lagisz Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 Dziś mija 65 rocznica przyłączenia Zaolzia do Polski a tu cisza! Dla jednych wstydliwe wydarzenie, dla innych nie. Może w następnym Odkrywcy pojawi się jakiś artykuł w końcu to jakaś okrągła data a i wydarzenie ciekawe.
polsmol Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 Nie mamy czego się wstydzić, ale to nie było zgodne z oficjalną ilnią propagandy PRL. To stara zasada lewicy stosowana po dziś dzień.Jeżeli nie ma na kogoś haka to trzeba go wymyśleć, głośno oskarżyć a publika i tak się nie dowie, że to nie prawda.
lagisz Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 To może jakaś mała galeryjka? Znając wiedze i zasoby materiałowe forumowiczow to coś ciekawego odnośnie tych wyd. się znajdzie. Ja mimo czynnego udziału dziadka niestety poza opowieściami nie mam nic a jakieś zdjecia na pewno istnieją.
Gość Napisano 12 Październik 2003 Napisano 12 Październik 2003 W tygodniku POLITYKA nr 37 z 13.09.2003r. artykuł o ponownej próbie aneksji Zaolzia w latach 1945-48.
polsmol Napisano 12 Październik 2003 Napisano 12 Październik 2003 Ja wolę dozyskania" zamiast aneksji" ;)
jack61 Napisano 12 Październik 2003 Napisano 12 Październik 2003 W wydawnictwie z 1939 roku znalazłem coś takiego :ZAOLZIE WRÓCIŁO DO POLSKINa poczatku września 1938 roku Polska odzyskała od Czecho-Słowacji pozostałą czesc powiatu cieszyńskiego i powiat frysztacki- razem 801,5 kilometra kwadratowego, z ludnoscia przekraczajaca 228 tysięcy. poza tym z obszaru Słowacji 165 km. kwadratowych terenu górskiegoz ludnościa 9 tyś.Radość rodaków naszych z połączenia się z resztą Polski znajduje swój dobitny wyraz na zamieszczonych obrazkach.W powiatach odzyskanych znajduje się 2794 zakłady przemysłowe , zatrudniające z górą 50 tyś. robotników.Produkcja węglowa tych dwóch powiatów Zaolzia w 1936 r. przekroczyła 5 mil. ton. ......Nie wszyscy bracia nasi w Czechach i Słowacji powrócili na łono Macierzy. Los ich teraz , po rozpadnięciu państwa czech-słowackiego , na pewno nie ulegnie poprawie.
Gość Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 W TV1 był program ewizja nadzwyczajna" , a w nim zdjęcia z kroniki filmowej - defilada wojsk polskich, zajmowanie czeskich bunkrów. Historycy jak zwykle mieli zdania odmienne.
Forteca Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 Do poczytania - stare ale aktualnehttp://forteca.and.pl/zaolzie.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.