Skocz do zawartości

Rybnik vol II

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Po pierwsze primo, woytas, bardzo bym chciał wejść na to rybnickie forum, ale się już zgubiłem, w tym gąszczu pytań twoich i faco, jaki tam jest adres ?
Po drugie primo, bardzo bym prosił, żeby nie przekręcać mojego nicka, bo Badylarz to nie Badylaz, woytas to nie wojtaz, a faco to nie fuckoff.
Po trzecie primo, do ciebie U311:
"Badylarz piszac swoją odpowiedz na mojego posta opiera się najprawdopodobniej tylko i wyłącznie na polskich autorach: P. Dubiela, Wł.Steblika, J. Zielińskiehgo. "
Skąd ta sugestia ? Przecież jeśli chodzi o stany i organizację Wehrmachtu, to byli daleko w tyle ? Praktycznie nie wiedzieli nic. Z jakich względów, to już inna historia. Ale niewątpliwie opisywali walki we Wrześniu 1939 na postawie wspomnień i opracowań polskich nie sięgając do niemieckich. Ale siła 700 czołgów w 5 DPanc nawet jak na tych autorów to chyba przesada.
Jeśli chodzi o siłę 5 DPanc to najprościej sięgnąć do Szubańskiego, ale on niestety nie zawarł pełnych danych. Jeśli chodzi o stany czołgów, to jest taka pozycja Panzertruppen". Tam jest to dosyć dobrze opisane.
Polecam bardzo dobre opracowanie z 1940r. korespondenta wojennego który brała udział w walkach o Rybnik w składzie 1 komp. czołgów 15 Pułku Pancernego Heer, Oberleutnanata Otto Evertz. " No tak, ale zdaje się, że po pierwsze jest to opracowanie korespondenta wojennego (dziennikarza), po drugie chyba jednak ocenzurowane, no a po trzecie czy zostało wydane drukiem już po wojnie ?

Trzeba jednak się z tobą zgodzić U311 Na historie moim zdaniem trzeba patrzeć obiektywnie zapoznając się ze źródłami historycznymi obu stron". Trzeba jednak przeprowadzić krytykę źródeł, porównać je z innymi, postawić hipotezy i dopiero wyciągać wnioski na podstawie DOSTĘPNYCH pozycji.

Pozdrowienia
Badylarz
Napisano
Witam
Po pierwsze primo, woytas, bardzo bym chciał wejść na to rybnickie forum, ale się już zgubiłem, w tym gąszczu pytań twoich i faco, jaki tam jest adres ?
Po drugie primo, bardzo bym prosił, żeby nie przekręcać mojego nicka, bo Badylarz to nie Badylaz, woytas to nie wojtaz, a faco to nie fuckoff.
Po trzecie primo, do ciebie U311:
"Badylarz piszac swoją odpowiedz na mojego posta opiera się najprawdopodobniej tylko i wyłącznie na polskich autorach: P. Dubiela, Wł.Steblika, J. Zielińskiehgo. "
Skąd ta sugestia ? Przecież jeśli chodzi o stany i organizację Wehrmachtu, to byli daleko w tyle ? Praktycznie nie wiedzieli nic. Z jakich względów, to już inna historia. Ale niewątpliwie opisywali walki we Wrześniu 1939 na postawie wspomnień i opracowań polskich nie sięgając do niemieckich. Ale siła 700 czołgów w 5 DPanc nawet jak na tych autorów to chyba przesada.
Jeśli chodzi o siłę 5 DPanc to najprościej sięgnąć do Szubańskiego, ale on niestety nie zawarł pełnych danych. Jeśli chodzi o stany czołgów, to jest taka pozycja Panzertruppen". Tam jest to dosyć dobrze opisane.
Polecam bardzo dobre opracowanie z 1940r. korespondenta wojennego który brała udział w walkach o Rybnik w składzie 1 komp. czołgów 15 Pułku Pancernego Heer, Oberleutnanata Otto Evertz. " No tak, ale zdaje się, że po pierwsze jest to opracowanie korespondenta wojennego (dziennikarza), po drugie chyba jednak ocenzurowane, no a po trzecie czy zostało wydane drukiem już po wojnie ?

