Skocz do zawartości

Prawo Unijne - militaria

Stachuss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie do Szanownych Kolegów, pisze tutaj bo nigdzie na ten temat informacji nie ma.

Czy mam prawo wywieźć np. bagnecik wyprodukowany przed wojną do Niemiec lub odwrotnie z Niemiec do Polski ?
Nie istnieje chyba żadna granica jeśli chodzi o przewóz militariów wyprodukowanych po 45 roku w obrębie krajów Unii Europejskiej?

Z góry dzięki,
Stachu
Napisano
Przed którą wojną? W Korei, czy Wietnamie? Z Polski nie wolno wywozić przedmiotów starszych niż 55 lat, wwozić można wszystko. Może się poprawi, jak zniosą granice w przyszłym roku.
Pozdrawiam
Napisano
http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=396931#396931

zwróć uwagę na końcu wątku na laikę - ogromny sukces - 90% podróba za 350 zł - obiekt nie podpadający pod żadne przepisy, ale sukces...
Napisano
Tak jak myślę, wwieźć można prawie wszystko, co najwyżej cło trzeba zapłacić, wywieźć - to jest sztuka, bez pozwoleń można narazić się na konfiskatę i pewnie karę finansową oraz wyrok.
Co do aparatu, to pewnie to jest kopia.
Pozdrawiam
Napisano
Otóż w końcu stwierdziłem że znajde miejsce gdzie sie tego dowiem - zadzwoniłęm do Izby Celnej w Rzepinie i powiedzili mi że wwozić moge wszytsko ( co legalne ) oraz że żadnego cła płacić nie musze. A wszystkie te przypadki - chodziło raczej o granice wschodnią - wwożenie spoza Unii Europejskiej.
Napisano
witam :)))) żelazko jako zabytek ...........o jaaaaa. no pewnie , że nie trzeba płacić , ludzie opamiętajcie się , to już byle badziewie urasta do miana zabytku w tym, durnym kraju?????Starsze żelazko wyjechało ze mną jako prezent na wesele do Szwecji bez żadnych problemów , dwa razy sprawdzane bagaże.leica , jako yle co" dotarła wiele kilosów za granicę mimo sprawdzania dwa razy.Maszyna do szycia Singer szykuje sie do odlotu , również , bo jest moja od dawna i żaden celnik mi jej nie zabroni wywieźć . Panowie , skończcie z tym straszeniem ludzi , ja rozuimiem , że komuna skundliła i nauczyła posłuchu , ale bez przesady , od wielu lat mamy inny ustrój i wypowiedzi ie wolno" . o jezu bo zabiorą" ,są co najmniej śmieszne i żałosne.pozdrawiam.liha
Napisano
witam , :))) rzeczywiście po przeczytaniu swojej wypowiedzi rano zgadzam sie z Tobą , piątkowa noc , zupa chmielowa i troche emocjonowania sie nie zawsze służą spokojnemu wypowiadaniu się.Trochę spokojniej pozdrawiam:)))) liha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie