Skocz do zawartości
  • 0

Zamki do Mosina ???

bastus0

Pytanie

Napisano
Witam !!! Czy zamki Mosin 44 i 98/31 maja jakieś różnice w wymiarach itp....chodzi mi o to czy można je zastosować do rekonstrukcji nie dbając o model? Czy musze szukać do konkretnego modelu? (91/38....długi ....carski?)Pozdrawiam bastus.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
co do magazynków to one są również wymienne,pierwszo wojenny magazynek ma uchwyt" na pasek nośny(przynajmniej wersja dla piechoty)i o ile wiem to tyle ile chodzi o różnice.pozdr
Napisano
Magazynki pierwszowojenne do Mosina oprócz strzemiączka na pasek mają również z lewej strony otwór na tzw. rozdzielacz nabojów, który w późniejszych wersjach zlikwidowano.
Napisano
Witam !!! Czy zamki Mosin 44 i 98/31 maja jakieś różnice w wymiarach itp....chodzi mi o to czy można je zastosować do rekonstrukcji nie dbając o model? Czy musze szukać do konkretnego modelu? (91/38....długi ....carski?)Pozdrawiam bastus.
Napisano
W kwietniu widziałem oryginalne drewno do wz1891 za 130,- i niestety więcej sie nie pokazało. Za replikę w stanie surowym wołają 220,- ( sam widziałeś )
Napisano
witam ponownie jeszcze jedno pytanko...może dwa....
czy taka sama sprawa dotyczy magazynków?
za ile można dostać drewno do długiego"?? tak z sensem...bastus
Napisano
Mam kontakt do gościa który replikami się zajmuje. Oczywiście okucia trzeba samemu sobie załatwic, ale z nimi zazwyczaj nie ma problemu. Cena takiej kopii u niego to 120-140 zł. Jakby co to e-mailuj.
Napisano
Ruch normalnej rączki jest do góry do pionu, w snajperskim jest tam luneta która ją by blokowała, więc zagięli rączkę w dół. Takie mam wytłumaczenie na to.
Napisano
w mośku snajperskim rączka zamka jest zgięta do dołu by ułatwić przeładowanie karabinu bo celownik optyczny przeszkadzał by w przypadku zastosowania zamka z rączką prostą
Napisano
co do różnic:zamek od wz.91(jak napisałeś carski)różni się od wz.91/30 osadzeniem gałki,jak dobrze pamietam w pierwszo wojennym jest ona wkręcana,oraz kurkiem-drugowojenny jest okrągły,natomiast w pierwszowojennym ma on kształt jajowaty" tak że łatwiej jest go odciągnąć.Poza tym oba zamki sa wymienne i pasują zarówno do wz.91,wz.91/30,wz.38 i wz.44

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie