szwed Napisano 31 Styczeń 2007 Autor Napisano 31 Styczeń 2007 ogniomistrz kaleń właśnie teraz leci na tv-plus pozdrowienia szwed
grhszwadron Napisano 6 Luty 2007 Napisano 6 Luty 2007 Komunistyczna propaganda i tyle słabo mi się robiło gdy oglądałem ten film prawie same bzdury. Podczas emisji filmu powinni wyświetlić duży napis PROPAGANDA PRL.
acer Napisano 6 Luty 2007 Napisano 6 Luty 2007 ale mdłości to zachowaj człowieku dla siebie - co jest propagandą ? ucinanie głów przez UPA ???
grhszwadron Napisano 6 Luty 2007 Napisano 6 Luty 2007 A ten post powinien być zamieszczony w kategorii książka i film nie wprowadzajmy zamętu na forum
Parowóz Napisano 6 Luty 2007 Napisano 6 Luty 2007 teraz oczywiście nie kręci się filmów z propagandą w tle - amerykanie w owych latach kręcili gorsze gnioty propagandowe, a film oparty na faktach powoduje u kolegi" odruchy wymiotne
grhszwadron Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 nie chodzi mi o UPA tylko o polskie reakcyjne podziemie" czyli o WIN. według filmu strasznie terroryzowali ppolską ludność.
Parowóz Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 a nie teroryzowali ?-jadali w restauracjach ? czy w stołówkach przyzakładowych ?
Michał MG42 Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 Zaeży kto kogo uważa za polską ludność, jeśli to mieli być milicjanci i ubecy to taką polską ludność" sam bym chętnie terroryzował.Organizacja WIN walczyła z sowiecką okupacją a w tym filmie przedstawiona jest jako banda współpracująca z UPA i Werwolfem. Typowa propagandówa.
satron1200 Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 Witam , chyba niestety zdarzało się WiN-owi współpracować z UPA .Jeszcze większą naiwnością , jest traktowanie żołnierzy WIN-u , jako rycerzy nieskalanych . Pozdrawiam .
kokesh Napisano 10 Luty 2007 Napisano 10 Luty 2007 Pomówmy lepiej o filmie ,czy propaganda czy nie to fajnie się go oglądało .Te opuszczone cerkwie i wsie , do dzisiaj są po nich ślady a pod nimi pewnie nie jeden arsenalik .Nie wszystko przecież odkryto .A tak nawiasem to Gołas musiał mieć straszną krzepę , te sceny nie były kręcone na sztucznym śniegu ,jak szedł w koszuli boso po strumieniu to byłem pełen podziwu , który aktor by się dzisiaj zgodził na takie zdjęcia .Pozdro ...
acer Napisano 10 Luty 2007 Napisano 10 Luty 2007 Cóż,Scena niezła, ale w rzeczywistości Gołas przypłacił to według jego wspomnień prawie odmrożeniem i ostrym zapaleniem płuc...
kokesh Napisano 10 Luty 2007 Napisano 10 Luty 2007 Może kiedyś ten film doczeka się wersji kolorowej jak,, Wilcze echa ''Pozdro..
yorik Napisano 10 Luty 2007 Napisano 10 Luty 2007 Uważam, że film bardzo dobry. Oczywiście przyczepić się można i powinno do propagandy, ale jako film o zwykłym człowieku -żołnierzu uwikłanym przez los w splot nieszczęśliwych w końcu dla niego zdarzeń to naprawdę niezły obraz.Kaleń grany przez Gołasa, to żaden bohater. To żołnierz, który chce przeżyć.
woytas Napisano 10 Luty 2007 Napisano 10 Luty 2007 wystarczy wspomniec dzisiejsze produkcje m- jak mydlo i taki syf.Film ciekawy, dobrze zrobiony, obsadzony dobrymi aktorami.Madremu nie trzeba tlumaczyc historii- jak go bedzie ciekawila to znajdzie materialy - glupiemu nie warto...
yorik Napisano 10 Luty 2007 Napisano 10 Luty 2007 Poza tym bardzo dobra obsada aktorska. Ciekawostka - niemieckiego erkaemistę Heinza - tego, który strzela z diegtiariewa pod nogi żołnierzy przy polu minowym gra były żołnierz Parasola" i autor piosenki Dorota"Pan Jerzy Dargiel.
acer Napisano 10 Luty 2007 Napisano 10 Luty 2007 Tak Yorik :)) w Wątku o UPA przewałkowaliśmy temat erkaemisty dogłębnie :))
kokesh Napisano 10 Luty 2007 Napisano 10 Luty 2007 Jest kilka filmów do których każdy z nas pewnie chętnie wraca .Wilcze echa ,Ogniomistrz Kaleń ,Jarzębina czerwona , itd. I krew mnie zalewa jak widzę tą Polską dzisiejszą kinematografie jak produkuje same gnioty .Człowiek już po 15 minutach takiego filmu [byłem ostatnio na świadku koronnym]żałuje że wydał kasę na bilet .A gdzie te filmy o wspaniałych epizodach z września 1939, nawet i o 1945 można przecież pokazać w końcu trochę prawdy o tamtych latach ,scenariusze są przecież gotowe napisało je życie .Ale lepiej nakręcić kolejny gniot z Lindą lub Pazurą bo głupi naród to kupi.Pozdro...
Indian Chief Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 Jak dla mnie książka ma lepszy klimat. Film ten nie ustępuje w żaden sposób innym obrazom wojennym. gołas to świetny aktor a i temat bardzo ciekawy. Kocham Bieszczady i troche mi brakuje tego klimatu z Kalenia.." i Wilczych Ech". Pustych dzikich i tajemniczych Bieszczad z ich różnorodnościa kulturową.Mój sąsiad został zmobilizowany po wojnie i brał jako młody chłopak w walkach w Bieszczadach. Jak go pytałem kiedyś powiedział że z traumy jakiej dostarczyła mu andy" nie wygrzebał się nigdy. Pozytywny gość, nie załamał się jak usłyszał że mają zabierać emerytury takim jak on. No ale to nie na temat. W scenie na pościgu za działem Polacy wyglądają całkiem niexle- bojowo. nigdy tak o naszych nie myślałem ale te rogatywki i krótkie płaszcze... dużo lepiej niz Niemcy cz Rosjanie w tych szynelach.A co do naszej kinepatografi to taich fimów już nie będzie bo kto miałby je reżyserować i kim obsadzić. Poczekam na Twierdze szyfrów"... a na nasze produkcje to już nie daje się nabrać od Ogniem i mieczem".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.