Skocz do zawartości
  • 0

I wojenna rakieta???

bruner0

Pytanie

Napisano

co to mogło być? wygląda jak rakietka
długość 20cm średnica 30mmu podstawy
wytoczona z jednego pucka met. lotki a raczej to co zostało nakładane na korpus , w środku puste na 15 cm głowica z gwintem pełna(nie wytaczana w środku).Moim zdaniem to chyba rodzaj jakiegoś moździerza pierszowojennego.Czy ktoś może coś o tym powiedzieć?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
trzonek z resztkami lotek od I WW pruskiej kukurydzy ( o ie dobrze pamietam to do granatnika wz 15 albo 16 ...w środku jest wystrzelnik mauser.
PATRON
Napisano

Patron w środku tzn. gdzie?środek jest pusty,a średnica wewnętrzna u podstawy to ok.24mm a głębokość 15,5cm
gwint na głowicy 34mm -nie wiem jaką średnice ma kukurydza(jeśli ktoś ma to niech wrzuci wymiar)
dorzucam jeszcze jedną fotke

Napisano
Solek dzięki za zidentyfikowanie ,a wymiary podałem przy fotce długość 62 mm średnica na pierścieniu wiodącym między bruzdami 20mm jeszcze tego nie czyściłem bo jak to coś popularnego to na fajans z tym :)
Napisano
Witam,
to drugie to moim zdaniem szrapnel. W okolicy powinny wychodzic jeszcze kuli ołowiane ( średnica ca 0,5 mm) w ilościach hurtowych...

POZ
M
Napisano
Patron miałeś racje wypłukałem dokładnie i w środku świeci zadek mausera ale nie chce wyjść namoczę przez noc może wylezie.A kto ma racje stawia wóde i kolacje :)))
pozdrawiam
Napisano

Patron ,a jednak wyjąłem :) ale miałeś racje z wielkim trudem oczywiście nic nie ciełem wódka 40" jednak potrafi zdziałać cuda.W epoce ten wystrzelnik był wkładany na prasie stąd ta deformacja ,a zamiast czubka zaklepana filcowa przebitka ,wbity był aż do przegięcia
Jeszcze prośba o odczytanie bić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie