bombel Napisano 2 Luty 2007 Napisano 2 Luty 2007 Zaiste docip mi się nie udał.Trzeba było sprawdzić a potem pisać.Forteca co do chwalebnej postawy niezwyciężonej armii trójkolorowych to się z tobą nie zgadzam, ale rzeczywiście Dania nie była najlepszym przykładem.pzdrwmbombel
Forteca Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 =====co do chwalebnej postawy niezwyciężonej armii trójkolorowych to się z tobą nie zgadzam=====wiesz, między hańbiącą postawą" a iezwycieżonością" jest ogromna przepaść, ja tylko negowałem to pierwsze (bo ich postawa w zasadzie się nie rózni od postawy WP w 1939, zważywszy na straty poniesone - straty zadane przeciwnikowi w stosunku do potencjału własnego i przeciwnika) ale słowkiem nie wspomniałem o tym drugim, bo nie ma iezwycięzonych armii". ;)Co ciekawsze, w pierwszych miesiacah wojny z ZSRR, średnie straty dzienne Niemców, którzy mieli przeciw sobie te tysiace czołgów, dział i samolotów były mniejsze niż te zadane im przez trójkolorowych :D
bombel Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 ========Co ciekawsze, w pierwszych miesiacah wojny z ZSRR, średnie straty dzienne Niemców, którzy mieli przeciw sobie te tysiace czołgów, dział i samolotów były mniejsze niż te zadane im przez trójkolorowych========No cóż nawet byle jaka obrona jest lepsza od żadnej.Nie istnieje jakiekolwiek usprawiedliwienie dla takiego pogromu Rosjan na początku barbarossy. Ale oficjalni radzieccy historycy skwitowali to stwierdzeniem na stojace z gałązka oliwną radzieckie pokój miłujące pułki zwaliła sie niemiecka horda barbarzyńskich faszystów...... ot cały powód klęski (pardon był to raczej trudny początek wielkiego zwycieztwa rabocie kriestiańskoj krasnoj armii)pzdrwmbombel
huk 100 Napisano 4 Luty 2007 Autor Napisano 4 Luty 2007 Bombelku istniej wytłumaczenie ciężkich strat na początku Barbarossy –armia która czeka na rozkaz do ataku nie jest w stanie się bronić -pozdro
bombel Napisano 4 Luty 2007 Napisano 4 Luty 2007 Strażaczku ta hipoteza zapewne jest prawdziwaJa też czytam RezunaAle to nie tłumaczy braku jakichkolwiek ubezpieczeń oraz trwania w ofensywnym ugrupoowaniu mimo że bierzemy cięgi od niemieckiej ofensywy.pzdrwmbombel
Szarubek Napisano 4 Luty 2007 Napisano 4 Luty 2007 Bombel - oto niektóre przyczyny:- bardzo mała samodzielność (wręcz ubezwłasnowolnienie) decyzji dowódców poszczególnych szczebli,- bezwład decyzyjny na wyższych szceblach dowodzenia,- niskie umiejętności kadry dowódczej, przetrzebionej czystkami, wielokrotnie z nadania partyjnego.To na początek.Pozdrawiam - Szarubek
huk 100 Napisano 5 Luty 2007 Autor Napisano 5 Luty 2007 A jeszcze ten rozkaz Salina o nie otwieraniu ognia (do niemieckich samolotów rozpoznawczych i grup żołnierzy niemieckich aby nie prowokować przeciwnika ) pod groźbą plutonu egzekucyjnego –no to kiedy już Niemcy ruszyli to niewiadomo co to było prowokacja czy już wojna ? Brak łączności –a zalakowane koperty można było otworzyć tylko na wyraźny rozkaz z góry .A najprawdopodobniej w kopertach był rozkaż ataku na Niemcy więc nic by to już nie dało-pozdro
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2007 Napisano 5 Luty 2007 bardzo ciekawym elementem tematu jest planowany atak ZSRR na Niemcy.pojawiły się pytania czy rzeczywiście tak miało być", zakładając, że tak to kiedy".według mojej obserwacji: radzieckie zgrupowania lotnicze powstałe przed samym atakiem niemieckim, oraz gwałtowne" prace przy linii mołotowa z terminami uzbrojenia obiektów lipiec- sierpień-wrzesień(?) dawały by domniemanie o terminie drugiej połowy sierpnia.Interesujące są opinie o przygotowywanych radzieckich składach polowych na zapleczu linii mołotowa.Mimo usilnych starań, nie mogłem tego potwierdzić...
a.korbaczewski Napisano 5 Luty 2007 Napisano 5 Luty 2007 iskie umiejętności kadry dowódczej, "ale jeśli wierzyc Rezunowi czystki obejmowały w wiekszości politruków i urzedasów z ministerstw a nie dowódców polowych, poza tym większośc zesłano a nie rozstrzelano i mogli powrócić do walki (co miało miejsce). Czystki to jednak pare lat wczesniej sie odbyły i trochę czasu było do nauki, a doświadczenia bojowego i tak młodsi oficerowie niskiego szczebla nie mieli (tzn ci niby zczyszczeni nie mieli i ci nowi mianowani w miejsce tamtych). Więc umiejętności mieli podobne tylko ci nowi powinni mieć większe morale (coś jakby mianowac na dowódców chłopakow z hitlerjugent)Według Adolfa H, Stalin zrobił dobrze odświerzając kadrę oficerską, czego On Adolf nie zrobił i żałował.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.