Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano (edytowane)

Dzień Dobry.  Mój pradziadek służył w 23 pułku Ułanów, był  (celowniczym C.K.M)  (Starszy Ułan)
Grupa 23 pułku została dorwana nad Wisłą i Ułani trafili do więzienia we Wronkach 
We Wronkach znalazł mojego pradziadka jego kolega (Niemice) u którego pracowal przed wojną i następnie ten Niemiec wykupił (życie) mojego pradziadka i nastepnie trafił do tego Niemca i razem dalej pracowali, Ten Niemiec w  żaden sposób nie ograniczał mojego  pradziadka.

Dodatkowe informace

Imie i nazwisko: Stanisław Nitka 

Stopień: Starszy ułan

Miejsce urodzenia i rok:  23 września 1912 r.Sokołowo Budzyńskie, chodzieski, wielkopolskie, Polska

odznaczenia: Wygrywał wiele konkursów jako ułan i dostawał za to spore kwoty (tyle wiem)

dowody: Posiadam książeczke wojskową pradziadka + zdjęcia (+ wspomienia rodzinne)

w książeczce wojskowej jest zapiasnie ze zostali zatrzymiani 17 Września nad Wisłą (brak konkretnego miejsca)

Zdjęcie pradziadka z służby właśnie wygląda tak, nie mogę potwierdzić na 100% czy to on na tym zdjęciu, bo w archiwach rodzinnch posiadam tylko to zdjęcie i późniejsze starsze + książeczka wojskowa

względem książeczki  to pradziadek między 1930-1933r wstąpił do pułku 

1.jpg

20240908_195002.png

Edytowane przez Krzysztof Maluha
Napisano

Drugie zdjęcie pochodzi z pierwszej polowy lat trzydziestych. Po odbyciu slużby czynnej przeszedł do rezerwy. Do pułku macierzystego , jako rezerwista,  zmobilizowany w sierpniu 1939 roku.

• 2 months later...