Skocz do zawartości

ogniomistrz kaleń

szwed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Komunistyczna propaganda i tyle słabo mi się robiło gdy oglądałem ten film prawie same bzdury. Podczas emisji filmu powinni wyświetlić duży napis PROPAGANDA PRL.
Napisano
teraz oczywiście nie kręci się filmów z propagandą w tle - amerykanie w owych latach kręcili gorsze gnioty propagandowe, a film oparty na faktach powoduje u kolegi" odruchy wymiotne
Napisano
Zaeży kto kogo uważa za polską ludność, jeśli to mieli być milicjanci i ubecy to taką polską ludność" sam bym chętnie terroryzował.
Organizacja WIN walczyła z sowiecką okupacją a w tym filmie przedstawiona jest jako banda współpracująca z UPA i Werwolfem. Typowa propagandówa.
Napisano
Witam , chyba niestety zdarzało się WiN-owi współpracować z UPA .Jeszcze większą naiwnością , jest traktowanie żołnierzy WIN-u , jako rycerzy nieskalanych . Pozdrawiam .
Napisano
Pomówmy lepiej o filmie ,czy propaganda czy nie to fajnie się go oglądało .Te opuszczone cerkwie i wsie , do dzisiaj są po nich ślady a pod nimi pewnie nie jeden arsenalik .Nie wszystko przecież odkryto .A tak nawiasem to Gołas musiał mieć straszną krzepę , te sceny nie były kręcone na sztucznym śniegu ,jak szedł w koszuli boso po strumieniu to byłem pełen podziwu , który aktor by się dzisiaj zgodził na takie zdjęcia .Pozdro ...
Napisano
Cóż,Scena niezła, ale w rzeczywistości Gołas przypłacił to według jego wspomnień prawie odmrożeniem i ostrym zapaleniem płuc...
Napisano
Uważam, że film bardzo dobry. Oczywiście przyczepić się można i powinno do propagandy, ale jako film o zwykłym człowieku -żołnierzu uwikłanym przez los w splot nieszczęśliwych w końcu dla niego zdarzeń to naprawdę niezły obraz.
Kaleń grany przez Gołasa, to żaden bohater. To żołnierz, który chce przeżyć.
Napisano
wystarczy wspomniec dzisiejsze produkcje m- jak mydlo i taki syf.
Film ciekawy, dobrze zrobiony, obsadzony dobrymi aktorami.
Madremu nie trzeba tlumaczyc historii- jak go bedzie ciekawila to znajdzie materialy - glupiemu nie warto...
Napisano
Poza tym bardzo dobra obsada aktorska.
Ciekawostka - niemieckiego erkaemistę Heinza - tego, który strzela z diegtiariewa pod nogi żołnierzy przy polu minowym gra były żołnierz Parasola" i autor piosenki Dorota"
Pan Jerzy Dargiel.
Napisano
Jest kilka filmów do których każdy z nas pewnie chętnie wraca .Wilcze echa ,Ogniomistrz Kaleń ,Jarzębina czerwona , itd. I krew mnie zalewa jak widzę tą Polską dzisiejszą kinematografie jak produkuje same gnioty .Człowiek już po 15 minutach takiego filmu [byłem ostatnio na świadku koronnym]żałuje że wydał kasę na bilet .A gdzie te filmy o wspaniałych epizodach z września 1939, nawet i o 1945 można przecież pokazać w końcu trochę prawdy o tamtych latach ,scenariusze są przecież gotowe napisało je życie .Ale lepiej nakręcić kolejny gniot z Lindą lub Pazurą bo głupi naród to kupi.Pozdro...
  • 2 weeks later...
Napisano
Jak dla mnie książka ma lepszy klimat. Film ten nie ustępuje w żaden sposób innym obrazom wojennym. gołas to świetny aktor a i temat bardzo ciekawy. Kocham Bieszczady i troche mi brakuje tego klimatu z Kalenia.." i Wilczych Ech". Pustych dzikich i tajemniczych Bieszczad z ich różnorodnościa kulturową.
Mój sąsiad został zmobilizowany po wojnie i brał jako młody chłopak w walkach w Bieszczadach. Jak go pytałem kiedyś powiedział że z traumy jakiej dostarczyła mu andy" nie wygrzebał się nigdy. Pozytywny gość, nie załamał się jak usłyszał że mają zabierać emerytury takim jak on. No ale to nie na temat. W scenie na pościgu za działem Polacy wyglądają całkiem niexle- bojowo. nigdy tak o naszych nie myślałem ale te rogatywki i krótkie płaszcze... dużo lepiej niz Niemcy cz Rosjanie w tych szynelach.
A co do naszej kinepatografi to taich fimów już nie będzie bo kto miałby je reżyserować i kim obsadzić. Poczekam na Twierdze szyfrów"... a na nasze produkcje to już nie daje się nabrać od Ogniem i mieczem".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie