Skocz do zawartości

Maroszek

kbpk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Słyszałem o dwóch egzemplarzach, przy czym jedenm jest w stanach.
Pozdrawiam
Napisano
Maroszek jest jeden ponoc w Warszwawce w prywatnych łapach :) Morsów tez jest kilka (chyba 2 czy 3 w MWP) . Wracając do Maroszka - jeden na pewno jest w USA - i przez długi czas był to jedyny ogólnie znany zachowany model kb sp wz.38 M" czy urniej" jak go onni zwią ... skąd są te zdjęcia ?????????? Jaka strona lub chociaż jak się nazywała fotka w oryginale.
Napisano
Do Bolasa:
ta fotka została prawdopodobnie zrobiona w MWP w Warszawie - tam znajduje się egzemplarz Maroszka" i ów Mors ściągnięty z ZSRR (jeszcze) - bez magazynka i bodaj osłony lufy (obie części dorobione w MWP).
Pozdrawiam.
Napisano
Tak to zdjęcie jest z muzeum WP w Warszawie.
Zrobiłem też wiecej innych zdjec, przeważnie broni palnej i
mundurów oficerskich.
Napisano
Musze zrobić wiecej skanów , mam też fotke pięknie"
powierconego visa tzn. pozbawioneco cech użytkowych
oraz wizualnych!
Napisano
Nie chce sie wtracac i nikogo zdenerwowac ale tworca tego karabinu nazywal sie Jozef Moroszek,w tytule postu macie literke przestawiona.Czytalem kiedys jego wspomnienia z czasow wojny i pisal ze widzial oddzialy niemieckie uzbrojone w karabiny jego konstrukcji,jednak w 1945 roku sporo broni bylo niszczonej i chyba 99% karabinow samopowtarzalnych wz.38 konstrukcji Pana Moroszka trafilo do hut,mam jednak nadzieje ze pod ziemia jeden na mnie czeka.
Napisano
Ten VIS czy aby polski? No i ten manekin ma niemiecką raportówkę ;-)). Ciekawe, czy mundur oryginalny.
Pozdrawiam
Napisano
Vis jest polski na 100%, na mundurach dobrze się nie znam,
myśle że skoro są wystawione w muzeum Wojska Polskiego
to powinny być oryginalne, nie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie