mijagiii Napisano 22 Styczeń 2007 Autor Napisano 22 Styczeń 2007 Hej :)Najbardziej intersowały by mnie okoliczne lasy między miastami. wertujac ksiazki nieznalazłem nic konkretnego na ten temat. Z tego co wiem od ludzi to głównie przebywała tam Armia Radziecka i później jako taka partyzantka. Zrobiłem nawet wstepny obchód po lasach i są widoczne okopy które prawdopodobnie pochodzą z I Wojny Światowej (taki mówią ludzie), oraz natknołem się na dużą ilość stanowisk czołgowych jedno koło drugiego. Ale niewiem czy to jest wzpółczesne czy jeszcze z okresu wojny gdyż niedaleko znajduje się poligon wojskowy wiec to daje do myslenia.Prosił bym o jakieś informacie :):):)Pozdro:)
rubin Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Poligon jest Lipie i Nowej Dębie.trudno powiedzieć.Sprzedałem kiedyś wykrywke do Niska złomiarzom".Mowili że w lesie koło Stalowej jest mnóstwo złomu i faktycznie bo na podwórzu mieli tego ze 20 ton,tak więc okolice Stalowej maja tego w lesie pełno.O okopach nie słyszałem,ale skoro cos namierzyłeś wiec warto spróbować.Jeżeli sa z 1 wojny i głebokie to znaczy że czyszczone" .Po czołgach z 2 mogą zostac nierówne wykopy ale co tam znajdziesz?Czołg sie sam okopywał i co ci biedacy mogli mieć przy sobie?Próbuj i opisz.Połamania łopaty.
feeder Napisano 28 Styczeń 2007 Napisano 28 Styczeń 2007 Jeżeli chodzi o ten las za parowozownią w Rozwadowie to jest niemiłosiernie ryty od lat. Mimo to jeszcze tam kopią. Kiedyś spotkałem tam 12 poszukiwaczy w przeciągu pół godziny.
MaciekC Napisano 29 Styczeń 2007 Napisano 29 Styczeń 2007 nie kopałem tam ale łaziłem na grzyby. Bardzo dużo w lasach ruskich ziemianek, cale ich miasta". No i dołków po kopaczach mnóstwo. Swoją drogą to podziwiam wytrwałość tych ludzi. Koło każdej ziemianki mnóstwo kawałków blach. Mnie kiedyś szlak trafił w trzeciej ziemiance z rzędu. Widocznie za wygodny jestem już.
mijagiii Napisano 31 Styczeń 2007 Autor Napisano 31 Styczeń 2007 Jak bedzie troche lepsza pogoda i jak zniknie śnieg :) to sie wybiore na wycieczke". Może nie trafie tylko na stare konserwy. Fakt jest sporo ziemianek może nie wszystko zostało przekopane także zobaczymy jak bedzie.
doki Napisano 7 Listopad 2011 Napisano 7 Listopad 2011 W okolicach Tarnobrzega, Stalowej Woli i Nowej Dęby jest jeszcze sporo pozostałości po II wojnie światowej, jednakże odradzałbym szukania tych konserw". Taka <a href=http://www.solegro.pl>wycieczka </a>może się bowiem skończyć urlopem w szpitalu i to przez długi czas. W najgorszym wypadku możesz powitać św. Piotra.
rafart Napisano 18 Styczeń 2014 Napisano 18 Styczeń 2014 Witam.W okolicach Stalowej,Tarnobrzega i okolic znajdziesz jeszcze sporo miejscówek.Mapka+poczytanie książek na temat regionu np.Ks.Wilhelm Gaj-Piotrkowski tudzież Dionizy Garbacz.Pozdro.
01dalton Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 Książkowe miejsca wtej okolicy są już dawno zryte. Ale na pwewno wszystkiego nie wykopali ....
rafart Napisano 21 Styczeń 2014 Napisano 21 Styczeń 2014 Musiałoby być tysiące kopaczy...Wyobraź sobie ile okopów,ziemianek,stanowisk artylerii itp,itd musiało być na takim odcinku frontu.A to mapka tylko z 1944 roku :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.