fanatyk6 Napisano 16 Grudzień 2006 Share Napisano 16 Grudzień 2006 Tak, chodziło mi o Mausera 'bolo'. Szczepciu ta druga zagadka odnosi się do drugiego przedmiotu, który był w skrzynce czy do manierki? Pierwszy strzał - manierka z Myszkowa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 16 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2006 Ta książka wspaniała Dużo radości mi dała.Gdy ją czytałem,Wielce się wzruszałem.Abyś mógł poznać tajemnicę mą,Musisz koniecznie przeczytać ją! Czytaj uważnie i się nie zżymaj!Na stronie czterdziestej trzeciej się zatrzymaj.Tam ranny jeniec pojawia się,A jego narodowość oświeci Cię!Zdenerwowaniu i niechęci nie możesz ulec.Na stronie czterysta siedemdziesiąt włącz znów hamulec!Na samym dole przypisik znjdziesz z gwiazdeczką,Tam ukryte jest drugie potrzebne nam słóweczko!Rymy mi się już skończyły!Wszystkie z głowy wydymiły!Do prozy więc przechodzę,By ostatnie słowo stanęło na Twojej drodze :)Na końcu książki znajduje się spis poległych powstańców. Ostatnie kluczowe słowo do rozwiązania zagadki dadzą pierwsze litery pseudonimów zapisanych na stronie 512 i 513.Weźcie pod uwagę:- st. strz. - 16 z kolei na stronie 513;- łączniczkę - 5 z kolei na stronie 512;- st. strz. - 7 z kolei na stronie 513;- kpr. pchor.- 8 z kolei na stronie 513;- sanitariuszkę - 15 z kolei na stronie 513;- plut. pchor. - 6 z kolei na stronie 513. Gdy już znalazłeś słowo trzecie,To właściwie jesteś na mecie! A teraz weź wyrazy te i googlach" umieść je.Daj enter" i obraz skarbu mego pojawi się! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 16 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2006 Fanatyku, a za co nagroda? Przecież nie odgadłeś pierwszej rymowanki :)Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 Tak się przekomarzam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2006 Acha! Byłbym zapomniał. Po jakimś czasie wpadł do mnie kumpel i przyniósł mi obiecaną manierkę, o której wtedy z podniecenia zapomnieliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2006 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2006 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2006 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2006 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 Bylem w bibliotece ale podobno oficerowie CBsu wypozyczyli i nie ma :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 czyli jednak z ta manierką to trafiłem ;) choć nie o nia chodziło :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek_k Napisano 23 Grudzień 2006 Share Napisano 23 Grudzień 2006 I co nikt sie nie podjął dalszej walki? U mnie niestety nie ma takiej książki w bibliotece :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro57 Napisano 23 Grudzień 2006 Share Napisano 23 Grudzień 2006 mam taka manierke z orginalnym lancuskiem jak do amerykanskich niesmiertelnikow w idealnym stanie moze ktos da za nia niemiecka odznake piszcie na aro57@interia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizio Napisano 24 Grudzień 2006 Share Napisano 24 Grudzień 2006 SerwoWydał książkę Stojak,Antkowiak,wydała i India.Czytając opowiadania i reakcje ludków na forum,byłoby mnogo chętnych.Powinnieneś o tym pomyśleć.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 30 Grudzień 2006 Share Napisano 30 Grudzień 2006 WitamI czy ktoś rozwiązął zagadkę?Pozdrawiam Serdecznie!Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku, a przede wszystkim fantów;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.