acer Napisano 24 Grudzień 2006 Autor Napisano 24 Grudzień 2006 Warty obejrzenia film, z kilkoma rodzimymi gwiazdami : Magnat Reżyser: Filip Bajon Scenariusz: Filip Bajon Muzyka: Jerzy Satanowski Obsada: jan Nowicki, Olgierd Łukaszewicz, Jan Englert, Bogusław Linda Gatunek: dramat Rok: 1986 Czas trwania: 172 min. Producent: TOR SF Początek XX wieku. Pogranicze polsko-niemieckie. Świat księcia pszczyńskiego Hansa Friedricha von Teussa rozpada się jak domek z kart. Rozpada się jego pierwsze małżeństwo, a potem, w atmosferze skandalu, także drugie. Rozpadają się więzi rodzinne - każdy z synów wybiera inną drogę - zdrady. Jeden zdradza ojca, uwodząc jego żonę. Drugi zdradza Niemcy, wybierając polskość, trzeci zdradza wszystko i wszystkich, wybierając nazizm i doprowadzając rodzinę do bankructwa. Kopalnie von Teussów na Śląsku przechodzą pod polski zarząd przymusowy. Na dziejową scenę wkracza niemiecki faszyzm. W programie: 20:20 środa, 27.12.2006
woytas Napisano 24 Grudzień 2006 Napisano 24 Grudzień 2006 ojojo scena z makowcami.....I zubr ktoremu bylo pasc na planie...
acer Napisano 24 Grudzień 2006 Autor Napisano 24 Grudzień 2006 Niom, smakowite były makowce :)))Wart obejrzenia film, dobra muzyka, kawałek w końcu historii Śląska.
yorik Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 Cała jestem w maku..." :-):)Telewizyjny serial nazywał sie o ile sobie przypominam: Biała wizytówka". W stosunku do filmu był wg mnie zbyt rozwleczony. Magnat" to dobra reżyserska robota. Film, zrobiony przez reżysera, o którym ktoś (już nie pamietam kto) powiedział, że genialnie kręci rozkład, gnicie i degrengoladę. I to był film o upadku. Nikt lepiej niż Bajon tego by nie zrobił.P.S. No i śliczna Pani Gładkowska jako Daisy.
acer Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 No cóż, Cesarzowi nie mogła odmówić :)))))))))))Szczerze wolałbym Gładkowską niż Szapołowską, zdecydowanie i bezapelacyjnie. Jak Cesarz :))Fakt - kawał dobrej roboty Bajona
acer Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 A zaraz zaraz - jeszcze jedno tam było ciekawe Jeden z braci grany przez Englerta, zamówił sobie dwie baby, patrzył, patrzył, potem do jednej .....i pada genialne zdanie Ja mogę !!!" :D :)))))))))
acer Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Daisy, pierwsza żona Seniora.W trakcie z Cesarzem Wilhelmem. ...Cesarzowi się nie odmawia..." :))))
acer Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Senior rodu.Przyznać trzeba, że Nowicki świetnie zagrał rolę arystokraty.
acer Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Żona Seniora....Gładkowska 20 lat wcześniej.
acer Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Czołem :)Nawet dobierali aktorów pod względem podobieństwa !Masz zdjęcie Von Plessa ???
woytas Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 ups tamten byl jedenasty- to jest Jan Henryk IV von Pless -maz od Daisy
acer Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Sam Hans Heinrich XV ?!Toż kawał historii....ile oni mieli lasów - nadworną służbę leśną, strażników łowieckich........ehhh
woytas Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 ano- Pszczyna i okolice do tego Ksiaz....a tu o Pani Mari Gladkowskiej male conieco...http://www.gudejko.pl/html_pl/Gladkowska_Maria.html
woytas Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 Jan Henryk XV ! motyla noga..Byles kiedys w palacu w Pszczynie?
acer Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Nie, jestem pełen podziwu dla Bajona.Dokonał rekonstrukcji historycznej.Nie, nie byłem w Pszczynie :(Może w przyszłe lato - oprowadzisz kolegę ;)
woytas Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 Wycieczka do Pszczyny wogole jest obowiazkowa u nas w 7 klasie podstawowki- zreszta pierwsza randka z dzisiejsza zonka tez byla w Pszczynie...
acer Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 hehehe, coś to miejsce w sobie jednak ma, skoro przyciąga ludzi. Ale żona nie z Anglii ? ;) :)Cóż, tylko pozazdrościć......nawet aktorom w Magnacie" a cóż dopiero samemu Hansowi Heinrichowi .......tyle tysięcy hektarów lasów, tyle zwierzyny, browary, kopalnie......Adjutant samego Cesarza...U mnie za to jest filmowa Nawłoć" z Przedwiośnia - czyli Dwór w Ludyni - raptem kilka kilometrów. Do dziś podobno prześladują go duchy Powstańców Styczniowych.Do tego dwa małe pałacyki Niemojewskich [poprzez żonę spokrewniony z rodziną carską] i fabrykantów Poznańskich a potem Karskich. Niestety obydwa w ruinie.
woytas Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 to wykrywajka w rece i wio...W palacu w Pszczynie we wrzesniu bylo stanowisko niemieckiego obserwatora artyleryjskiego- ale dostal serie...
acer Napisano 27 Grudzień 2006 Autor Napisano 27 Grudzień 2006 Obejrzałem - kilka scen jest naprawdę genialnych - pojednanie Bolka z Seniorem, śmierć przy wystrzale korka szampana..........Muzyka Satanowskiego naprawdę świetna. Film - po prostu klasyk polskiego filmu historycznego.Raz jeszcze brawa dla Bajona.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.