I chyba równie rzadki guzik łączności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Październik 2003 Share Napisano 30 Październik 2003 Witam 1Nie jestem specem od Rosjii carskiej, ale chyba orzeł ze skrzyżowanymi kotwicami nie oznaczał marynarki co formacji zwanej pontonierami (?)PozdrawiamGrzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel SO Napisano 30 Październik 2003 Share Napisano 30 Październik 2003 posiadam 7 klamer piech. ikażda jest inna,jedna posiada sygaturę sława moskwa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 30 Październik 2003 Share Napisano 30 Październik 2003 Dzisiaj zostałem jego właścicielem. Czyżby należał do piechoty ? Jak doprowadzić go do stanu podobnego do guzików Jadzi i Gandalfa ?Pozdro Mathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 31 Październik 2003 Share Napisano 31 Październik 2003 mathew - tak to guzik piechoty, a jak chcesz uzyskac taka ladna patynke, to pierw umyj go mydelkiem a potem przez 5-10 minut pocieraj go w rece, po miedzy palcami, po prostu go mietol :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 31 Październik 2003 Share Napisano 31 Październik 2003 Ja trafiłem też masę carskich guzików gładkich, każdy prawie innej wielkości, niektóre nawet dwuwarstwowe. Są mniej ciekawe od tych z godłem, ale chyba należy i o nich wspomieć.Pozdrawiam!Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 31 Październik 2003 Autor Share Napisano 31 Październik 2003 Salve,Tutaj z kolekcji fotek - sa rosyjskie ale i rumunskie (ponoc) z czasow I w.s. dlatego umieszczam je w dziale klamer i guzikow Rosji batiuszki cara.PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.