szczepciu Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2007 Dorwałem" ostatnio znajomego, który, jak to się mówi u nas na południu wżenił się" w naszą miejscowość. Pochodzi on z okolic, gdzie bardzo mocno w czasie ostatniej wojny działała partyzantka. Zapytałem go, czy nie wie czegoś o działalności „leśnych” albo o rzeczach przez nich gdzieś ukrytych. Zaskoczył mnie, mówiąc: - Mój dziadek był partyzantem.Bardzo mnie tym zaciekawił. Pomyślałem, że może dowiem się czegoś ciekawego. - A dziadek żyje? – zapytałem z nadzieją.Znajomy jednak powiedział, że, niestety, zmarł kilka lat temu, ale zapytał mnie, czy interesują mnie sprawy związane z II wojną. Potwierdziłem, a wtedy on nieoczekiwanie zapytał:- A pomógłbyś mi coś znaleźć?- Oczywiście, kiedy tylko będziesz chciał! – odpowiedziałem i już poczułem przypływ adrenaliny.- Wstąpmy na p…..o, to o czymś ci opowiem............. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pig123 Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 szykuje sie fajna opowieść! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u920 Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 I opowiedzial jak zabijano swiniaki aby wytopic z nich smalec ktory sluzyl do zalewania broni zrzutowej dla Powstania Warszawskiego ktore juz upadalo,lepiej matka ziemia niech ma w opiece ta bron a nizeli Niemcy"Slyszalem ta opowiesc od bylego powstanca ktory bral udzial w tej akcji.Opowiadal mi to w 1972 lub 1973 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podziemny_Kosmos Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 u920 - nie psuj nam zabawy :P - napięcie akcji spada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 no i gdzie dalsza czesc?:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 szczpciu jest jak dobry mowca..robi pauzy zeby podniesc zainteresowanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper.17 Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Witam Szcepciu jestem ciekawy dlaczego jeszcze nie napisales jakies ksiazki o poszukiwaniach? Jestem przekonany na 100% ze bylo by nia duze zainteresowanie w naszym gronie!! :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podziemny_Kosmos Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Saper.17 - nic straconego.Myślę że Szczepciu jeszcze nie raz zaszczyci nas ciekawą opowieścią, także za kilka lat wystarczy zebrać wszystkie i będzie w sam raz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 - A pomógłbyś mi coś znaleźć?"-żony szukam...;)pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Witam w imieniu Szczepcia!Prosi On szanowne grono o odrobinę cierpliwości, bowiem ostatnie wiatry wywiały" Mu internet, na szczęście nie ruszyły talentu! Cisza potrwa parę dni, no chyba że telekomunikacja zlituje się nad złaknionymi, naszego ulubionego dalszego ciągu" i priorytetowo naprawi połączenie.Pozdrawiam Serdecznie!lokfan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 19 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2007 Sącząc powoli złocisty płyn, znajomy zaczął swoją opowieść: - Gdy byłem młokosem (miałem może 8 – 10 lat), lubiłem zaglądać do swojego dziadka. On często opowiadał mi o wojnie i o walce w partyzantce. Pewnego razu wszedłem nagle do jego domu i zauważyłem, że na stole leży mnóstwo różnych części. Zaciekawiony zapytałem, co robi. On jakby mimochodem odpowiedział, że naprawia stary zegar. Nie zwróciłem wtedy na to większej uwagi; zwłaszcza, że dziadek szybko pozbierał wszystko ze stołu i schował do szuflady. Dopiero po latach, gdy byłem w wojsku i zobaczyłem przed sobą rozebraną na części „giwerę”, to załapałem, że...– przysuwając się do mnie bliżej, cicho szepnął – to była ... Aż mnie zatkało! A on kontynuował:- Różne podchody robiłem. Myślałem, że dziadek coś powie. Ale nic! Jak kamień w wodę!Po jego śmierci cały dom przeszukałem. Wiem, że to było to, ale ni cholery nie znalazłem.No cóż, nie pozostało mi nic innego, jak pomóc znaleźć znajomemu „pamiątkę” po dziadku. - To kiedy ruszamy? – zapytałem.- Musimy jak najszybciej, bo ten stary dom odziedziczył mój brat i chce go w niedługim czasie sprzedać. - To może w tę sobotę, bo mam wolne?- Może być, bo ja też jestem w domu – zgodził się znajomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 19 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2007 A jednak telekomunikacja, jak nigdy, stanęła na wysokości zadania i z dni zrobiły się godziny. Dzięki, Lokfan! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 W sobotę spotkaliśmy się w umówionym miejscu i razem ruszyliśmy do domu dziadka.Jak się okazało, był to stary dom, który pamiętał na pewno jeszcze czasy przedwojenne. Mój przewodnik oprowadził mnie po pomieszczeniach, a ja zastanawiałem się, od czego by tu zacząć. Na początek przeszukaliśmy stary piec stojący w kuchni, potem po kolei ściany i podłogi, ale oprócz wielkiej ilości gwoździ nie było nic. To samo powtórzyliśmy w jedynym pokoju, jaki tam się znajdował. Znowu nic! Przeszliśmy do sieni, która ciągnęła się przez całą długość domu i tu iskra nadziei – wyskoczyło takie coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 Po drugiej stronie sieni znajdowała się stajnia. Weszliśmy więc do niej i znów zaczęliśmy przeszukiwania. Niestety, nie dały one żadnego rezultatu, oprócz oczywiście wielkiej ilości różnego rodzaju złomu – zacząwszy od gwoździ, a skończywszy na starych garnkach.- Tu już niczego nie znajdziemy! – stwierdziłem. – Pomyszkujmy teraz trochę na zewnątrz w tej starej szopie dobudowanej do domu.- Tu będziemy mieć problem, bo ta szopa jest strasznie zagracona – rzekł znajomy.- Nie szkodzi, musimy to sprawdzić. O! Kurczę! Faktycznie będzie z tym problem, ale może zacznijmy przerzucać wszystko na jedną stronę i powoli sprawdzajmy. Po chwili naszej ciężkiej pracy ze sterty starego żelastwa, szmat i części maszyn rolniczych wyciągnęliśmy takie coooooś….. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 Po wyczyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 I bicie na niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.