Trzeba jednak się z tobą zgodzić U311 Na historie moim zdaniem trzeba patrzeć obiektywnie zapoznając się ze źródłami historycznymi obu stron". Trzeba jednak przeprowadzić krytykę źródeł, porównać je z innymi, postawić hipotezy i dopiero wyciągać wnioski na podstawie DOSTĘPNYCH pozycji.

Pozdrowienia
Badylarz
Napisano
Witam
Woytas, szkoda, że tak późno ale może by dać link do poprzedniej części o Rybniku:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=141889&id_forum=10#ost
Woytas, a jako moderator może zmienisz swój pierwszy post w tym wątku i wstawisz ten link, tak dla porządku co ?
Pozdrowienia
Badylarz
Napisano
Z Niehorstera, stan etatowy WSZYSTKICH pojazdow pancernych 5 PzDiv (w tym pojazdy lacznosci) z 1/9/39, to 425 wozow bojowym z tego 335 czolgow (182 uzbrojonych w dzialo/nkm - reszta w ckm). Czyli 700 czolgow to GRUBA przesada.
Napisano
Witam!
Bitwa o graniczne miasto jakim był Rybnik zostało przegrane przez stronę polską - fakt.
Miało na to wpływ błędne dowodzenie oraz podejmowanie decyzji od Sztabu Generalnego WP aż do samego dołu.
Nadmierna polska ostrożność i unikanie stanowczej reakcji na wszelkie tzw. 'prowokacje a jakie były tego efekty, wiadomo: duże straty w ludziach i sprzęcie I Baonu 75 PP.
A co do niemieckich pancerniaków, Rybnik był w pasie natarcia 15 Pułku Pancernego Heer a do samego miasta wjechały tylko i wyłącznie czołgi 1 komp. tego pułku.
Wystawiając ubezpieczenie drogi na Wodzisław i Żory oraz zabezpieczając rejon Rynku i dworca PKP.
Kompania ta liczyła 18 czołgów, tylko 18 a nie jak "Badylarz' powołując się na literaturę (brak autora i tytułu) podaje stan całej 5 Dyw. Pancernej Heer.
Były to jedyne czołgi jakie w dniu 1 września wjechały do miasta i pozostały w nim do 2 września 1939r.
A co do porzuconego uzbrojenia, oporządzenia oraz grzebaniem polskich żołnierzy zajmowały się tym grupy aresztowanych w dniu 1 września b. powstańców i innych mieszkańców Rybnika pozostających w zainteresowaniu nazistów z różnych przyczyn. Nadzorowali je miejscowi Niemcy uzbrojeni w broń po I Baonie 75 PP, Freikorps oraz funkcjonariusze Policji z Gliwic.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam staralem sie przeczytac ten i poprzedni watek o Rybniku duzo chodze z wykrywka po rybniku i okolicach duzo jest przypadkowych znalezisk z okresu drugiej wojny w miejscach gdzie nie pisujecie. tak jak pisze pewnie sa one przypadkowe lecz nie wszystkie jesli kogos to zaintersuje piszczie gg 6046860 zawsze postaram sie cos dopowiedziec ciekawego. nie wiem ale nie zauwazylem zebyscie cos pisali o bunkrze kolo nacyny przy orzepowicach czy ktos cos o tym wie? jesli sie rochodzi o granice w chwaleciacach moim skromnym zdaniem do niczego tam nie doszlo albo ja na nic nie natrafilem w sumie prawde mowiac wnioskujac po znaleziskach w opisanych przez Was miejscach wlaki na terenie Rybnika byly krotkie. jesli ktos jest zainteresowany jakimis wyprawamy chetnie sie wybiore razem lepiej sie szuka pozdrawiam
  • 1 year later...
Napisano
jakos nie za bardzo przekonuje mnie cokolwiek w miejscu zalewu - dlaczego?
Za blisko granicy to raz, dwa to bagnisty teren (w okolicy byla miejska oczyszczalnia sciekow)
  • 4 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie