Skocz do zawartości
  • 0

Co to za łuska?

IRONRAT

Pytanie

Wśród zastawy stołowej i innych staroci na rynku znalazła się łuska. Zaciekawił mnie jej kształt, ale niestety nie potrafię jej zidentyfikować. Co to za łuska. Wysokość 43 mm, średnica otworu po kuli 8,3 mm, bicia sprowadzają się do wzoru geometrycznego składającego się z linii prostych. Zama łuska jest żłobkowana.

Pozdrawiam
Ironrat

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest to w żadnym wypadku łuska. Jest to tak zwany przez naszych żołnierzy klepak.
Stanowił pustą monolityczna atrapę naboju. Nie tylko mausera, ale i innej amunicji karabinowej, sam w mojej kolekcji mam 12 takich „pocisków” różnego kalibru. To co przedstawiono powyżej to nie łuska, tylko brutalnie okaleczona jego część. Zapewne ktoś nie znający się na rzeczy chciał sprawdzić co jest w środku. Pod adresem http://www.s34621q.republika.pl/klepak.jpg zamieściłem zdjęcie „pocisku” w całości.
Poza karbowaną powierzchnia łuski, miał też wykonany głębokie i szerokie wgłębienie w miejscu gdzie powinna uderzać iglica, oraz cieńszą kryzę łuski.
Służył przede wszystkim podczas ćwiczeń z załadunkiem i ryglowaniem zamka oraz oddania suchego strzału. Miał chronić iglicę i sprężynę bijaka a także komorę nabojową. Często taki nabój umieszczano też w komorze zamka, po rozładowaniu broni, aby uniknąć wypadku z bronią samopowtarzalną, gdzie po przeładowaniu broni następowało wprowadzenie do zamka, naboju z magazynka.

Underground

Racja zamiast często bez bić" powinnio być ównież bez bić". Sprawdziłem jak to wyglada u mnie, no i mam:
tępołukowy mauzer;
1) bez bić
2)S/08/01
2)bez bić
3)S/2/05(3?)
4)bicia, ale nie czytelne?

ostrołukowe
1)Ex/35/p/s.
2)Ex/39/P/S

Czyli wsród 2 wojennych wszystkie z biciami, zaś pierwszo i starsze wystepują tez i bez bić. Plus mam jeszcze ćwiczebne robione z nabojów mauzerowskich myśliwskich (nawiercone łuski)

Wśród zastawy stołowej i innych staroci na rynku znalazła się łuska. Zaciekawił mnie jej kształt, ale niestety nie potrafię jej zidentyfikować. Co to za łuska. Wysokość 43 mm, średnica otworu po kuli 8,3 mm, bicia sprowadzają się do wzoru geometrycznego składającego się z linii prostych. Zama łuska jest żłobkowana.

Pozdrawiam
Ironrat

Złobienia, i praktycznie brak bić (wzór widoczny zamiast bić wydaje się być wykonany fabrycznie) sugerują, iż może faktycznie być to łuska od naboju ćwiczebnego, ale jakiego??
Handlarz twierdził, iż łuska pochodzi z jakiejś tasmy, ale uznałem, iż można to stwierdzenie między bajki włożyć.
Ironrat

Już było:
http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=37914&id_forum=2&&sq=mietek&wi=37921#37921

Choć chyba nadużyciem jest mówienie łuska", skoro nie był osadzonego pocisku, ani prochu. Raczej poprostu - cześć naboju ćwiczebnego.
Co do broni to 99% że mauzer 7,92mm, pozostałe 1% ze belgijski 7,65%.
Często są bez żadnych bić.
Choć w jednym z ostatnio dodanych postów był tez i z biciami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie