Skocz do zawartości

gnome rhone ax2 - czyli do motocyklistów

kopijnik2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a na tym zdjęciu widać koła przodu i wózka...
różnią się oszprychowaniem (piękny wyraz)...
czyli domniemuje:
koło napędowe typ 1 (gęste szprychowanie?)
przód (szprychowanie ?)typ 2
wózek (szprychowanie 20)typ 2
zapas ((szprychowanie pewnie 20)typ 2

czyli które koła są zamienne?
i jakie reguły były ze szprychowaniem?

• 3 weeks later...
Napisano
Witam z tego, co się orientuje to wszystkie koła przód, tył, wózek i zapas były identyczne, a te gęste szprychowanie z przodu jest tylko wrażeniem optycznym, tak się składa, że w tej chwili mam na warsztacie cztery bębny do przetoczenia od Gnoma.
Pozdrawiam
Napisano
kopijnik2 Gnoma masz ? tak jak poprzednik napisał wszystkie koła w motocyklach wojskowych(pewnie sa jakies wyjatki ale nie mam pojecia) sa wzajemnie wymienne, no bo po kiego robic kazde inne przecie to nie logiczne...
  • 2 weeks later...
Napisano
coś do pooglądania:
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/51,56422,2341381.html?i=0
http://www.vintagebike.co.uk/Bike%20Directories/Gnome%20et%20Rhone%20Bikes/pages/Gnome-et-Rhone-AX2-40.htm
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
cześć wszystkim, jak ktoś ma pytania do tego sprzętu to zapraszam do kontaktu. Oczywiście koła są wzajemnie wymienne, 40 szprych. Zbigniew
Napisano

Piękne pancerne" motocykle, aktualnie jest jeden na Allegro (fotka). Gdyby nie ograniczone możliwości finansowe, pewnie bym się nad nim zastanawiał ;) Trafiłem niedawno na stronę człowieka, który dorabia części łącznie z wózkami bocznymi, niestety nie pamiętam adresu. Osobiście tylko raz widziałem taki motocykl, w Zagórzu - niestety bez przodu i z uciętą ramą (przeróbka na ciągnik rolniczy).

• 2 months later...
Napisano

Jescze jedno zdjęcie, motocykl został nabyty w 1946 r na dworcu Kaliskim w Łodzi, w drodze trnsakcji wymiennej od czerwonoarmistów powracjających transportem z Niemiec.

Napisano
Szym-dzięki.Na marginesie:znalazłem takiego kiedyś(daaawnooo)w Żukowie k/Gdańska.Zanim zebrałem szmal już ktoś go kupił.Był kompletny,oprócz gaźnika(był chyba od skody) i miałzerwane przednie zawieszenie.
  • 8 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie