Stachuss Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Napisano 10 Styczeń 2007 Mam pytanie do Szanownych Kolegów, pisze tutaj bo nigdzie na ten temat informacji nie ma.Czy mam prawo wywieźć np. bagnecik wyprodukowany przed wojną do Niemiec lub odwrotnie z Niemiec do Polski ?Nie istnieje chyba żadna granica jeśli chodzi o przewóz militariów wyprodukowanych po 45 roku w obrębie krajów Unii Europejskiej?Z góry dzięki,Stachu
Boruta Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Przed którą wojną? W Korei, czy Wietnamie? Z Polski nie wolno wywozić przedmiotów starszych niż 55 lat, wwozić można wszystko. Może się poprawi, jak zniosą granice w przyszłym roku.Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 wwozić można wszystko (?) - również nie, filtr działa w obie strony...
Boruta Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 A czego nie wolno wwieźć, może jakieś przykłady?Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 http://www.mf.gov.pl/sluzba_celna/dokument.php?dzial=534&id=54824
Boruta Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 No tak, ale to tranzyt przez Polskę.Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 http://www.mf.gov.pl/sluzba_celna/dokument.php?dzial=532&id=65722nie wiem czy tranzyt ma jakieś znaczenie...
Boruta Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Po za tym te transporty są z poza Unii, z reguły mają trafiać na rynek Niemiecki i dalej.Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=396931#396931zwróć uwagę na końcu wątku na laikę - ogromny sukces - 90% podróba za 350 zł - obiekt nie podpadający pod żadne przepisy, ale sukces...
Boruta Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Tak jak myślę, wwieźć można prawie wszystko, co najwyżej cło trzeba zapłacić, wywieźć - to jest sztuka, bez pozwoleń można narazić się na konfiskatę i pewnie karę finansową oraz wyrok.Co do aparatu, to pewnie to jest kopia.Pozdrawiam
a.korbaczewski Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 jak ktos chce taki aparat to na stadionie w warszawie sa takie zawsze do kupienia, własnie modele z gapą LW występują tam.
Stachuss Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Napisano 12 Styczeń 2007 Otóż w końcu stwierdziłem że znajde miejsce gdzie sie tego dowiem - zadzwoniłęm do Izby Celnej w Rzepinie i powiedzili mi że wwozić moge wszytsko ( co legalne ) oraz że żadnego cła płacić nie musze. A wszystkie te przypadki - chodziło raczej o granice wschodnią - wwożenie spoza Unii Europejskiej.
liha Napisano 13 Styczeń 2007 Napisano 13 Styczeń 2007 witam :)))) żelazko jako zabytek ...........o jaaaaa. no pewnie , że nie trzeba płacić , ludzie opamiętajcie się , to już byle badziewie urasta do miana zabytku w tym, durnym kraju?????Starsze żelazko wyjechało ze mną jako prezent na wesele do Szwecji bez żadnych problemów , dwa razy sprawdzane bagaże.leica , jako yle co" dotarła wiele kilosów za granicę mimo sprawdzania dwa razy.Maszyna do szycia Singer szykuje sie do odlotu , również , bo jest moja od dawna i żaden celnik mi jej nie zabroni wywieźć . Panowie , skończcie z tym straszeniem ludzi , ja rozuimiem , że komuna skundliła i nauczyła posłuchu , ale bez przesady , od wielu lat mamy inny ustrój i wypowiedzi ie wolno" . o jezu bo zabiorą" ,są co najmniej śmieszne i żałosne.pozdrawiam.liha
kopijnik2 Napisano 13 Styczeń 2007 Napisano 13 Styczeń 2007 no cóż - liha - twoja wypowiedź winna być kierowana do służb i ustawodawcy...
liha Napisano 13 Styczeń 2007 Napisano 13 Styczeń 2007 witam , :))) rzeczywiście po przeczytaniu swojej wypowiedzi rano zgadzam sie z Tobą , piątkowa noc , zupa chmielowa i troche emocjonowania sie nie zawsze służą spokojnemu wypowiadaniu się.Trochę spokojniej pozdrawiam:)))) liha
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.