fanatyk6 Napisano 16 Grudzień 2006 Napisano 16 Grudzień 2006 Tak, chodziło mi o Mausera 'bolo'. Szczepciu ta druga zagadka odnosi się do drugiego przedmiotu, który był w skrzynce czy do manierki? Pierwszy strzał - manierka z Myszkowa ;)
szczepciu Napisano 16 Grudzień 2006 Autor Napisano 16 Grudzień 2006 Ta książka wspaniała Dużo radości mi dała.Gdy ją czytałem,Wielce się wzruszałem.Abyś mógł poznać tajemnicę mą,Musisz koniecznie przeczytać ją! Czytaj uważnie i się nie zżymaj!Na stronie czterdziestej trzeciej się zatrzymaj.Tam ranny jeniec pojawia się,A jego narodowość oświeci Cię!Zdenerwowaniu i niechęci nie możesz ulec.Na stronie czterysta siedemdziesiąt włącz znów hamulec!Na samym dole przypisik znjdziesz z gwiazdeczką,Tam ukryte jest drugie potrzebne nam słóweczko!Rymy mi się już skończyły!Wszystkie z głowy wydymiły!Do prozy więc przechodzę,By ostatnie słowo stanęło na Twojej drodze :)Na końcu książki znajduje się spis poległych powstańców. Ostatnie kluczowe słowo do rozwiązania zagadki dadzą pierwsze litery pseudonimów zapisanych na stronie 512 i 513.Weźcie pod uwagę:- st. strz. - 16 z kolei na stronie 513;- łączniczkę - 5 z kolei na stronie 512;- st. strz. - 7 z kolei na stronie 513;- kpr. pchor.- 8 z kolei na stronie 513;- sanitariuszkę - 15 z kolei na stronie 513;- plut. pchor. - 6 z kolei na stronie 513. Gdy już znalazłeś słowo trzecie,To właściwie jesteś na mecie! A teraz weź wyrazy te i googlach" umieść je.Daj enter" i obraz skarbu mego pojawi się!
szczepciu Napisano 16 Grudzień 2006 Autor Napisano 16 Grudzień 2006 Fanatyku, a za co nagroda? Przecież nie odgadłeś pierwszej rymowanki :)Pozdro
szczepciu Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Napisano 17 Grudzień 2006 Acha! Byłbym zapomniał. Po jakimś czasie wpadł do mnie kumpel i przyniósł mi obiecaną manierkę, o której wtedy z podniecenia zapomnieliśmy.
01111977 Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 Bylem w bibliotece ale podobno oficerowie CBsu wypozyczyli i nie ma :)
fanatyk6 Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 czyli jednak z ta manierką to trafiłem ;) choć nie o nia chodziło :D
piotrek_k Napisano 23 Grudzień 2006 Napisano 23 Grudzień 2006 I co nikt sie nie podjął dalszej walki? U mnie niestety nie ma takiej książki w bibliotece :/
aro57 Napisano 23 Grudzień 2006 Napisano 23 Grudzień 2006 mam taka manierke z orginalnym lancuskiem jak do amerykanskich niesmiertelnikow w idealnym stanie moze ktos da za nia niemiecka odznake piszcie na aro57@interia.pl
Gizio Napisano 24 Grudzień 2006 Napisano 24 Grudzień 2006 SerwoWydał książkę Stojak,Antkowiak,wydała i India.Czytając opowiadania i reakcje ludków na forum,byłoby mnogo chętnych.Powinnieneś o tym pomyśleć.Pozdro.
Maniek7_2006 Napisano 30 Grudzień 2006 Napisano 30 Grudzień 2006 WitamI czy ktoś rozwiązął zagadkę?Pozdrawiam Serdecznie!Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku, a przede wszystkim fantów;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.