osa Napisano 5 Styczeń 2007 Autor Napisano 5 Styczeń 2007 http://wiadomosci.wp.pl/kat,8311,wid,8670787,wiadomosc.html
suchy ss Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 no i po co sie przyznal:( jak widze zdaniewlasnosc skarbu panstwa" to...;/, no ale trzeba przyznac mial chlop szczescie i to bez wykrywki:D
MaciekC Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Oddali -źle? Upłynnili by znalezisko na allegro to by bylo super nie? A te komentarze pod artykulem . zgroza
karpik Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Wszystko ładnie i pięknie ale nie chciałbym po takim znalezisku zobaczyć gości z saperkami na cmentarzach. Przecież to, że znaleziono je na terenie cmentarza to czysty przypadek.
Gizio Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 SerwoNie taki znów czysty. Spotkałem się kiedyś z relacją,że niemcy często z braku czasu(szybka ewakuacja przed zbliżającym sie frontem-tereny Pomorza),właśnie często chowali cenne przedmioty w grobowcach,studniach na terenie cmentarzy lub w pobliżu cmentarza.Czym to było podyktowane?Wiadomo.Pozdro.
karpik Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Większość niemieckich, przedwojennych cmentarzy już nie istnieje(a napewno nie chowa się tam teraz zmarłych). Znacie jakiś współczesne cmentarze które powstałyby na terenie niemieckich ? W mojej mieścinie został zrównany z ziemią, a nowy powstał w zupełnie innym miejscu.
matrix14xxx Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 We Wrocławiu większość niemieckich cmentarzy zamieniono w parki lub poszły pod zabudowę,ale na osobowickim,grabiszyńskim,na Bardzkiej,Smętnej,Bujwida i wielu mniejszych kontynuacja.Na militar fridhof na Wiśniowej stacja Schell
jaca2003 Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 A nie prościej sprawdzi czy już ktoś o tym nie napisał na forum?http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=406520Pozdrawiam
karpik Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 u nas też na miejscu cmentarza jest park, ale że to blisko granicy postworzono małe lapidarium. Przypomniałem sobie, że nie cały cmentarz zniszczyli, ocalała część z grobami małych dzieci. Czy to norma, że oszczędzano małe groby?
woytas Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 chyba nie- u mnie wjechali na najstarszy cmetarz fadromami i zostalo moze 20 grobow z kilkuset... Ale bylo to 1978 :( - debile takie rzeczy robia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.