Skocz do zawartości

Przyłączenie Zaolzia do Polski

lagisz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziś mija 65 rocznica przyłączenia Zaolzia do Polski a tu cisza! Dla jednych wstydliwe wydarzenie, dla innych nie. Może w następnym Odkrywcy pojawi się jakiś artykuł w końcu to jakaś okrągła data a i wydarzenie ciekawe.
Napisano
Nie mamy czego się wstydzić, ale to nie było zgodne z oficjalną ilnią propagandy PRL.

To stara zasada lewicy stosowana po dziś dzień.

Jeżeli nie ma na kogoś haka to trzeba go wymyśleć, głośno oskarżyć a publika i tak się nie dowie, że to nie prawda.
Napisano
To może jakaś mała galeryjka? Znając wiedze i zasoby materiałowe forumowiczow to coś ciekawego odnośnie tych wyd. się znajdzie. Ja mimo czynnego udziału dziadka niestety poza opowieściami nie mam nic a jakieś zdjecia na pewno istnieją.
Napisano
W tygodniku POLITYKA nr 37 z 13.09.2003r. artykuł o ponownej próbie aneksji Zaolzia w latach 1945-48.
Napisano
W wydawnictwie z 1939 roku znalazłem coś takiego :
ZAOLZIE WRÓCIŁO DO POLSKI
Na poczatku września 1938 roku Polska odzyskała od Czecho-Słowacji pozostałą czesc powiatu cieszyńskiego i powiat frysztacki- razem 801,5 kilometra kwadratowego, z ludnoscia przekraczajaca 228 tysięcy. poza tym z obszaru Słowacji 165 km. kwadratowych terenu górskiegoz ludnościa 9 tyś.
Radość rodaków naszych z połączenia się z resztą Polski znajduje swój dobitny wyraz na zamieszczonych obrazkach.
W powiatach odzyskanych znajduje się 2794 zakłady przemysłowe , zatrudniające z górą 50 tyś. robotników.
Produkcja węglowa tych dwóch powiatów Zaolzia w 1936 r.
przekroczyła 5 mil. ton. ......
Nie wszyscy bracia nasi w Czechach i Słowacji powrócili na łono Macierzy. Los ich teraz , po rozpadnięciu państwa czech-słowackiego , na pewno nie ulegnie poprawie.
Napisano
W TV1 był program ewizja nadzwyczajna" , a w nim zdjęcia z kroniki filmowej - defilada wojsk polskich, zajmowanie czeskich bunkrów. Historycy jak zwykle mieli zdania odmienne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie