Skocz do zawartości
  • 0

Polski Orzełek z Powstania Listopadowego

michado

Pytanie

Napisano
Witam! - Proszę o identyfikację znaleziska (miejsce potyczki z czasów Powstania Listopadowego - Wyprawa na Gwardie). Średnica orzełka ok. 2,5 cm, całość ok 3,5 cm. Wydaje mi się, że mógł stanowić metalowy element (sprzączka, zapinka ...) żołnierskiego tornistra, ładownicy, etc. Może ktoś zna jego przeznaczenie? - Dziękuję za pomoc.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! - Proszę o identyfikację znaleziska (miejsce potyczki z czasów Powstania Listopadowego - Wyprawa na Gwardie). Średnica orzełka ok. 2,5 cm, całość ok 3,5 cm. Wydaje mi się, że mógł stanowić metalowy element (sprzączka, zapinka ...) żołnierskiego tornistra, ładownicy, etc. Może ktoś zna jego przeznaczenie? - Dziękuję za pomoc.
Napisano
Trochę chyba się pośpieszyłem z tytułem postu. Pomimo, że znalezisko pochodzi z miejsca potyczki z czasów Powstania Listopadowego, to jest to chyba hak mundurowy - i chyba pochodzi z okresu późniejszego. Nadal proszę o identyfikację i dziękuję za pomoc. M.
Napisano
Moim zdaniem orzełek jest polski. Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl. Na tych terenach toczyły się dość zaciekłe walki polskich jednostek z kawalerią" Gaja podczas Wojny Bolszewickiej. Tak więc może rok 1920? - Wygląd orzełka (moim zdaniem) też pasuje do tego okresu. Pozdrawiam. M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie