Skoorpion Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 WitamNie udało mi się dzisiaj wyrwać z Kolegą DUGIm na OWŚ, zobowiązania rodzinne :-). Ale udało mi się wyrwać na godzinkę do lasów w okolicy Świerklańca. Są tam usypane wały w kształcie litery U, prawdopodobnie na ciężki sprzęt są również ślady okopów. Chodząc z piszczałką znalazłem pokrywę beczki z 1944r. Czy wiecie coś na temat stacjonujących tam wojsk niemieckich w tym okresie ?Pozdrawiam Skoorpion
Gość Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 Jak nic jest to beczka na paliwo! Kraftstoff" - coś w stylu paliwo pojazdowe" a feuergefahrlich" to łatwopalny. Co do jednostek, walk itp. pogadamy na Wesołej w sobotę. Bedziesz, czy coś się zmieniło?
Mathew Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 Niezły stan jak na wykopek.Widzę, że ciągnie Cię do motoryzacji.PozdrawiamMathew
Natan Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 Cześć , czy chodziłeś w Świerklańcu za kościółkiem wzdłóż drogi ?Natan
Mathew Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 Zdaje mi się,że w jakimś Inforcie lub Fortecy jest opisana niemiecka linia obronna (z mapką) przebiegająca przez Świerklaniec.PozdroMathew
Skoorpion Napisano 13 Październik 2003 Autor Napisano 13 Październik 2003 WitamPokrywa była wkomponowana w wał okopu. Piszczałka zwariowała. Niestety miałem zbyt mało czasu na znalezienie resztek Tygrysa. Nooo, do czegoś musieli lać to paliwo. :-)Mecenas Jasne ze będę na Wesołej, ok. godz. 14-15MathewTy się nie chichraj tylko pomóż szukać. Zamawiaj pogodę na przyszły tydzień. Gdzieś chyba pojadziemy ?Pozdrawiam Skoorpion
Mathew Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 Legalnie. Dzisiaj zamówiłem i była idealna. Nastepne zamówienie na sobotę i środę. Czym czyściłeś dekel ?PozdroMathew
Skoorpion Napisano 14 Październik 2003 Autor Napisano 14 Październik 2003 WitamTylko woda i szczotka. Był zapiaszczony.Nemecka robota, jaaa. :-) Ocynkowana blacha.PZDRSkoorpion
Gość Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Z relacji wujka, wiem że gdzieś w lesie w Świerklańcu, kilka lat po wojnie stała niemiecka armata z dużą ilością amunicji. Wuj pracował w komisji zajmującej się usuwaniem niewypałów. W każdym razie takie dostali zgłószenie, po wizji lokalnej okazało się, że to prawda. Po kilku dniach wraz z grupą żołnierzy udał się ciężarówką na miejsce by zabrać armatę i usunąć amunicję. Po armacie nie było śladu została tylko amunicja. Najprawdopodobniej miejscowi przed wojskiem wywieźli ją na złom. W latach 50-tych znaleziono tam jeszcze dużo amunicji.
Gość Napisano 26 Grudzień 2003 Napisano 26 Grudzień 2003 Świerklaniec leży na zachód Tarnowskich Gór. Wspomniana przeze mnie armata stała dokładnie w Nakle Śląskim, a nie jak podałem wcześniej w Świerklańcu. Korzystając ze świąt podpytywałem wujka o te miejsca i akcje przez nich prowadzone. Potwierdził, że w okolicy Świerklańca zlikwidowali dużo pozostawionej amunicji.
marecki. Napisano 26 Grudzień 2003 Napisano 26 Grudzień 2003 i znowu ci paskudni złomiarze pozbawili nas pięknego kawałka historii
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.