Skocz do zawartości

Świerklaniec 1944r. woj. śląskie

Skoorpion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Nie udało mi się dzisiaj wyrwać z Kolegą DUGIm na OWŚ, zobowiązania rodzinne :-). Ale udało mi się wyrwać na godzinkę do lasów w okolicy Świerklańca. Są tam usypane wały w kształcie litery U, prawdopodobnie na ciężki sprzęt są również ślady okopów. Chodząc z piszczałką znalazłem pokrywę beczki z 1944r.
Czy wiecie coś na temat stacjonujących tam wojsk niemieckich w tym okresie ?

Pozdrawiam
Skoorpion

Napisano
Jak nic jest to beczka na paliwo! Kraftstoff" - coś w stylu paliwo pojazdowe" a feuergefahrlich" to łatwopalny. Co do jednostek, walk itp. pogadamy na Wesołej w sobotę. Bedziesz, czy coś się zmieniło?
Napisano
Zdaje mi się,że w jakimś Inforcie lub Fortecy jest opisana niemiecka linia obronna (z mapką) przebiegająca przez Świerklaniec.

Pozdro
Mathew
Napisano
Witam
Pokrywa była wkomponowana w wał okopu. Piszczałka zwariowała. Niestety miałem zbyt mało czasu na znalezienie resztek Tygrysa. Nooo, do czegoś musieli lać to paliwo. :-)

Mecenas
Jasne ze będę na Wesołej, ok. godz. 14-15

Mathew
Ty się nie chichraj tylko pomóż szukać. Zamawiaj pogodę na przyszły tydzień. Gdzieś chyba pojadziemy ?

Pozdrawiam
Skoorpion
  • 1 month later...
Napisano
Z relacji wujka, wiem że gdzieś w lesie w Świerklańcu, kilka lat po wojnie stała niemiecka armata z dużą ilością amunicji. Wuj pracował w komisji zajmującej się usuwaniem niewypałów. W każdym razie takie dostali zgłószenie, po wizji lokalnej okazało się, że to prawda. Po kilku dniach wraz z grupą żołnierzy udał się ciężarówką na miejsce by zabrać armatę i usunąć amunicję. Po armacie nie było śladu została tylko amunicja. Najprawdopodobniej miejscowi przed wojskiem wywieźli ją na złom. W latach 50-tych znaleziono tam jeszcze dużo amunicji.
  • 5 weeks later...
Napisano
Świerklaniec leży na zachód Tarnowskich Gór. Wspomniana przeze mnie armata stała dokładnie w Nakle Śląskim, a nie jak podałem wcześniej w Świerklańcu. Korzystając ze świąt podpytywałem wujka o te miejsca i akcje przez nich prowadzone. Potwierdził, że w okolicy Świerklańca zlikwidowali dużo pozostawionej amunicji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie