Skocz do zawartości
  • 0

Łuska 122mm.

SYLSTER

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witaj sylster. ja znalazłem cztery wszystkie były pionowo wbite w ziemi a wbite jakby parami co dało nam to do myślenia i doszliśmy do wniosku że trafiłem na stanowisko altyleryjskie .o te łuski głęboko wbite opierano prawdopodobnie jakieś belki a o te belki zapierały ,opierały się stopy (czy jak je zwał )od armaty . tak więc jak te trzy były wbite to poszukaj czwartej

Napisano
Działo pancerne SU-122 powstalo w 1942r,czolg IS-2 powstal pod koniec 1943 r.Moja łuska ma datę 40r.moze wiec byc to haubica M-30 wz.38,ale haubice miały ładunki zmniejszone i mialy krótka lufe,a moja łuska ma 79 cm a z pociskiem pewnie mialaby z 1,4 metra.Czy ktos ma moze taka łuske?
Napisano
Nie wyglada mi to na łuskę od haubicy M-30 wz. 1938. Jeśli rzeczywiście ma kaliber 122 mm to już raczej od armaty A-19 wz 1931/37.
Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum10/obraz_002.jpg
ta łuska znaleziona na miejscu wysadzenia radzieckiego czołgu. Najprawdopodobniej był to IS-2 i na 100% czołg. co do daty spojrze jutro jak to coś pilnego.
Pozdrawiam.
Hubert

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie