yoony Posted January 2, 2007 Author Posted January 2, 2007 panowie czy ktos z tu obecnych trafił na tytułowy wynalazek a konkretnie jego lufe jesli tak bede wdziczny za podanie jej długosci tylko jest tyci problem by była to lufa niemeicka a nie rosyjska odrazu dziekuje za wartosci ksiązkowe
yoony Posted January 4, 2007 Author Posted January 4, 2007 bo ksiazkowe znam natomiast na MWB w maju(?) był wystawiony moździeż 120mmo zdecydowanie dluzszej lufie na oko okolo 2,5 m niestety nie miałem go jak wymierzyc i o ta lufe mi chodzi a w papierach nic o tym nie znalazłem
otto33 Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 a jeszcze takie pytanko:czy bron typu mozdzierz mozna przechowywac legalnie w domu? czy jest to wedlug ustawy o broni, bron?
otto33 Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 dlaczego?przecież są mozdzierze gladko-lufowe.... =]
FALKE-63 Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 W domu możemy przechowywać...... tylko literature na temat broni no i... literatki :)
Grzesio Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 przecież są mozdzierze gladko-lufowe...."No spora część moździerzy jest gładkolufowa, ale co to ma do rzeczy? Strzelby myśliwskie też są na przykład. Gładkolufowe to można było mieć wiatrówki wg poprzedniej wersji ustawy.Art. 7. 1. W rozumieniu ustawy bronią palną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo z elementu zastępującego lufę, a przez to do rażenia celów na odległość" - czyli moździerz też. :-)No chyba, że trafłbyś na moździerz skonstruowany przed 1850 rokiem - lub replikę tegoż, wtedy to co innego, można mieć (jeszcze).PzdrGrzesiu
liha Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 :))) witam, tak sobie tylko wyobraziłem posiadanie 120 tki do samoobrony hehehe , spokój zapewniony . a na poważnie- to już i wiatrówki gładkolufowe są nielegalne?? pozdrawiam liha
Stadler Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 moździerz o lufie długości 2,5m? :-oTo chyba na drabinie by musiał stać, żeby pociski ładować. ;-)Ja bym się jednak oparł na danych książkowych.
Grzesio Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Nie tak znowu z drabiną - może i Yoony ciut przesadził, ale z reguły lufa jest mniej lub bardziej pochylona, a płyta oporowa wbita w ziemię.Problem jednak w tym, co podawane jest w literaturze jako 'długość lufy' - tzn. skąd ten wymiar, przytaczany w literaturze, jest mierzony - razem z przegubem, lufa z nasadą zamkową, czy też sama lufa (jako pojedynczy element) - a nawet tylko długość odcinka, który pokonuje pocisk - rozbieżność pomiędzy tymi wartościami może wynosić dobre kilkadziesiąt cm.PzdrGrzesiuPS A propos offtopicu - w tej chwili dozwolone są bez zezwolenia wszelakie wiatrówki (o energii pocisku poniżej 17 J bodajże ;-) ), natomiast za poprzedniej wersji ustawy tyczyo to tylko gładkolufowych.
a.korbaczewski Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 magiczna data 1850. czy to ma związek z Navy Coltem 1851r.W sieci są reklamowane odmiany 1847 (czy takie były?)czyli taki by można mieć. Sądzę że jest bardziej szkodliwy niż mosin wykopek.
Grzesio Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Najmniejszego - Colt Walker był już na przykład w 1847, a inne rewolwery kapiszonowe jeszcze znacznie wcześniej Paterson w 1836. Jak dla mnie to ta cezura - akurat okrągły rok 1850 - jest dość teoretyczna, acz powiązana ogólnie z pojawieniem się naboju scalonego w łusce metalowej, jak i faktycznie upowszechnieniem się rewolweru.PzdrGrzesiu
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.