Skocz do zawartości

niemiecki moździeż 120mm

yoony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
panowie czy ktos z tu obecnych trafił na tytułowy
wynalazek a konkretnie jego lufe
jesli tak bede wdziczny za podanie jej długosci
tylko jest tyci problem by była to lufa niemeicka a nie rosyjska
odrazu dziekuje za wartosci ksiązkowe
Napisano
bo ksiazkowe znam
natomiast na MWB w maju(?) był wystawiony moździeż 120mm
o zdecydowanie dluzszej lufie na oko okolo 2,5 m
niestety nie miałem go jak wymierzyc i o ta lufe mi chodzi
a w papierach nic o tym nie znalazłem
Napisano
przecież są mozdzierze gladko-lufowe...."

No spora część moździerzy jest gładkolufowa, ale co to ma do rzeczy? Strzelby myśliwskie też są na przykład. Gładkolufowe to można było mieć wiatrówki wg poprzedniej wersji ustawy.

Art. 7. 1. W rozumieniu ustawy bronią palną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo z elementu zastępującego lufę, a przez to do rażenia celów na odległość" - czyli moździerz też. :-)
No chyba, że trafłbyś na moździerz skonstruowany przed 1850 rokiem - lub replikę tegoż, wtedy to co innego, można mieć (jeszcze).

Pzdr

Grzesiu
Napisano
:))) witam, tak sobie tylko wyobraziłem posiadanie 120 tki do samoobrony hehehe , spokój zapewniony . a na poważnie- to już i wiatrówki gładkolufowe są nielegalne?? pozdrawiam liha
Napisano
moździerz o lufie długości 2,5m? :-o
To chyba na drabinie by musiał stać, żeby pociski ładować. ;-)

Ja bym się jednak oparł na danych książkowych.
Napisano
Nie tak znowu z drabiną - może i Yoony ciut przesadził, ale z reguły lufa jest mniej lub bardziej pochylona, a płyta oporowa wbita w ziemię.
Problem jednak w tym, co podawane jest w literaturze jako 'długość lufy' - tzn. skąd ten wymiar, przytaczany w literaturze, jest mierzony - razem z przegubem, lufa z nasadą zamkową, czy też sama lufa (jako pojedynczy element) - a nawet tylko długość odcinka, który pokonuje pocisk - rozbieżność pomiędzy tymi wartościami może wynosić dobre kilkadziesiąt cm.

Pzdr

Grzesiu

PS A propos offtopicu - w tej chwili dozwolone są bez zezwolenia wszelakie wiatrówki (o energii pocisku poniżej 17 J bodajże ;-) ), natomiast za poprzedniej wersji ustawy tyczyo to tylko gładkolufowych.
Napisano

magiczna data 1850. czy to ma związek z Navy Coltem 1851r.
W sieci są reklamowane odmiany 1847 (czy takie były?)czyli taki by można mieć. Sądzę że jest bardziej szkodliwy niż mosin wykopek.

Napisano
Najmniejszego - Colt Walker był już na przykład w 1847, a inne rewolwery kapiszonowe jeszcze znacznie wcześniej Paterson w 1836. Jak dla mnie to ta cezura - akurat okrągły rok 1850 - jest dość teoretyczna, acz powiązana ogólnie z pojawieniem się naboju scalonego w łusce metalowej, jak i faktycznie upowszechnieniem się rewolweru.

Pzdr

Grzesiu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie