Krzysztof Maluha Napisano 8 Wrzesień Napisano 8 Wrzesień (edytowane) Dzień Dobry. Mój pradziadek służył w 23 pułku Ułanów, był (celowniczym C.K.M) (Starszy Ułan) Grupa 23 pułku została dorwana nad Wisłą i Ułani trafili do więzienia we Wronkach We Wronkach znalazł mojego pradziadka jego kolega (Niemice) u którego pracowal przed wojną i następnie ten Niemiec wykupił (życie) mojego pradziadka i nastepnie trafił do tego Niemca i razem dalej pracowali, Ten Niemiec w żaden sposób nie ograniczał mojego pradziadka. Dodatkowe informace Imie i nazwisko: Stanisław Nitka Stopień: Starszy ułan Miejsce urodzenia i rok: 23 września 1912 r.Sokołowo Budzyńskie, chodzieski, wielkopolskie, Polska odznaczenia: Wygrywał wiele konkursów jako ułan i dostawał za to spore kwoty (tyle wiem) dowody: Posiadam książeczke wojskową pradziadka + zdjęcia (+ wspomienia rodzinne) w książeczce wojskowej jest zapiasnie ze zostali zatrzymiani 17 Września nad Wisłą (brak konkretnego miejsca) Zdjęcie pradziadka z służby właśnie wygląda tak, nie mogę potwierdzić na 100% czy to on na tym zdjęciu, bo w archiwach rodzinnch posiadam tylko to zdjęcie i późniejsze starsze + książeczka wojskowa względem książeczki to pradziadek między 1930-1933r wstąpił do pułku Edytowane 8 Wrzesień przez Krzysztof Maluha Cytuj
formoza58 Napisano 10 Wrzesień Napisano 10 Wrzesień Drugie zdjęcie pochodzi z pierwszej polowy lat trzydziestych. Po odbyciu slużby czynnej przeszedł do rezerwy. Do pułku macierzystego , jako rezerwista, zmobilizowany w sierpniu 1939 roku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi